Dėl aborto – pas savamokslius

Lietuvoje vis dar daromi kriminaliniai abortai, per kuriuos žalojamos moterys.

Net ir dabar pasitaiko mėginimų sukelti persileidimą į gimdą kišant virbalus arba geriant įvairių žolelių nuovirus. Dalį nelegalių abortų atlieka medikai, kuriems už tai gresia baudžiamoji atsakomybė.

Nusikaltimą nutyli

Paskutinis žinomas atvejis, kai buvo padarytas kriminalinis abortas, įvyko vos prieš savaitę. Septyniolikmetė širvintiškė dėl nepilno kriminalinio aborto bei vidaus organų pažeidimo buvo paguldyta į ligoninę. Po šio įvykio pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tikėtina, kad Lietuvoje kriminalinių abortų būna ir daugiau, tik moterys apie tai paprastai nutyli.

Klaipėdos apskrities ligoninės medikai paskutinįsyk pacientę, kuriai buvo padarytas kriminalinis abortas, gydė prieš porą metų.

„Atvežė iš rajono stipriai karščiavusią moterį. Buvo akivaizdu, kad jai padarytas kriminalinis abortas, bet pacientė to nepripažino, todėl negalėjome apie tai pranešti prokuratūrai, kad pradėtų ikiteisminį tyrimą”, – prisiminė Klaipėdos apskrities ligoninės Ginekologijos skyriaus vedėja, Klaipėdos krašto akušerių ir ginekologų draugijos pirmininkė Zina Daublienė.

Abortai – nepigūs

Tačiau ne visos moterys nutyli apie tai, kad joms buvo padarytas kriminalinis abortas.

Kai kurios pasako tiesą, kai dėl kriminalinio aborto pradeda grėsti pavojus gyvybei.

Gali būti, kad moterys kriminaliniam abortui ryžtasi, kai per vėlai pastebi nėštumą arba norėdamos sutaupyti pinigų, nes legalus abortas kainuoja nepigiai – nuo 115 iki 230 litų. Z.Daublienė spėjo, kad močiutės pigiau parduoda persileidimą skatinantį nuovirą ar kitais būdais nutraukia nėštumą.

Kadangi ne visada pavyksta įrodyti, kad moteriai buvo padarytas kriminalinis abortas, statistikos, kiek nėštumų nutraukta tokiu būdu, nėra.

Iš viso Klaipėdos apskrities ligoninėje pernai buvo padaryti 443 legalūs abortai.

Nutraukia kuo anksčiau

Paprastai kriminaliniu laikomas abortas, kurį padaro ne medikai. Kriminaliniai abortai yra ir tie, kai medikai nutraukia didesnį nei 12 savaičių nėštumą.

Ilgiau trunkantį nėštumą galima nutraukti tik dėl medicininių indikacijų, jei gresia pavojus vaisiaus arba moters sveikatai. Tačiau tokiais atvejais nėštumą galima nutraukti tik dviejose gydymo įstaigose: Vilniaus arba Kauno perinatologijos centruose.

„Gydytojas gali apsirikti ir, netiksliai apskaičiavęs nėštumo laiką, padaryti abortą moteriai, kuri laukiasi jau 13 savaičių. Bet tokios klaidos mažai tikėtinos, nes nėštumo trukmė šiais laikais pakankamai tiksliai nustatoma ultragarsu. Medikai apskritai stengiasi norinčioms nėštumą nutraukti moterims abortą padaryti kuo anksčiau. Kuo ilgesnis nėštumas nutraukiamas, tuo didesnis pavojus gresia moters sveikatai arba gyvybei. Todėl dabar labai retai nutraukiamas ir dvylikos savaičių trukmės nėštumas”, – aiškino gydytoja.

Baigiasi net mirtimi

Netgi po legalių abortų nereta pacientė neišvengia įvairių komplikacijų.

„Po aborto moterys dažniausiai susiduria su psichologinėmis pasekmėmis. Kadangi aborto metu gali būti tiesiogiai traumuota gimda, moterims gresia uždegiminės komplikacijos, mėnesinių ciklo, hormoninės pusiausvyros sutrikimai, nevaisingumas ar net gimdos pašalinimas”, – vardijo Z.Daublienė.

Kartais abortai, ypač kriminaliniai, baigiasi ir moterų mirtimi.

Pasaulinės Sveikatos Organizacijos duomenimis, pasaulyje kasmet dėl nesaugiai ar savarankiškai atliktų abortų miršta nuo 70 iki 100 tūkstančių moterų.

Lietuvoje per paskutinįjį praėjusio amžiaus dešimtmetį dėl legalių ir nelegalių abortų mirė aštuonios moterys.

Z.Daublienė sakė, kad dažniau abortams ryžtasi mažiau išsilavinusios, aktyvų lytinį gyvenimą gyvenančios moterys. Apie vienuolika procentų besidarančių abortą moterų yra jaunesnės nei 19 metų.

Draudimai nepadės

Vis netyla kalbos, kad abortus reikėtų išvis uždrausti. Tačiau Z.Daublienė tam nepritaria.

„Esu prieš abortų uždraudimą. Tokios priemonės nesumažintų abortų skaičiaus ir nepadidintų gimstamumo. Padidėtų tik kriminalinių abortų skaičius. Prieš abortus reikia kovoti ne draudimu, o visai kitais būdais, pavyzdžiui, piginti kontracepcijos priemones, kurios šiais laikais yra pakankamai brangios”, – mano gydytoja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.