Teismas kaltinimus gydytojams atmetė antrą kartą

„Teismo sprendimą tikrai skųsime. Jei negelbės Baudžiamasis kodeksas, į teismą kreipsimės su civiliniu ieškiniu. Teisingumas turi triumfuoti, o medikai – pripažinti savo klaidas”, – vakar Klaipėdos apygardos teisme išgirdę nuosprendį, sakė galūnių netekusio vaiko tėvai.

Apygardos teisme apeliacine tvarka išnagrinėta byla, kurioje 48 metų Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties gydytoja pediatrė Dalia Kuzminskienė ir 66 metų Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės Urologijos skyriaus vedėjas Kastytis Gricius kaltinti tarnybos pareigų neatlikimu.

Baudžiamasis kodeksas už tai numato baudą ar laisvės atėmimą iki dvejų metų, tačiau vakar teismas tokių sankcijų netaikė – jo sprendimu kaltinamieji išteisinti neradus nusikaltimo požymių. Tiek prokurorų, tiek nukentėjusio vaiko tėvų skundai dėl analogiško Klaipėdos miesto apylinkės teismo nuosprendžio atmesti.

Vilniečiai 32 metų Daiva ir 34 metų Vytautas Sajenkai kaltina medikus, kad 2003-iaisiais jų tada pusantrų metų sūnus Tadas Vilniaus universiteto Vaikų ligoninėje atliekant operaciją buvo apkrėstas auksiniu stafilokoku.

Su iš ligoninės išleistu vaiku Sajenkai išvyko į Klaipėdą aplankyti senelių. Anot tėvų, staiga kilo sunkiai gijusios žaizdos komplikacijos – vaikas ėmė karščiuoti, vemti.

Sajenkai tvirtina net du kartus kvietę uostamiesčio greitosios medicinos pagalbos medikus, tačiau pediatrė atsisakiusi vaiką vežti į ligoninę. Sūnus į ją išgabentas tik medikams atvykus trečią kartą.

Netrukus Tadą ištiko koma, iš kurios jis atsigavo tik po 3 savaičių. Per šį laiką galūnėse įvyko pakitimai, ir dėl jų teko amputuoti abi vaiko kojas bei rankas.

Medicinos audito inspekcija nustatė, kad koma ir po jos kilusios komplikacijos vilnietį ištiko dėl itin reto auksinio stafilokoko mikrobo. Audito išvadose sakoma, kad pasigesta privalomų pediatrės medicininių išrašų apie vaikui nustatytus negalavimus.

Tadą paleidžiant iš ligoninės nebuvo atlikti tyrimai, tačiau Sajenkai įtaria, sūnus užsikrėtė nuo tame pačiame skyriuje gydyto vaikų namų auklėtinio, turėjusio auksinio stafilokoko bakteriją.

Teismas konstatavo, kad D. Kuzminskienė, neatlikusi išsamių tyrimų, vaikui negalėjo diagnozuoti itin reto susirgimo – auksinio stafilokoko. Šią versiją patvirtina ir Higienos institutas – esą infekcijai nustatyti reikalingi specialūs tyrimai, o ligai būdingų simptomų nėra.

Anot teisėjų kolegijos, kaltinimų K. Griciui negalima grįsti tikimybe, jog mažametis infekcija užsikrėtė nuo jo vadovaujamame skyriuje besigydžiusio kito vaiko. Nėra nustatyta, kad abiejų berniukų virusai buvo identiški. To padaryti neįmanoma, nes tyrimų rezultatai sunaikinti.

Kaltinamieji sakė, jog nuosprendis teisingas. Abu medikai savo kaltę neigė. „Gaila vaiko, tačiau nemanau, jog jis užsikrėtė ligoninėje”, – sakė K. Gricius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Teismas kaltinimus gydytojams atmetė antrą kartą"

  1. lina

    Straipsnyje melas apie tai, kad 2 kartus važiavo D.Kuzminskienė ir nevežė vaiko (važiavo ir gyd.R.Glebavičiūtė), išvežtas ,,medikų&#039&#039 (kokių?) tik iš 3 karto. D.Kuzminskienė ir išvežė iš 2 karto (prieš tai skyrė gydymą, kuri Sajenkos …….) . Melas ir apie auditą ir t.t. Teisybė žino teismas, ir žurnalistai, bet jie ( ir Sajenkos) jos nenori…….

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.