Žiemoti susirengęs Pažaislis gyvena viltimis

Barokinio vienuolyno ansamblio šeimininkės seserys kazimierietės rimtai svarsto galimybę įkurti viešąją įstaigą drauge su patikimais partneriais

Biurokratinio susirašinėjimo su valstybės institucijomis, ūkinių ir teisinių reikalų vis daugėja. Tvarkant kasdienius žemiškus rūpesčius artimiausia vienuolių pagalbininkė – visuomeninė iniciatyvinė grupė Pažaislio ansambliui išsaugoti. Užvakar kaip vienos šeimos nariai susėdę pasitarti pačioje šilčiausioje vienuolyno patalpoje, kur termometras nerodytų daugiau nei +16 laipsnių, jie kalbėjosi ir apie artėjančios žiemos išbandymus baroko šedevrui bei stebuklingą „vaistą” nuo drėgmės. Visa bėda – jis brangiai kainuoja…

Paminklų „greitoji pagalba”

„Yra labai garsus metodas, išgelbėjęs nuo pražūtingo poveikio daugelį Europos kultūros ir architektūros paminklų. Tai austriška elektroninė WIGOPOL sienų sausinimo sistema, veikianti elektrofizikiniu metodu ir šalinanti kapiliarinę drėgmę”, – sako iniciatyvinės grupės narė, Kauno ZONTA klubo pirmininkė Lolita Vyžintienė.

Tarp WIGOPOL sistemos išgydytų „pacientų” – tokios įžymybės kaip Barselonos rotušė, katakombos po Šv.Stepono katedra Vienoje, Drakulos pilis Transilvanijoje, Rumunijoje, Jogailos universitetas Krokuvoje, Prahos nacionalinis teatras, objektai Italijoje, Slovėnijoje, Kroatijoje.

Pažaislio ansamblyje dėl drėgmės pelija sienos, freskos, byra tinkas, šlampa pamatai, ima įsiveisti grybelis. Paminklosaugininkų ir valdininkų diskusijoje ne pirmi metai girdėti „sugedusios plokštelės” motyvas: nėra hidroizoliacinių tyrimų, o kol jų nėra, neaišku – ar pastatus šildyti, ar tik vėdinti. Spėjama, kad vienuolyno statinius gali lėtai žudyti ir pavojingai artima Kauno marių kaimynystė, dėl kurios kiekvieną pavasarį čia pakyla gruntinio vandens lygis. Taigi drėgmę iš ansamblio pastatų reikia žūtbūt išvyti.

Tikisi geradarių dėmesio

„Mes jau susisiekėme su WIGOPOL atstove Lietuvoje – uždarąja akcine bendrove „Leopolis”. Jie apskaičiavo, kiek kainuotų bažnyčios, kairiojo bažnyčios sparno ir vieno namelio sausinimas. Kadangi tai didelis plotas, dideli ir pinigai”, – sklaidydama pluoštą dokumentų ir techninių sistemos charakteristikų, sako seserų kazimieriečių generalinė vyresnioji Remigija.

„Leopolio” pateiktame pasiūlyme nurodyta, kad už 1809, 69 kv. m sausinamo ploto kaina su 20 proc. nuolaida būtų apie 82 tūkst. litų. Pasak UAB „Leopolis” komercijos direktorės Leonidos Gipienės, pasirašius sutartį, prietaisai būtų pateikti per keturias savaites, sumontuoti per savaitę. Viskas spręstųsi gana greitai, seserys vienuolės linkusios pasitikėti šia technikos naujove, bet kur ir kaip gauti tokią sumą?

„Mūsų klubas kartu su Kauno moterų klubu ZONTA gruodžio pradžioje organizuoja labdaringą koncertą, kurio metu suaukotos lėšos būtų skiriamos Pažaislio vienuolyno architektūriniam ansambliui išsaugoti. Kviečiame visus mūsų miesto klubus prisidėti prie šio projekto. Per vieną koncertą, žinoma, nesurinksime reikalingos sumos, tačiau bent pradžia būtų padaryta. Po to tarsimės, kaip gauti daugiau paramos Pažaisliui, atkreipti verslo pasaulio dėmesį į ansamblio unikalumą ir būtinybę išsaugoti”, – tiki būsimo projekto rezultatais Kauno Vidinio Rato (moterų rotariečių) klubo prezidentė Eglė Andziukevičienė.

Į galimus rėmėjus kreipsis ir… pats Pažaislio ansamblis. Vienuolė sesuo Julita rodo jau atspausdintą ant spalvoto lapo senojo vienuolyno monologą, kurį su kvietimu gaus labdaringo koncerto publika.

Viena tvora nuvirto, kitą pramušė automobilis

Dar pernai nugriuvus mūrinės paminklinės vienuolyno tvoros fragmentui, jos atstatymo darbai užtruko iki šiol. Mat Savivaldybei pritrūko lėšų paaiškėjus nemenkam žalos mastui: remontui reikia 117 tūkst. litų. Be to, ilga ir kebli yra darbų, atliekamų paveldiniuose objektuose, procedūra. Kauno Savivaldybė kreipėsi į Vyriausybę prašydama pinigų tvorai remontuoti.

„Šiomis dienomis sulaukėme skambučio iš Vyriausybės: jie žada skirti didžiąją dalį reikalingų lėšų, tik klausė, ar norėtume jas gauti šiemet, ar kitais metais”, – sakė vicemeras, visuomeninės iniciatyvinės grupės pirmininkas Kazimieras Kuzminskas. Jo nuomone, pagal principą „geriau žvirblis rankoje…” verčiau būtų pinigus gauti dabar. Tačiau juos reikėtų sunaudoti iki 2006-ųjų pabaigos.

„Laiko liko labai nedaug. Tinkamos kvalifikacijos statybininkų taip greitai nerasime, be to, per šalčius atliktų darbų kokybė nukentėtų”, – abejojo seserų kazimieriečių generalinė vyresnioji Remigija.

Dar vienas galvosūkis – kaip išvengti agresyvių vairuotojų, dideliu greičiu atlekiančių nuo Jachtklubo pusės ir posūkyje nesuvaldančių automobilių. „Spalio 2 dieną nemenką skylę vienuolyno tvoroje išdaužė į ją atsitrenkęs automobilis, važiavęs iš Jachtklubo. Vairuotoją išgelbėjo tik oro pagalvės. Mums padarytas nuostolis įvertintas keliolika tūkstančių litų. Laukiame, kol jį atlygins UAB „BTA draudimas”, kurioje buvo apsidraudęs tas vairuotojas”, – pasakoja apie pasaulietiškus rūpesčius generalinė vyresnioji.

„BTA draudimo” Kauno regiono skyriaus viršininkas Arūnas Jasiukevičius, „Kauno dienos” paklaustas, kada bus atsiskaityta su vienuolynu, sakė: „Šią savaitę ketiname užbaigti susitarimus su seserimis kazimierietėmis. Reikalus gaišino skirtingos dviejų žalos ekspertizių sumos. Tačiau manau, kad rasime abi puses tenkinantį sprendimą. Negali būti nė kalbos, kad neatlyginsime žalos ar bylinėsimės”.

Anot vienuolių, tai jau ne pirmas atvejis, kai greičio mėgėjai išlekia iš posūkio ir atsitrenkia į vienuolyno tvorą. Gal šią problemą dalykiškai ir konkrečiai padėtų išspręsti Kelių policija?

Bus ir mūsų gatvėj šventė

Nesibaigiantys ūkiniai ir biurokratiniai reikalai tapo rimtu argumentu vienuolėms apsispręsti: laikas kurti Pažaislyje viešąją įstaigą. „Mes dabar skaitome visokius dokumentus, įstatymus, rašome įstatus. Svarstome, kas galėtų būti mūsų partneriai. Pageidautume tokių, kurie čia nesiimtų labai intensyvios komercijos, gerbtų mūsų autonomiją. Nesinorėtų, kad vienuolyne dabar tvyrančią ypatingą dvasinės ramybės aurą suardytų verslas”, – kalba generalinė vyresnioji Remigija ir sesuo Julita.

Lolita Vyžintienė įsitikinusi, kad ateis laikas, kai Pažaislis pateks į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. „Jis tikrai to vertas. Įrašymą tarp išrinktųjų dažnai nulemia ne tiek objektų vertė, kiek politinės aplinkybės, konjunktūra. Neseniai grįžau iš Austrijos, kur lankiausi UNESCO globojamame Melko benediktinų vienuolyne. Man jis tikrai nepasirodė savo menine verte pranašesnis už Pažaislį”, – kalbėjo menotyrininkės išsilavinimą turinti moteris.

Į pasaulio paveldo sąrašą Melko vienuolynas buvo įrašytas 2000-aisiais. „Nors jis buvo veikiantis, prižiūrimas, restauruojamas, patekimas į išrinktųjų sąrašą tapo galingu postūmiu išgarsėti. Dabar čia įrengta puiki ekspozicija, kurioje atspindėta visa benediktinų istorija, rodomi senoviniai bažnytiniai drabužiai. Per metus Melko vienuolyną aplanko pusė milijono turistų. Įėjimo bilietas – 10 eurų, ir niekam nėra nuolaidų. Vienuolyne yra ir gimnazija su 900 mokinių, puiki senovinė biblioteka, suvenyrų krautuvėlės”, – dalijasi įspūdžiais iš Austrijos L.Vyžintienė.

ZONTA klubo vadovė įsitikinusi, kad Pažaislis jau stovi ant permainų slenksčio: „Seniai laikas ir čia už ekskursijas imti pinigus. Jei jis taps viešąja įstaiga, bus galima prekiauti suvenyrais, plėtoti smulkųjį verslą, paslaugas turistams”.

„Mūsų sodo obuolių sultis ir dabar daug kas mielai pirktų. O jei dar jos būtų išpilstytos į gražius indus su gražiomis etiketėmis…” – įsisvajoja sesuo Julita.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.