Apklausų fronte kaista emocijos

Žuvusio saugumiečio Vytauto Pociūno išsiuntimą dirbti į Baltarusiją jo artimieji vadina susidorojimu. Pareigūno „neutralizavimo” iniciatoriumi vadinamas dabar jau buvęs diplomatas ginasi sarkazmu.

Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklą ir Baltarusijoje žuvusio pareigūno Vytauto Pociūno išsiuntimo dirbti į šią šalį aplinkybes tiriantis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) vakar apklausė jo artimuosius ir buvusį Užsienio reikalų ministerijos (URM) sekretorių Albiną Janušką.

Pociūno žmona Liudvika ir brolis Algimantas pakartojo, kad VSD darbuotojas į Baltarusiją buvo išsiųstas, nes perbėgo kelią kai kuriems aukštiems pareigūnams. Vienu tokių žiniasklaidos įvardijamas Januška kalbas apie jo nešvarius interesus ir beribę įtaką atrėmė ironija.

Šaiposi iš vertinimo

„Valstybėje įtaką daro dalis žmonių, kurie turi įtaką iš Rytų, dalis žmonių ufonautų, kurie turi įtaką iš kosmoso. Dar yra vis mažėjanti dalis, kuri bando suvokti racionaliai situaciją ir blaiviai įvertinti tai, kas vyksta. Be rusiškų dujų, naftos, krovinių įtakos, Lietuvos gyvenime yra ir ne mažesnė agurkų, dešrų įtaka iš Kėdainių, – po dvi valandas trukusio liudijimo parlamentiniam komitetui kalbėjo Januška. – Mano asmeninė įtaka irgi akivaizdi. Kai dirbau URM – ministerija buvo smarkiai puolama. Kai pasitraukiau, ministerijai lengviau gyventi. Jei galėčiau pasitraukti iš VSD, ir jiems, ko gero, pagerėtų”.

Pasiteiravus, ar sutiks dirbti premjero Gedimino Kirkilo komandoje, Januška sakė, kad laikas parodys, tačiau leido suprasti, jog dar neišmušė ta valanda. „Šiandien Andrius Kubilius neleidžia”, – vėl juokavo.

Valstybės paslaptis

Buvęs diplomatas nesileido ir į svarstymus, kokie ryšiai jį sieja su dujų bendrovės „Dujotekana” vadovu Rimantu Stoniu. Januška teigė viską paaiškinęs komisijai, o su žurnalistais negalįs aptarinėti valstybės paslapčių.

Po posėdžio komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius nustebo išgirdęs, kad pareigūno ir verslininko santykiai pakylėti iki valstybės paslapties. Jis sakė, kad Januška pripažino pažinojęs Stonį, „kaip ir daugelį kitų verslininkų”. Matulevičius nesiėmė detaliai apibūdinti šių ryšių, sakė, kad NSGK tam neskyrė daug dėmesio.

Komitete vakar apsilankęs VSD generalinis direktorius Pocius

nesvarstė Januškos vaidmens, bet tvirtai neigė Stonį turėjus kokios nors įtakos saugumo departamentui.

Matulevičius neatsakė, ar „Dujotekana” bus minima tyrimo išvadose. Neoficialiomis žiniomis, slaptose pažymose, kurias pateikti atsisakęs Pocius užsitraukė NSGK nemalonę, kalbama apie „Dujotekanos” ir aukštų pareigūnų ryšius. Žiniasklaidoje keltos versijos, kad Januška prisidėjo prie Pociūno išsiuntimo į Baltarusiją siekdamas užkardyti Stoniui nepalankius tyrimus energetinio saugumo srityje.

Seimo NSGK nei patvirtino, nei paneigė sklandantį gandą, kad vienas VSD padalinys siūlė „Dujotekaną” pripažinti užsienio spectarnybų priedangos organizacija. Matulevičius tik užsiminė, kad teisiškai taip „pakrikštyti” bet kokią bendrovę būtų itin sunku ne tik Lietuvoje.

Bijo naujų atakų

Parlamentinį tyrimą atliekantys politikai vakar susitiko ir su Baltarusijoje žuvusio Pociūno artimaisiais – žmona ir broliu. Režisierius Algimantas Pociūnas nesileido į kalbas, tik pakartojo, kad brolis į Baltarusiją išvyko dirbti ne savo noru.

Daugiau ką pasakyti turėjo žuvusiojo žmona, žurnaliste Lietuvos televizijoje dirbanti Liudvika Pociūnienė. „Pasiūlymą vykti į Gardiną jis išgyveno kaip tarnybinio susidorojimo finalą”, – moteris neigė anksčiau buvusio užsienio reikalų ministro Antano Valionio išsakytą poziciją, kad Pociūnas pats pasirinko darbą kaimyninėje šalyje.

Kitų skandale minimų aukštų pareigūnų elgesį ir reakciją į Pociūno žūtį Pociūnienė pasmerkė: „Bandymai paskalomis suniekinti šį Lietuvai nusipelniusį žmogų atrodo apgailėtinai. Man kyla klausimas: jei tūlas valstybininkas ir jo draugai dedasi tokie švarūs, kuriems galams tokia nešvari gynyba? Nesu drąsus žmogus ir bijau, kad po šio klausimo galiu sulaukti naujų isteriškų atakų savo ir šeimos atžvilgiu. Gal bus ir daugiau publikacijų, niekinančių mirusio žmogaus orumą”. Po Pociūno žūties, kai jis, būdamas komandiruotėje Breste, iškrito pro viešbučio devinto aukšto langą, pasirodė informacija ir apie jo šeimines peripetijas, keltos įvairios versijos dėl jo mirties aplinkybių.

Pasiūlė pašnekovus

VSD vadovas Pocius ir toliau mušasi į krūtinę, kad departamentas netaiko neleistinų, nešvarių metodų, o padėtis departamente yra kontroliuojama. Užsukęs į NSGK posėdį suderinti savo liudijimo laiko Pocius pasiūlė apklausti dar kelis saugumiečius. Jis neatskleidė, iš kokių valdybų yra pasiūlyti pareigūnai, tepasakė, kad jie yra susiję su kai kuriais tyrimais ir jų liudijimai gali padėti susidaryti objektyvesnį vaizdą.

Matulevičius patvirtino, kad rytoj bus toliau atliekamos suplanuotos saugumiečių apklausos, bet nedavė tvirto pažado susitikti su Pociaus rekomenduotais pašnekovais. „Pamąstymų yra, bet bus matyti”, – sakė jis.

Pocius žurnalistams pabrėžė perspėjęs politikus, kad iš Seimo NSGK nuteka informacija asmenims, kurie neturėtų jos žinoti. Tačiau komitetas, atrodo, VSD vado neišgirdo. „Aš taip nesupratau ir nemanau, kad jo pareiga – mus įspėti”, – pareiškė Matulevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.