Ir netikėtus pinigus reikia išleisti protingai

„Gavau palikimą. Kaip pasielgti su netikėtai atsiradusiais pinigais? ” – klausia „Vakarų ekspreso” skaitytojas Tomas.

SEB Vilniaus banko prezidento patarėja, šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė teigia, kad netikėtas praturtėjimas kartais sukuria daugiau problemų nei jų išsprendžia.

„Paprastai žmonės, kurie nėra pratę prie „didelių pinigų”, nežino, kaip su jais elgtis. Pirma taisyklė – neskubėti. Neskubėti greitai jų išleisti, staigiai jų kur nors investuoti. Kurį laiką palaikyti juos terminuotojo indėlio sąskaitoje – išmintingesnis sprendimas nei „įmerkti” į kokias nors pačiam nesuprantamas investicijas”, – sako ekspertė.

Antra taisyklė, anot jos, – grąžinti skolas. Nebūdami niekam skolingi, žmonės jaučiasi ir saugesni, ir turi daugiau galimybių kitą maišą pinigų susitaupyti savo jėgomis. Ypač tai tinka tuo atveju, jei gautų pinigų užtenka visoms skoloms padengti.

„Trečia taisyklė – turėti išlaidų planą keleriems metams ar keliems dešimtmečiams į priekį. Tarkime, tikslo išleisti vaikus į mokslus po kelerių metų neturėtų užgožti staigus noras įsigyti prabangų automobilį, nebent tai buvo viso gyvenimo svajonė. Jei pinigų lieka ir atsikračius visų skolų, juos vertėtų paskirstyti, o ne laikyti viename krepšyje”, – sako J. Varanauskienė.

Jos teigimu, jei pinigus ketinama laikyti ilgesnį laiką – tiks investicijos į akcijų rinkas. Kai akcijų kainos kyla, sakoma, kad tikslingiau investuoti visą sumą iš karto – taip galima uždirbti daugiau pelno. Kai akcijų kainos svyruoja – tai krinta, tai kyla, – tikslingiau laikytis periodinio investavimo taktikos ir turimą sumą investuoti per kelis ar net keliolika kartų. Taip galima patirti mažiau nuostolių, jei nepalankiausiu metu – prieš pat akcijų kainoms krintant – investuotume savo pinigus. Nėra įrodyta, kad toks periodinis investavimas arba investavimas dalimis būtų pelningesnis, tačiau jis sumažina nuostolių tikimybę.

„Jei turima planų pinigus išleisti anksčiau – per kelerius metus – verta rinktis investicijas su garantija, kur garantuojamas arba pelningumas, arba minimali grąžinama suma, arba ir viena, ir kita. Šiandien Lietuvoje jau yra iš ko pasirinkti: be tradicinių indėlių, yra su akcijomis susietos bankų obligacijos, investiciniai indėliai, įmonių obligacijos ir panašiai”, – sako ekspertė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.