Politikai ieško atpirkimo ožių

Iš Kauno strateginio plano siūloma išbraukti neįgyvendinamus projektus, kuriuos aktyviai remia kai kurie miesto Tarybos nariai

Kauno politikų patvirtintas miesto prioritetinių projektų sąrašas primena sprogstantį oro burbulą. Savivaldybės administracijos atstovai šią savaitę konstatavo, kad net 12 iš 38 projektų negali būti įgyvendinami, nes tai prieštarautų dabar galiojantiems teisės aktams.

Šiuos šimtais milijonų vertinamus projektus ypač aktyviai rėmę Kauno miesto tarybos nariai Algirdas Avižienis ir Gediminas Petrauskas vakar viešai užsipuolė administracijos direktorių Arūną Keserauską.

Viešai melavo

„Gyventojų interesams iškilo didelis pavojus. Savivaldybės administracija tarsi paralyžiuota. Turėtume bendrai rūpintis miesto ateitimi. Praėjusį mėnesį du kartus kreipėmės į Savivaldybės administracijos direktorių dėl nevykdomų Tarybos sprendimų, tačiau atsakymo nesulaukėme”, – vakar dramatiškai spaudos konferenciją pradėjo Miesto plėtros ir ekologijos komiteto pirmininkas Antanas Avižienis.

Jį ypač aktyviai palaikė ir kitas komiteto narys Gediminas Petrauskas. Jo teigimu, Savivaldybės administracijos direktorius piktybiškai stabdo projektus, o miestas praranda milijonines investicijas. G.Petrauskas taip pat patvirtino, kad iš administracijos komitetas jokio atsakymo nesulaukė.

„Kauno dienai” pacitavus A.Keserausko pasirašyto dokumento ištraukas, politikas pažėrė keistokų argumentų. „Mes nepriimame tokio atsakymo”, – atkirto G.Petrauskas.

Prieštarauja teisės aktams

Pernai Savivaldybė patvirtino 2006-2008-ųjų metų prioritetinių projektų sąrašą. Į jį pateko 38 projektai. Dar metų pradžioje „Kauno diena” rašė, kad dalis jų prieštarauja galiojantiems teisės aktams ir ne Savivaldybės kompetencija juos įgyvendinti.

Strateginio planavimo skyriaus atlikta analizė šiuos teiginius tik patvirtino. Net 12 iš 38 projektų Savivaldybė negali įgyvendinti dėl teisinių kliūčių: prieštarauja įstatymams, objektai nepatenka į miesto teritoriją, prasikiša privatūs interesai ir pan. Didžiąją dalį šių projektų, susijusių su Kauno intermodaliniu terminalu, ypač aktyviai globoja miesto Tarybos narys G.Petrauskas.

Būtent apie tai raštu Savivaldybės administracija informavo Miesto plėtros ir ekologijos komiteto narius.

Kaltinimų lavina

„Paminėsiu tik keturis ar penkis administracijos neveiklumo pavyzdžius, tačiau tokių galiu rasti dešimtis. Viskas, ką mes šiemet darėme, buvo eliminuojama. 38 prioritetinių projektų sąrašas patvirtintas su konkrečiais grafikais ir sumomis. Tai ne iš lubų išlankstyti skaičiai”, – emocingai kalbėjo G.Petrauskas.

Miesto plėtros ir ekologijos komiteto nariai vakar apkaltino Savivaldybės administracijos direktorių, kad iki šiol nepradėtas rengti pietrytinio aplinkelio detalusis planas, nors miesto Taryba tam reikalingą sprendimą priėmė dar 2004-ųjų liepą.

„Dokumentas nepradėtas rengti, nes Savivaldybė „Kauno planui” nepateikė reikalingų dokumentų”, – tikino G.Petrauskas.

Kitas komiteto narys Vytautas Juodagalvis nebuvo toks kategoriškas. „Galbūt tam įtakos turėjo ir objektyvios priežastys, susijusios su „Rail Baltica” projektu. Tačiau blogiausia, kad mūsų komitetas buvo klaidinamas. Administracija nuolat teigė, kad darbai vyksta”, – sakė politikas.

Administracijos direktoriui kliuvo ir už kitus neva stabdomus projektus: Kauno intermodalinio terminalo, patvankų, teisinių paslaugų pirkimo konkurso sustabdymą ir kitus.

Strategiją reikia keisti

Savivaldybės Strateginio planavimo skyriaus vedėjas Saulius Lukošius patvirtino, kad pirmadienį Miesto plėtros ir ekologijos komiteto nariams buvo pateikta prioritetinių projektų analizė. Vakar jis nebuvo linkęs veltis į kilusius politinius ginčus. „Negali vežimas eiti prieš arklį”, – paklaustas, kodėl dalis projektų neįgyvendinami, sakė vedėjas.

Specialistai taip pat siūlo peržiūrėti visą 2005-2015-ųjų metų Strateginį planą. „Jeigu kai kurie projektai prieštarauja įstatymams, Savivaldybės finansavimas negali būti numatytas. Taip pat reikia nustatyti lėšų poreikį pagal realias finansavimo galimybes. Siūlome sumažinti pirmojo prioriteto objektų skaičių, paliekant tik tikrai svarbius miestui projektus”, – teigiama Strateginio planavimo skyriaus parengtose išvadose.

Sulaukė ir paramos

Nepaisant vakar Miesto plėtros ir ekologijos komiteto pažertos kritikos, dalis miesto politikų pritaria Strateginio planavimo skyriaus pateiktoms išvadoms.

„Pagaliau administracija ryžosi įvardyti, kas yra kas. Dar metų pradžioje sakiau, kad Strateginiame plane yra daug projektų, kurių negalime įgyvendinti, nes tai prieštarauja įstatymams”, – teigė Strateginio planavimo ir investicinių projektų koordinavimo komisijos narys Rimantas Mikaitis. Jis atkreipė dėmesį, kad dabar daugiausia ginčų kelia projektai, kurie į Strateginį planą buvo įtraukti paskutiniu momentu.

„Tai buvo savotiška G.Petrausko invazija. Jeigu jo proteguoti projektai tuomet nebūtų įtraukti, dabar Strateginio plano koreguoti nereikėtų. Keista, kad miesto valdžia tokiems strategams nuolaidžiauja”, – sakė R.Mikaitis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.