Pirmojo šaltuko aukos

Ne tik susižaloję ar nusilpę, bet ir neapgalvoto žmonių elgesio paakinti gandrai bei gulbės lieka žiemoti Lietuvoje

Lietuvos gyvūnų globos draugijos (LGGD) pirmininkas Benas Noreikis apgailestauja, kad kai kurie Lietuvos gyventojai šiltuoju metų laiku maitino gandrus ir gulbes. Dažnas papildomo maisto gavusių paukščių liko žiemoti Lietuvoje, kurioje sąlygos tam visai netinkamos. Tai patvirtino neseniai spustelėjęs šaltukas.

„Dabar darbo turime per akis, nes iš įvairių Lietuvos vietovių jau gauname pranešimus apie pastebėtus ir priglaustus susižalojusius ar nusilpusius gandrus bei gulbes. Beje, pernai LGGD Smulkių laukinių gyvūnų reabilitacijos skyriaus specialistai suteikė pagalbą ir paleido į įprastus vandenis 65 gulbes. Matyt, ir šiemet jų skaičius nebus mažesnis, nes jau teko gelbėti pirmąsias prie ledo prišalusias gulbes”, – tvirtino B.Noreikis.

Gulbės prišąla dėl neapgalvoto gyventojų elgesio. Maitinant gulbes batonais ir kitu panašiu maistu, šie paukščiai aptingsta, nesusitepa plunksnų riebalais ir dėlto prišąla prie ledo, iš kurio gniaužtų negali išsivaduoti be žmogaus pagalbos. LGGD dar kartą prašo gyventojų nemaitinti gulbių dabar. Po Kalėdų reikės prižiūrėti tik tas, kurios liks neišskridusios žiemoti į šiltesnius kraštus.

Šiemet LGGD jau suteikė pagalbą ir beveik šimtui gandrų. Pagal gautus iš visos Lietuvos pranešimus, šalyje pastebėta 15 neišskridusių gandrų. Nuo metų pradžios LGGD Lietuvos veterinarijos akademijos (LVA) Mokomajame ūkyje įkurdino 25 gandrus. Kai kurie jų susižaloję taip, kad niekada nebeskraidys. Dalis jų vasarojo Botanikos sode, tačiau jiems ten buvo nesaugu, nes puolė palaidi šunys. Dalis invalidų gandrų buvo perkelta į vieną žuvininkystės ūkį arba atiduoti į kaimo turizmo sodybas, o likusieji kartu su kitais susižalojusiais ar maitintais prie namų ir todėl pasilikusiais žiemoti gentainiais dabar žiemoja LVA mokomajame ūkyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.