Savivaldybės patalpose – lyg savo kieme

Daugelis Savivaldybės biudžetinių įstaigų, išskyrus vos vieną kitą, nuomodamos patalpas visiškai nepaiso miesto Tarybos sprendimų, o jų vadovai elgiasi taip, tarsi tai būtų ne miesto, o jų nuosavas turtas.

Tą nustatė Savivaldybės kontrolieriaus tarnybos specialistai, patikrinę, kaip 2005 metais biudžetinės įstaigos tvarkėsi joms pagal panaudą suteiktose patalpose. Vakar šio patikrinimo išvados buvo pristatytos miesto Tarybos Kontrolės komitetui.

Pasak patikrinimą atlikusios Savivaldybės kontrolieriaus tarnybos vyriausiosios specialistės Jūratės Raišutytės, pernai iš 124 įstaigų patalpas nuomojo 43. Dažniausiai patalpas nuomojo mokyklos: iš 35-ių net 17. Iš 11 mokyklų-darželių tai darė 5.

Patikrinimo išvadose akcentuojama, kad beveik visos įstaigos patalpas išnuomojo be konkursų. Švietimo įstaigų vadovai nuomos sutartis sudarė bei jas pratęsė gavę Švietimo skyriaus leidimą – šio skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės įsakymą.

Miesto Taryba vienu sprendimu yra apibrėžusi, kad švietimo, kaip ir visų kitų biudžetinių įstaigų, patalpos gavus vien Švietimo skyriaus leidimą gali būti išnuomojamos tik vienkartiniams renginiams. Visais kitais atvejais būtina skelbti konkursą ir gauti miesto Tarybos pritarimą.

2005 metų liepos 1 dieną nuomininkai biudžetinėms įstaigoms buvo skolingi beveik 69 tūkst. litų.

Didžiausias skolininkas – UAB „Pas Albertą”. Ši bendrovė Savivaldybės kultūros centrui Žvejų rūmams skolinga per 50 tūkst. litų. Pasak J. Raišutytės, tai sena 1991-1997 metais susidariusi skola. Dar 1996 metais teismas minėtąją bendrovę įpareigojo skolą padengti, tačiau antstoliams neaptikus jokio turto, skola iki šiol tebėra apskaitoma.

Patikrinimo metu taip pat paaiškėjo, kad dalis Savivaldybės biudžetinių įstaigų patikėjimo teise valdomų patalpų yra neapskaityta, kai kurios – teisiškai neįregistruotos.

Pasak Savivaldybės kontrolierės Rimutės Juditos Drazdauskienės, visa patikrinimo medžiaga dar pernai gruodį buvo perduota administracijos direktorei Juditai Simonavičiūtei, tačiau atsakymo, kokių buvo imtasi priemonių trūkumams pašalinti, negauta iki šiol.

Kontrolės komiteto nariai nusprendė dar kartą paraginti administracijos vadovę reaguoti į kontrolierių patikrinimo išvadas bei rekomendacijas, taip pat pareikalauti Švietimo skyriaus vedėjos pasiaiškinimo – kas ir kada suteikė jai teisę veikti miesto Tarybos vardu.

Tarybos nario Rolando Bražinsko nuomone, kontrolieriams neprošal būtų pasidomėti, kaip pagal panaudos sutartį suteiktose patalpose tvarkosi politinės partijos, visuomeninės organizacijos, privačios mokyklos. Politiko žiniomis, esama atvejų, kai jos naudojamos ne pagal paskirtį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.