Telkiamos pajėgos šalčio atakoms atremti

Kauno komunalininkai tikina pasirengę žiemai, bet prisipažįsta esantys bejėgiai prieš nenuspėjamą gamtos stichiją

Kauno komunalininkai mėgins išvengti kasmet pasikartojančio reiškinio, kai staiga iškritęs sniegas juos užklumpa netikėtai. Šį sezoną planuojama barstyti ir valyti daugiau nei du šimtus gatvių. Tam jau esą parengta technika, sandėliuose sukaupta pakankamai smėlio ir druskos atsargų. Teigiama, kad klimato pokyčius akylai stebi budinčios kelininkų brigados.

Prižiūrės šimtus gatvių

Miesto gatves šiemet ir vėl prižiūrės „Kauno kelių” bei „Kauno švaros” bendrovės. Kaip ir pernai, su jomis Savivaldybė sudarė išankstines sutartis. Gatvėms barstyti Lietuvos automobilių kelių direkcija skyrė 347,9 tūkst. litų. Jų turi užtekti iki šių metų pabaigos.

„Bet reikės lėšų skirti ir iš 2007 metų miesto biudžeto, kurio politikai dar nepatvirtino”, – sakė Savivaldybės Miesto tvarkos priežiūros poskyrio vedėjas Rimantas Rutavičius.

Komunalininkai prašo skirti bent 2 mln. litų. Praėjusiais metais tam buvo atseikėta tik 600 tūkst. litų, o vėliau teko didinti finansavimą, nes skirtų pinigų neužteko.

Gatvių barstymu užsiims „Kauno keliai”. Bendrovė prižiūrės 224 gatves, trylika tiltų ir viadukų bei šešiolika įkalnių.

Pasak R.Rutavičiaus, daugiausia keblumų kelininkams sukelia gamtos nenuspėjamumas. „Praėjusią naktį mieto gatves padengė plikledis. „Kauno kelių” barstytuvai išvyko į maršrutus, bet oras staiga atšilo, – pasakojo R.Rutavičius. – Gerai, kad vis dėlto pabarstėme, nes paryčiui vėl atšalo”.

Per reisą išbarsto 50 tūkst. litų

Pasak „Kauno kelių” atstovo Gintauto Kascensko, įmonėje sukaupta pakankamai gatvėms barstyti skirtų mišinių. Druska saugojama specialiuose sandėliuose R.Kalantos gatvėje, kur ir įsikūrusi bendrovė. „Visos gatvės bus barstomos šlapios druskos mišiniu, o stačioms įkalnėms (Žemaičių gatvės, Romainių) prižiūrėti į barstytuvus pilamas druskos ir smėlio mišinys”, – rodydamas sandėlyje saugomą druską sakė G.Kascenskas.

Jis tikino, kad bendrovėje yra budintys vairuotojai, pasirengę bet kuriuo paros metu pradėti gatvių barstymą. Žiemos atakoms atremti parengti šeši „Iveco” barstytuvai. Vieną kartą pabarstyti gatves kainuoja apie 50 tūkst. litų. Kauno gatvės šį sezoną buvo barstomos jau tris kartus. „Pirmiausiai barstome įkalnes, tiltus ir viadukus, o vėliau – magistralinius kelius, tokius kaip Savanorių prospektas”, – sakė G.Kascenskas.

Pasak Savivaldybės tarnautojo R.Rutavičiaus, būtent gatvėms barstyti, o ne valyti skiriama daugiausia lėšų.

Trečdalis darbų miesto centre

Valyti gatves ir šaligatvius patikėta kitai įmonei – „Kauno švara”. Pasak bendrovės direktoriaus padėjėjo Algio Milčiaus, beveik 200 gatvių valyti parengti devyni „Maz” ir „Scania” sniego valymo automobiliai. Jis negalėjo išskirti gatvių, kurioms skiriamas didesnis, o kurioms mažesnis dėmesys. Apie trečdalis valymo darbų sukoncentruota miesto centre.

„Gatvės bus valomos keturiais maršrutais, o juos kartą apvažiuoti turime per 4-5 valandas”, – sakė A.Milčius. Bendra valomų gatvių kvadratūra sudaro 3,1 mln. kvadratinių metrų.

Konkreti suma valymo darbams nėra numatyta, nes užmokestis priklausys nuo oro sąlygų. Su „Kauno švara” Savivaldybė suderėjo, kad už vieną reisą įmonei mokės 25 tūkst. litų. Praėjusį šeštadienį Kaune gatvės kartą jau buvo valomos.

Gausesnis sniegas žada didesnį uždarbį

Šį žiemos sezoną „Kauno švaros” darbuotojai nuo sniego valys bei smėliu barstys šaligatvius. Jų bendras plotas siekia 710 tūkst. kvadratinių metrų. A.Milčius tikino nesibaiminąs, jei žiemą gausiai snigs. „Juo bus daugiau sniego, juo mums geriau, nes uždirbsime daugiau pinigų”, – sakė jis.

Jei gausiai snigs, nuvalytą sniegą įmonė veš į specialias saugojimo aikšteles Vilijampolėje ir Petrašiūnuose. „Bet už šiuos darbus miestas privalės sumokėti papildomai”, – sakė A.Milčius.

Tvarkos priežiūros įmonės teigia visiškai pasirengusios gamtos stichijos staigmenoms, tačiau Kauno rajono kelininkai antradienio naktį buvo keiksnojami ir vairuotojų, ir policijos pareigūnų.

„Pašalus, jau nuo 22 valandos raginome kelininkus, kad jie pabarstytų „Via Baltica” greitkelį, bet pirmasis barstytuvas atvyko tik apie 3 valandą nakties”, – piktinosi Kauno rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojas Valdemaras Čyvas.

Per kelias valandas greitkelio ruože tarp Garliavos ir Lietuvos žemės ūkio universiteto nuo kelio nuslydo du vilkikai ir keli lengvieji automobiliai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.