Kaip sutaupyti elektros energijos

Šiais laikais, kai elektros energija brangi, itin aktualus tampa jos taupymo klausimas. Išeitis yra – naudoti šiuolaikinius elektros įrenginius. Jiems priskiriamos liuminescencinės ir halogeninės lemputės, šviesos reguliuokliai, laikmačiai, sutemų jungikliai, programuojami laikmačiai bei kita.

Halogeninės ir liuminescencinės lempos

Jų pranašumas tas, kad naudodamos tiek pat elektros energijos jos skleidžia dukart daugiau šviesos ir veikia 3-4 kartus ilgiau. Be to, halogeninių lempų šviesa natūralesnė, o kadangi jos nedidelės, nereikia didelio skerspjūvio laidų ir lizdų. Tačiau yra ir trūkumų: halogeninės lempos labai jautrios srovės pokyčiams, todėl jas reikia jungti per įtampos stabilizatorių, o kai kurias – net per transformatorių.

Perspektyvios ir liuminescencinės lempos, ypač kompaktinės – sutrumpintai KLL.

KLL apima geriausias kaitinimo ir liuminescencinių lempų savybes. Kalbant apie ekonomiškumą, reikia pabrėžti, kad elektros energijos sąnaudos, palyginti su tokio paties ryškumo kaitinamosiomis lempomis, sumažėja iki 80 proc., o veikia jos 10-12 karų ilgiau.

Tačiau ir čia reikia žinoti kai kurias išskirtines lempų ypatybes. Jose yra gyvsidabrio, tiesa, labai mažas kiekis.

Laikmačiai ir sutemų jungikliai

Dar vienas būdas taupyti elektrą – išjungti elektros prietaisus, kai jais nesinaudojama. Kai kurių namų laiptinėse elektra dega visą naktį ir net iki pietų, kol koks nors susipratęs gyventojas jos neišjungia. Kita vertus, kas vaikšto trečią ar ketvirtą valandą nakties? Tokiu atveju labai padėtų laikmatis.

Kaip jis veikia? Įjungus šviesą įjungiama ir laiko relė, kuri gesina šviesą nustatytu laiku – po 10 sekundžių arba po 10 minučių. Taigi naktį šviesa laiptinėje nedega, tačiau kiekviename aukšte yra jungiklis su apšvietimu – visą laiką švyti raudonas taškelis, tad įėjus lengva matyti, kur jungiklis, įjungti šviesą ir užlipti į reikiamą aukštą.

Dar vienas ekonomijos variantas – infraraudonasis detektorius ar judesio jutiklis: jei kas nors artinasi, įsijungia šviesa. Toje konstrukcijoje irgi yra laikmatis, išjungiantis šviesą praėjus nustatytam laikui, kai žmogus išnyksta iš detektoriaus jutimo lauko. Dažniausiai judesio jutikliai įrengiami įmonėse, pastatuose, kuriuose lankosi daug žmonių, bet juos galima sumontuoti ir namuose, tarkime, koridoriuje.

Be to, yra judesio daviklių kartu su apšvietimo lygio davikliais, dar vadinamais sutemų jungikliais. Jie nustatomi tam tikram apšvietimo lygiui ir neleidžia įjungti lempų, kai patalpoje pakanka šviesos, arba įjungia apšvietimą sutemus.

Termostatai ir reguliuokliai

Daugybę elektros energijos žiemą suryja šildytuvai. Kad jie neveiktų veltui, pravers termostatas. Mechaninis termostatas patalpoje palaiko nustatytą temperatūrą – įjungia arba išjungia šildytuvą. Ekonomiškiausiu laikomas programuojamasis (elektroninis) termostatas: jis palaiko temperatūrą priklausomai nuo nustatytos programos: naktį 15-18, rytą ir dieną – 18-24 laipsnių. Termostatas jungiamas tiesiogiai prie elektros grandinės.

Šviesos reguliuokliai reguliuoja lempos ryškumą. Jie įtaisomi vietoj įprasto jungiklio ir patys išjungia arba įjungia apšvietimą. Tarkime, kai žiūrite televizorių, kambaryje nereikia ryškios šviesos. Reguliuoklio rankenėlę pasukate ir prigesinate šviesą. Namų sąlygomis tiks pats paprasčiausias reguliuoklis.

Reguliuokliais su laikmačiais galima ne tik taupyti elektros energiją, bet ir apsaugoti namus. Išvykstant kelioms dienoms, galima sudaryti vaizdą, kad bute kažkas yra: pakanka nustatyti laikmatį, kada turėtų trumpam įsijungti šviesa.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.