Vandens terapija stiprina sveikatą

„Sveikata iš vandens” , – sakė dar senovės romėnai. Vandens procedūros grąžina jėgas ir padeda užkirsti kelią ligoms. Tuo ir vėl įsitikina Panevėžio apskrities fizinės medicinos ir reabilitacijos centro (FMRC) ką tik rekonstruoto baseino lankytojai.

Vienas svarbesnių gyvenimo variklių – judėjimas. Kai jo pristinga, neretai žmogus sulaukia ligos. Pasak specialistų, maudymasis bei plaukiojimas vandenyje – tai palengvinta judėjimo forma, kuri yra efektyvi kineziterapijos priemonė.

Po rekonstrukcijos duris atvėrusiame FMRC gydomajame baseine švariu vandeniu, jo kaskadomis, povandeniniu masažu bei kaitria infrosauna vėl džiaugiasi Panevėžio ir jo krašto žmonės. Sveikatą atgauti padeda ir atnaujinti gydomieji dušai.

„Vandens procedūros yra labai svarbios besigydantiems įvairias ligas bei sveikstantiems po traumų žmonėms. Tokiu būdu pacientams natūralaus gydymo būdu gerinama kraujotaka, lavinamas kvėpavimas, stiprinami raumenys, atsikratoma depresijos bei kitų psichoemocinės būsenos sutrikimų”, – pastebėjo FMRC vyriausiasis gydytojas Jonas Laurinaitis.

Gydomojo baseino lankytojai, prieš panerdami į vandenį, turi galimybę čia pat pasikonsultuoti su gydytoju reabilitologu, jis įvertina paciento būklę bei paskiria reikiamą mankštą vandenyje.

Maudytis nerekomenduojama karščiuojantiems, įvairių ligų ūmių stadijų ligoniams, turintiems ryškų kraujotakos ir kvėpavimo nepakankamumą, odos grybelines ligas ir kt. Dėl to irgi konsultuoja FMRC gydytojas.

Gydytojas J. Laurinaitis atkreipė dėmesį, kad gydomasis baseinas reikalingas ne tik besigydančiam, bet ir sveikam žmogui. Tai gera profilaktikos priemonė.

„Reikia nelaukti ligų ar jų paūmėjimo. Geriau laiku pamankštinti sąnarius ir stuburą, sustiprinti raumenis bei užsigrūdinti”, – sakė jis.

Labai svarbu, kad FRMC pacientams prieinamos ir gydomųjų dušų procedūros. Pavyzdžiui, Šarko, škotiškas (kontrastinis) bei cirkuliarinis dušai skiriami sutrikus medžiagų apykaitai ar nutukus. Lietaus dušas – funkcinės centrinės nervų sistemos sutrikimams, lengvos formos hipertoninei ligai gydyti bei pan.

Vienintelio apskrityje gydomojo baseino bei jo patalpų atnaujinimui, gydomųjų dušų įrangai viešoji įstaiga FMRC skyrė apie 70 tūkst. litų. Buvo modernizuota ventiliacija, išvalytos baseino kalkių nuosėdos, pakeisti langai, atlikta patalpų apdaila. Pagal europinį lygį atnaujinti sanitariniai mazgai ir rūbinės.

Gydomasis baseinas buvo įrengtas 1990 metais. Jo plotas – 140 kvadratinių metrų. Vien pernai čia atlikta apie 2500 procedūrų.

FMRC teikia ambulatoriškai per 70 skirtingų fizinės medicinos ir reabilitacijos procedūrų. Gydymo programos sudaromos kiekvienam pacientui individualiai.

Čia veikia ir mažasis gydomasis baseinas vertikaliam stuburo tempimui ir mankštai vandenyje, kiti vandens procedūrų, šilumos terapijos kabinetai, kineziterapijos salės. Pacientams skiriamos ergoterapijos, magnetoterapijos, akupunktūros procedūros, masažai ir kt.

Šviesos terapijos kabinete naudojami lazerio terapijos aparatai, „Bioptron” lempos ir gydymo ypač silpnu elektromagnetiniu lauku „Bemer” prietaisai. Pastarieji aparatai Baltijos šalyse dar yra naujovė.

FMRC purvo gydykloje taikoma nauja peloidoterapijos rūšis – gydomojo purvo paketai iš Vokietijos. Taip pat naudojamas ir Likėnų dumblas įvyniojimams.

Tad panevėžiečiai bei apskrities žmonės turi išskirtinę galimybę gauti gydymą, panašų į sanatorinį, neatitrūkdami nuo darbo ir šeimos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.