Sustabdykite osteoporozę, kol ji nesustabdė jūsų!

Kaulų retėjimas, arba osteoporozė – tai sisteminė kaulų liga, kurios metu mažėja kaulų mineralų tankis, dėl ko kaulai tampa trapesni ir labiau lūžta. Osteoporozė dar vadinama „tyliąja epidemija”, nes atsėlina nepastebimai ir dažniausiai nustatoma jau įvykus kaulo lūžiui, t.y. atsiradus komplikacijai.

Liūdna osteoporozės statistika

Paskaičiuota, kad pasaulyje dėl osteoporozės kasmet įvyksta 2,5 mln. kaulų lūžių. Kas 30 sekundžių vienam ES šalių gyventojui įvyksta kaulo lūžis dėl osteoporozės. Pasaulio statistikos duomenimis, antroje gyvenimo pusėje kaulo lūžis dėl osteoporozės ištinka vieną iš trijų moterų ir vieną iš šešių vyrų. Tačiau didžiausią nerimą kelia dėl osteoporozės įvykstančių lūžių skaičiaus augimo mastai. Šlaunikaulio lūžių per 10 metų Lietuvoje padvigubėjo. Atsižvelgiant į tai, kad visuomenė sensta, prognozuojama, kad pasaulyje šlaunikaulių lūžių skaičius padidės nuo 1,66 mln. (1990 m.) iki 6,26 mln. (2050 m.).
Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, pagyvenusių žmonių daugėja, tad daugėja ir sergančiųjų osteoporoze. „Nors tikslių duomenų apie sergamumą osteoporoze Lietuvoje nėra, bet yra žinoma, kad šia liga serga apie 8 – 10 proc. baltaodžių rasės žmonių, o Lietuvoje tai sudaro apie 250 tūkst. žmonių”, – teigia Lietuvos osteoporozės fondo valdybos pirmininkas med.m. dr. Vidmantas Alekna. Ši liga ne tik žaloja organizmą, prastina gyvenimo kokybę, bet ir sugniuždo žmogų psichologiškai. Sergantieji osteoporoze, jų šeimos nariai ir visuomenė patiria milžiniškų nuostolių, sunaudojama daugybė lėšų gydymui, slaugai bei socialinėms reikmėms.
Bet kurio amžiaus moteriai rizika patirti kaulo lūžį yra 2 kartus didesnė nei vyrui, todėl kalbant apie osteoporozę didesnis dėmesys skiriamas moterų sveikatai.

Kaulų audinys retėja ne tik dėl menopauzės

Kaulų retėjimas moteris dažniausiai užklumpa prasidėjus menopauzei, tuomet dėl lytinio hormono estrogeno stokos kaulų masė per 5-7 metus itin sumažėja.
Įprasta galvoti, jog kaulų būkle reikia pradėti rūpintis tik sulaukus 50 – ties, tačiau tai klaidinga nuomonė. Jei kalcio trūksta maiste, jis nepakankamai gerai pasisavinamas ar per daug jo išsiskiria, sumažėja jo kiekis kraujuje. O įvairiems organizmo medžiagų apykaitos procesams – fermentų veiklai, nerviniams impulsams ir kt. kalcio imama iš kaulų. Dėl šių priežasčių ir jaunoms moterims gali pasireikšti osteoporozė, o menopauzės laikotarpį jos pasitinka gerokai išeikvojusios kaulinį audinį. Be to, kaulinį audinį neigiamai veikia ligos, sutrikdančios organizmo gebėjimą pasisavinti kalcį, jo apykaitą organizme, tam tikrų vaistų vartojimas, lytinių hormonų stoka, per mažas fizinis aktyvumas, rūkymas.
Toli gražu ne visoms moterims kaulai išretėja vienodai. Tai priklauso nuo kaulinio audinio stiprumo, kuris net 80 proc. yra paveldimas, todėl pavojus susirgti osteoporoze didesnis toms moterims, kurių tetos ar mamos, sulaukusios 50 metų ar vyresnės, patyrė kaulų lūžių. Įrodyta, kad mažiau nei 57 kg sveriančių moterų kaulai yra trapesni. Nors genų įtakos visiškai sumažinti negalima, įmanoma paveikti likusius 20 proc. kaulinio audinio stiprumą veikiančius veiksnius. Reikia tik atminti, kad kaulų audinys keičiasi visą gyvenimą ir jeigu jaunystėje nesukaupiama pakankamai kaulų masės, vėlesniame amžiuje padidėja kaulų lūžių pavojus. „Kaulų stiprinimu reikia susirūpinti ne tuomet, kai jie lūžta, o nuo pat jaunystės ir pasirūpinti, kad maiste būtų pakankamas kalcio kiekis, gera hormonų veikla ir netrūktų fizinio aktyvumo”, – sako Lietuvos osteoporozės fondo atsakingoji sekretorė med.m. dr. Marija Tamulaitienė.

Didžiausias lūžių pavojus – žiemą

Paprastai kaulai lūžta tada, kai osteoporozė yra pažengusi. Vos spustelėjus pirmajam šaltukui, kai balutes aptraukia ledas ir iškrenta pirmasis sniegas, kyla rimtas pavojus sergantiesiems šia liga. Lūžiai dėl osteoporozės, pasak med. m. dr. Marijos Tamulaitienės, ypatingi tuo, kad jie dažniausiai įvyksta be išorinės jėgos poveikio, t.y. nepastūmus, nepaslydus nuo laiptelio, o lipant iš lovos arba ko nors siekiant. Dėl osteoporozės dažniausiai lūžta stuburo slanksteliai, dilbio kaulai ir šlaunikaulio kaklelis. Pirmasis kaulo lūžis, kurį moteris dažniausiai patiria tuoj po menopauzės, – dilbio kaulų. Vilniaus mieste įvyksta 760 (100 tūkst.gyventojų) tokių lūžių kasmet. Tai užklumpa moterį maždaug apie 50-uosius gyvenimo metus. Ranką skauda, ji imobilizuojama, moteris kurį laiką yra nedarbinga, namuose negali atlikti įprastų darbų. „Nors dauguma moterų po dilbio kaulų lūžio visiškai pasveiksta, tačiau retai kuri sužino tikrąsias šio lūžio priežastis ir yra nukreipiama pas specialistą”, – apgailestauja med. m. dr. Vidmantas Alekna.
O negydant osteoporozės sulaukiama ir daugiau lūžių. Vidutiniškai po 15 metų, t.y. 65-erių metų, gali įvykti stuburo slankstelio lūžis. Tuomet dauguma besikreipiančiųjų pasakoja, jog staiga pasisukus, pasilenkus, pakėlus sunkų daiktą, staiga atsirado aštrus, stiprus, smelkiantis skausmas nugaroje ar strėnose. Skausmas stiprėja su kiekvienu judesiu, neleidžia vartytis lovoje, sėdėti. Skausmą apmalšinti padeda nuskausminamieji, vaistai nuo uždegimo. Per 6-8 savaites skausmas pradeda mažėti. Dėl pakitusios kūno padėties ir lūžių atsiranda lėtinis nugaros skausmas, krūtinės ląstos organų veiklos sutrikimai.
Po pirmo slankstelio lūžio net penktadaliui ligonių nepraėjus metams lūžta antras slankstelis. Kai jų lūžta keletas, susidaro kupra, sumažėja krūtinės ląstos apimtis ir kvėpavimo tūris, suspaudžiami vidaus organai, pradeda pūsti vidurius. Tuomet ligonis mažiau valgo, užkietėja viduriai, vargina nuolatinis nugaros skausmas, darosi sunku vaikščioti, mat šonkauliai liečia klubo kaulo kraštus ir jų trintis kas žingsnį kelia skausmą. Pakinta figūra, galų gale apima depresija, nesinori bendrauti, kankina baimė, kad neištiktų dar vienas lūžis. Akivaizdu, jog gyvenimo kokybė labai pablogėja.
Pats pavojingiausias – viršutinės šlaunikaulio dalies lūžis, kuris ilgam prikausto prie lovos. „Net penktadalis žmonių miršta per pirmuosius metus po lūžio, nes prikaustytą prie lovos žmogų puola plaučių uždegimas, prisideda kitos iki tol buvusios ligos”, – sako med. m. dr. Marija Tamulaitienė. Kita vertus, net pusė tų, kuriems po šlaunikaulio lūžio pavyko išgyventi, niekada nebus fiziškai aktyvūs ir judrūs kaip anksčiau.

Svarbu laiku pradėti gydyti

Laiku pradėtos taikyti profilaktinės priemonės padeda sumažinti osteoporozės fizinę, socialinę ir ekonominę žalą. Jas būtina taikyti jau vaikystėje ir jaunystėje, kai formuojasi griaučiai, bei brandžiame amžiuje, taip pat ir sergant osteoporoze. Osteoporozė gydoma kompleksiškai – tai pakankamai kalcio ir vitamino D turinti mityba (daug pieno ir jo produktų), fizinis aktyvumas, rekomenduojama atsisakyti žalingų įpročių (rūkymo, alkoholio), sumažinti kaulų retėjimą skatinančių vaistų (pvz., prednizolono) ir t.t. Kalcio turintys maisto papildai skiriami tik tuomet, kai kalcio gaunama ar įsisavinama per mažai, pavyzdžiui per mažai kalcio gaunama su maistu, pagyvenę žmonės blogiau jį įsisavina ir t.t. Tačiau reikia atminti, kad kalcis geriausiai pasisavinamas su maistu.
Lietuvoje yra populiariausių pasaulyje vaistų ir jų formų osteoporozei gydyti. Specialistai, įvertinę kaulų mineralų tankio tyrimo rezultatus, osteoporozės priežastis, ligonio amžių ir jo individualias savybes, gali parinkti labiausiai tinkantį vaistą. Labai svarbu tinkamai vartoti paskirtus vaistus, nes per anksti nustojus juos vartoti, gydymas rezultatų neduos. Kad efektyvūs ir gerai toleruojami vaistai būtų laiku pradėti gerti ir padidintų prarastą kaulų tankį, o kartu ir sumažintų lūžių pavojų, būtina anksti diagnozuoti kaulų retėjimą. O moterims rekomenduojama pasitikrinti su kokiu kalcio „bagažu” kauluose jos pasitinka menopauzę.

Kaip nemokamai išsitirti

Farmacinė kompanija „Mepha” ne tik garsėja naujovėmis vaistų gamybos srityje, bet ir visada atsiduria ten, kur jos pagalbos labiausiai reikia. Įpratusi būti „karščiausiuose” taškuose, ji padeda įveikti maliariją, gamindama vaistus nuo šios ligos. „Kadangi maliarijos Lietuvoje nėra, tai mūsų kompanija pasirinko kovą su aktualiausia mūsų senstančiai visuomenei liga – osteoporoze”, – sako UAB „Mepha Baltic” vadovė Lietuvoje Aušra Šivickienė . „Mepha” –Jūsų sveikatos priežiūros partnerė!
Reikia pabrėžti, jog „Mepha” negamina vaistų nuo osteporozės, bet įvertindama šios problemos svarbą, į Lietuvą atvežė du modernius ultragarsinius aparatus „Sahara”, kuriais įvertinami kaulinio audinio pokyčiai ir šlaunikaulio lūžio dėl osteoporozės rizika. Ultragarsinis kulnakaulio tyrimas – tai saugus tyrimas, kurį atliekant nenaudojami jonizuojantys spinduliai. Pats tyrimas trunka mažiau nei minutę, o atsakymas apie kaulų būklę pasiekia jau po 10 sekundžių.
Išsitirti nemokamai bus galima farmacinės kompanijos „Mepha” organizuojamoje akcijoje, kuri vyks š.m. lapkričio 13 – sausio 9 dienomis „100 metų vaistinė” tinklo vaistinėse (žr. lentelę).
Visi norintys dalyvauti akcijoje turi užsiregistruoti vienoje iš pateiktų vaistinių arba užsiregistruoti internetu www.100metų.lt

Akcijoje dalyvaujančios vaistinės:

UAB „Jakovo vaistinė” Gerosios Vilties g. 1, Vilnius 2006 11 13-14 d.
UAB „Užupio vaistinė” Užupio g. 20, Vilnius 2006 11 15-16 d.
VĮ „Lazdynų vaistinė” Architektų g. 17, Vilnius 2006 11 17-18 d.
UAB „Užupio vaistinė” filialas Antakalnio g. 57, Vilnius 2006 11 20-21 d.
UAB „Šeškinės vaistinė” Šeškinės g. 28, Vilnius 2006 11 22-23 d.
UAB „Vaivorykštės vaistinė” L.Asanavičiūtės 20/2, Vilnius 2006 11 24-25 d.

A. Liungaitės firma „Šilainių vaistinė” V.Krėvės pr. 97, Kaunas 2006 11 27-28 d.
UAB „Gedimino vaistinė” Gedimino g. 34, Kaunas 2006 11 29-30 d.
A. Liungaitės firma „Šilainių vaistinė” Baltijos g. 59, Kaunas 2006 12 01-02 d.

UAB „Tverų vaistinė” Taikos pr. 88-1, Klaipėda 2006 12 04-05 d.
Uktverienės vaistinė Kretingos g. 81-1, Klaipėda 2006 12 06-07 d.
UAB vaistinë „Salvija” Jūreivių g. 19, Klaipėda 2006 12 08-09 d.
UAB „Metula”, „Sendvario vaistinė” Tilžės g. 2-12, Klaipėda 2006 12 11-12 d.

UAB vaistinė „Valerijonas” Vilniaus g. 173, Šiauliai 2006 12 13-14 d.

UAB „Kuršėnų vaistinė” Vytauto g. 5, Kuršėnai 2006 12 15-16 d.

UAB „Ramunėlės vaistinė” pirm. Fil Nr. 4 Anykščių 21-51, Ukmergė 2006 12 18-19

UAB „Ramunėlės vaistinė” pirm. Fil Nr. 12 Gedimino g. 51a, Kaišiadorys 2006 12 20-21 d.

UAB „Ramunėlės vaistinė” pirm. Fil Nr. 14 Naujoji 48A, Alytus 2007 01 03-04 d.

SĮ „Varėnos vaistinė” J.Basanavičiaus g. 9, Varėna 2007 01 05-06 d.

UAB „Rasildos vaistinė” Sveikatos g. 30B, Druskininkai 2007 01 08-09 d.

Po tyrimo kreipkitės į šeimos gydytoją

Jeigu išsityrus ultragarsiniu aparatu paaiškės, kad žmogui gresia pavojus patirti kaulų lūžį dėl osteoporozės, jam būtina kreiptis į savo šeimos gydytoją. Jis įvertins visus rizikos veiksnius ir esant reikalui paskirs kaulų mineralų tankio tyrimą dvisrautės radioabsorbciometrijos (DXA) metodu. Šiuo metodu tiksliai išmatuojamas kaulų mineralų tankis, o tyrimo rezultatai padeda nustatyti osteoporozės diagnozę ir gydymo vaistais būtinybę. Paprastai tiriamas stuburo juosmeninės dalies arba šlaunikaulio viršutinės dalies mineralų tankis. Išsitirti galima Vilniuje, Nacionaliniame osteoporozės centre esančiu osteodensitometru arba didžiuosiuose Lietuvos miestuose, mat iš viso šių aparatų Lietuvoje yra 12, tyrimo kaina 30 – 80 Lt. Sergantiems osteoporoze be lūžių, kompensuojama net 50 proc. vaisto kainos, o įvykus lūžiui – 80 proc. Vaisto kainos dalis kompensuojama tik tuomet, jei diagnozė patvirtinta dvisrautės radioabsorbciometrijos (DXA) arba kompiuterinės tomografijos rezultatais.
Nedelskite ir atminkite, jog laiku pradėjus gydytis ir taikant profilaktines priemones, osteoporozės ir kaulų lūžių galima išvengti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Sustabdykite osteoporozę, kol ji nesustabdė jūsų!"

  1. Vilma

    Kodėl Alytuje nepriima vyresnių nei 50 metų žmonių?! Norėjau užregistruoti savo mamą, o man pasakė, kad mane (man 33m) gali užregistruoti, o mamos (jai 62 m) ne. Kur kreiptis, nes taspat buvo ir pernai? 😥

  2. nijole

    Labai dziaugiuosi apsilankiusi jusu tinklalapyje, nes mane kamuoja sios ligos skausmai. Todel noreciau paklausti ar siuo metu galima konkreciai Klaipedoje pasitikrinti.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.