Mirties gurkšnis

Rusijoje tūkstančiai žmonių apsinuodijo spirito turinčiais surogatais

Irkutsko srities medicinos įstaigos vakar Rusijos žiniasklaidai pranešė, kad nuo rugsėjo 10 dienos, kai šalyje prasidėjo masinis apsinuodijimas alkoholio surogatais, srityje mirė 51 žmogus, o 1486 sunkiai susirgo.

Iš viso šalyje per šį laikotarpį nusinuodijo keli šimtai žmonių. Rusijos žiniasklaida teigia, jog valdžia šioje situacijoje nežino ko griebtis.

Ligoninėse stinga vietų

„Jam taip labai norėjosi išgerti, kad jis visai nesusimąstė, ką iš tikrųjų geria. Tai buvo nuodai”, – tokiais žodžiais savo reportažą iš Pskovo srities pradeda BBC korespondentas Džeimsas Rodžeris.

Rusas, vardu Sergejus, žurnalistui sakė, kad jis pats ir jo sugėrovai tik pajuto, jog skystis kažkodėl labai smarkiai apdegino lūpas. Dabar jis supranta, kaip smarkiai rizikavo, bet gailėtis – per vėlu.

„Šioje palatoje mirė jau septyni žmonės po to, kai į čia mane atvežė”, – britų žurnalistui pasakojo Sergejus, kalbėdamas labai tyliai. „Visi tokie ligoniai, kaip aš, guli ramiai, iš esmės miega, po kurio laiko tyliai miršta. Po skrodimo paaiškėja, kad jų kepenys visiškai suirusios”, – kalbėjo nelaimėlis, nežinantis po kelių dienų jis mirs.

Rusijoje nuo falsifikuotos ir labai blogos kokybės naminės degtinės ir jos surogatų nuo rugsėjo vidurio mirė jau šimtai žmonių, tūkstančiai sunkiai susirgo, didelė jų dalis liks invalidais.

Pskovo miesto ir srities ligoninėse stinga vietų. Apsinuodijusieji guldomi koridoriuose ir net pagalbinėse patalpose ant sudedamų lovelių, kartais netgi ant neštuvų.

Kai kurie ligoniai ištisai miega, kiti žiūri į vieną tašką. Nustojus veikti kepenims, tų žmonių oda įgauna gelsvą atspalvį, nurodo BBC korespondentas, kurį srityje patirti įspūdžiai tiesiog šokiravo.

Kvaišalų gamintojai maskuoja pėdsakus

„Kol apsinuodijusieji laukia mirties, milicijos įgaliotinis Jevgenijus Kulešovas tęsia nelegalių alkoholio surogatų gamintojų ir platintojų medžioklę”, – toliau reportaže rašo Dž.Rodžeris.

Įgaliotinis žino, kuriuose butuose kvaišalais prekiaujama. Tokie būstai vadinami lindynėmis, jos yra milicijos įskaitoje, todėl į jas pareigūnams patekti nesunku.

Įėjęs į vieną tokių butų, inspektorius pradeda kratą, kuriai nereikia prokuroro ar teismo leidimo. J.Kulešovas kvaišalų ieškojo po lovomis, spintose, netgi orkaitėje. Bute tvyrojo stiprus alkoholio kvapas, bet inspektorius nieko nerado.

Girdėjosi, kaip vonioje iš krano smarkiai bėga vanduo. Atrodo, kad kol inspektoriui buvo atidarytos durys, alkoholio surogatai buvo išlieti.

J.Kulešovas britų žurnalistui sakė, kad žmonės vis dar perka mirtinai pavojingus kvaišalus. „Vieni žmonės gamina, kiti iš jų perka mirtinai pavojingus surogatus, ir vien todėl, kad jie – pigūs”, – sako pareigūnas. Jis yra surinkęs didelę konfiskuoto pseudoalkoholio kolekciją. Kibirai, stiklainiai, netgi sviesto mušimo mašinėlės užpildytos mirtinai pavojingais skysčiais.

Įvedama nepaprastoji padėtis

Naminė degtinė Rusijoje buvo gaminama visada, tačiau jos kokybė niekad nebuvo tokia bloga, kokia yra dabar.

Dauguma rusų teigia, kad dėl masinių apsinuodijimų kalta valdžia. Mat vasarą ji smarkiai sugriežtino alkoholinių gėrimų gamybos licencijų reikalavimus. Dėl to tapo sunku nusipirkti pigesnės degtinės.

Žmonės ėmė gerti stiklų valiklius ir visokius kitokius skysčius, kuriuose esama spirito. Naminės degtinės gamintojai pradėjo į savo „produkciją” dėti įvairiausių priedų, neretai mirtinai pavojingų.

Valdžiai kai kuriuose regionuose teko skelbti nepaprastąją padėtį, pradėti didelio masto švietėjišką kampaniją. Kol kas rezultatai – kuklūs, nes kasdien pranešama apie naujas aukas.

Ir ant namo, kuriame inspektorius J.Kulešovas darė kratą, kabo antialkoholinis plakatas, pastebi britų žurnalistas. Ant plakato parašyta, kad nuo surogatų mirė jau šimtai žmonių. Jį „puošė” griežtas klausimas:”Ar tau jau nusibodo gyventi, jei perki nuodus?”

Dauguma apsinuodijusiųjų – vargingai gyvenantys žmonės. BBC korespondentas susipažino su vidutinio amžiaus moterimi, vardu Nataša, gyvenančia iš butelių rinkimo ir pardavimo. Ji sakė, kad blogos degtinės ji jau neperka.

„Daug mano draugų nusinuodijo, todėl daugiau tų kvaišalų neperku”, – sakė ji žurnalistui.

Didėjančios krizės fone vis garsiau skamba raginimai atiduoti valstybei monopolinę teisę gaminti ir pardavinėti alkoholinius gėrimus. „Bet vien įstatymais rusams neuždrausi rizikuoti gyvenimu dėl gurkšnio degtinės ar spirito”, – nurodo BBC korespondentas.

Degtinę ir spiritą rusai dabar dar labiau mėgsta nei vyną. Tai liudija statistika.

Pasikeitė vartojimo struktūra

Šiuo metu stipraus alkoholio Rusijoje suvartojama 1,5 karto daugiau, alaus – 9 kartus daugiau nei vyno, pranešė Prekybos ir pramonės rūmų (PPR) pakomitečio, kontroliuojančio etilo spirito, spiritinės ir alkoholio produkcijos gamybą ir apyvartą, pirmininkas Piotras Kanyginas Maskvoje vykusiame PPR komitetų posėdyje.

Pasak jo, tai galima aiškinti pasikeitusiu degtinės ir natūralaus vyno kainos santykiu. „Sovietmečiu degtinės ir vyno kainų santykis buvo 3:1, šiandien – 1:1”, – agentūros „Interfax” korespondentui pareiškė jis. Eksperto nuomone, dėl to pasikeitė ir alkoholinių gėrimų vartojimo struktūra – daugiau perkama stipraus alkoholio.

P.Kanygino duomenimis, 52 proc. vartotojų įstengia nusipirkti legalios produkcijos, mokėdami 65-115 rublių už butelį, iki 33 proc. vartotojų – nelegalios, bet kokybiškos produkcijos, „kurią gamyklos paprastai gamina trečią pamainą”, 7 proc. – brangios produkcijos, kai už butelį tenka mokėti daugiau nei 115 rublių.

„Spirito turinčius surogatus renkasi 8 proc. gyventojų, bet būtent šios produkcijos vartojimas ir išprovokuoja masinius apsinuodijimus”, – pareiškė jis.

Ekspertas siūlo pigią degtinę

Ekspertas pranešė, kad šiuo metu legalios degtinės dalis rinkoje sudaro 52 proc., nelegalios, pagamintos gamyklose, – 30 proc., surogatų, vaistinėse perkamos spiritinės produkcijos – 17 proc. P.Kanyginas mano, kad pakeisti padėtį iš dalies galima, organizavus vadinamosios pigios socialinės degtinės gamybą.

„Būtina iš naujo suformuoti šalyje pigios, bet nepavojingos degtinės rinką, kad iš jos būtų išstumti surogatai”, – pareiškė jis, valstybinės socialinės degtinės gamybą pavadinęs vienu iš žingsnių šia kryptimi.

Be to, mano ekspertas, valstybė turi remti vyndarystę, įvesti baudžiamąją atsakomybę už surogatų gamybą, imtis kitų priemonių.

PPR komitetų posėdyje P.Kanygino pasiūlymui gaminti valstybinę pigią degtinę pritarė toli gražu ne visi posėdžio dalyviai.

Vyriausybė teikia pasiūlymus

Kaip pranešė Maskvos laikraštis „Vedomosti”, vicepremjero Aleksandro Žukovo nurodymu Finansų ministerija parengė paketų pasiūlymų, kaip griežčiau kontroliuoti alkoholinių gėrimų gamybą ir prekybą jais. Prekyba surogatais suintensyvėjo todėl, kad yra didelis mokesčių skirtumas, svetainės „Strana.ru” korespondentui sakė finansų ministro pavaduotojas Sergejus Šatalovas.

Butelio „sąžiningos” degtinės, parduodamo už 80-100 rublių, pusę kainos sudaro PVM ir kiti mokesčiai. Tuo pat metu kai kuriai kitai produkcijai, kur yra daug spirito, akcizo mokesčiai netaikomi (tai – medicininės paskirties produkcija ir kosmetikos gaminiai). Tokios lengvatos verteivoms suteikia galimybę manipuliuoti kainomis, pavyzdžiui, parduodant spiritą kaip gydančiuosius antpilus, kalbėjo finansų ministro pavaduotojas.

Todėl, pasak jo, siūloma tokioms prekėms irgi taikyti akcizo mokestį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.