Ar gyventojas galės mažinti savo apmokestinamąsias pajamas mokamomis palūkanomis, sumokėtomis banko įstaigai už paimtą kreditą gyvenamajam būstui statyti?

– Nuolatinis Lietuvos gyventojas iš banko būstui (butui) įsigyti 2004 metais yra gavęs 100 000 Lt kreditą. 2006 metų lapkričio mėnesį gyventojas nutarė imti iš banko kitą (antrą) kreditą gyvenamajam namui statyti. Ar gyventojas galės mažinti savo apmokestinamąsias pajamas mokamomis palūkanomis, sumokėtomis banko įstaigai už paimtą kreditą gyvenamajam būstui statyti?

– 2006 m. spalio 3 d. Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 17 ir 21 straipsnių pakeitimo ir priedo papildymo įstatymu pakeistas Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 21 straipsnio 1 dalies 3 punktas (pakeitimas įsigaliojo nuo 2006 m. spalio 19 d.) ir nustatyta, kad iš pajamų gali būti atimamos palūkanos už vieną paimtą kreditą (arba jo dalį) vienam gyvenamajam būstui statyti arba jam įsigyti, sumokėtos banko, kitoms kredito įstaigoms arba finansų ministro sąraše nurodytiems užsienio valstybių fondams ir valstybinėms finansinėms institucijoms, kurių daugiau kaip 50 procentų akcijų (dalių, pajų) paketo turėtojai yra užsienio valstybių vyriausybės, taip pat palūkanos, sumokėtos finansų įmonei už gyvenamojo būsto finansinę nuomą (lizingą).

Jeigu nuolatinis Lietuvos gyventojas paima daugiau kaip vieną kreditą gyvenamajam būstui statyti ar įsigyti arba jeigu sudaro daugiau kaip vieną gyvenamojo būsto finansinės nuomos (lizingo) sutartį, jis iš pajamų gali atimti palūkanas už pirmąjį paimtą kreditą arba palūkanas pagal pirmąją sudarytą finansinės nuomos (lizingo) sutartį.

Jeigu nuolatinis Lietuvos gyventojas iki 2006 m. spalio 19 d. buvo paėmęs daugiau kaip vieną kreditą gyvenamajam būstui (būstams) statyti ar įsigyti arba (ir) buvo sudaręs daugiau kaip vieną finansinės nuomos (lizingo) sutartį dėl gyvenamojo būsto (būstų) finansinės nuomos (lizingo), jis iš pajamų gali atimti palūkanas visą šių kreditų ar (ir) finansinės nuomos (lizingo) sutarčių galiojimo laikotarpį.

Pateiktu atveju gyventojas moka palūkanas už suteiktus kreditus, kurių paskirtis atitinka GPMĮ 21 straipsnio 1 dalies 3 punkto nuostatą, t.y. 2004 m. banko gyventojui suteiktas kreditas buto įsigijimui (pirkimui), o 2006 m. – namo statybai. Tačiau antrasis kreditas (namo statybai) suteiktas po 2006 m. spalio 19 d., t.y. įsigaliojus įstatymo nuostatai, kad „iš pajamų gali būti atimamos palūkanos už vieną paimtą kreditą (arba jo dalį) vienam gyvenamajam būstui statyti arba jam įsigyti”.

Todėl už antrą kreditą (paimtą po 2006 m. spalio 19 d.) gyventojo mokamoms palūkanoms lengvata nebus taikoma. Iš apmokestinamųjų pajamų gyventojas galės atimti palūkanas, sumokėtas banko įstaigai 2006 m., tik už pirmąjį paimtą kreditą (butui pirkti).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.