Kompaktinėje plokštelėje – Maironio eilės

Lietuvos nacionalinės filharmonijos solistas Danielius Sadauskas neseniai išleido kelerius metus rengtą dvigubą kompaktinę plokštelę, kurioje atlikėjas gieda garsaus atgimimo dainiaus – Maironio – eiles

Mintis įdainuoti Maironio kūrybą Danieliui Sadauskui kilo todėl, kad šis poetas mūsų kultūroje tarsi palytėtas amžinybės, o jo eilių tiesiog negalima nedainuoti, nes eilėraščiai nepaprastai melodingi. Dainininkas surinko iš archyvų jau parašytą Maironio tekstais muziką, bet, kaip teko įsitikinti, sovietmečiu tokių kūrinių sukurta itin mažai. Taip Sadauskui kilo idėja paskatinti kompozitorius kurti – naujai traktuojant tiek Maironio eiles, tiek harmonizuojant bei ruošiant šiuolaikiškesnes aranžuotes ir instrumentuotes.

Artimiausi eilėraščiai

Atlikėjas LŽ prisipažįsta norėjęs įdainuoti visą Maironio poeziją, tačiau teko atsirinkti tai, kas pačiam artimiausia. Taip kompaktinėje plokštelėje atsirado pirmą kartą įdainuotas eilėraštis „Išnyksiu kaip dūmas”. Anot Sadausko, mes ir patys esame tarsi dūmas ar pelenai, todėl būties tema turėtų būti svarbi visiems. Be abejo, iš kompaktinės plokštelės klausytojai galės išgirsti tokius garsius kūrinius kaip „Oi neverk, motušėle” ir „Trakų pilis”. Pastarasis kūrinys skamba naujoviškai – dainininkas nusprendė atsisakyti fortepijono, todėl daina, atliekama akompanuojant vargonams ir pritariant valtornai, įgauna naujų spalvų. Sadauskas sako, kad šiuos kūrinius klausytojai galės išgirsti ne tik klausydamiesi įrašo, bet ir koncertų salėse.

Suprantama visiems

Ši kompaktinė plokštelė skirta įvairiai auditorijai. „Muzikinis albumas tinka ir edukacinėms programoms, todėl jo gali klausytis tiek moksleiviai, tiek vyriausio amžiaus žmonės. Tai tikrai ne vien inteligentijai pritaikytas projektas. Maironio kūryba turėtų būti suprantama visiems”, – sakė Sadauskas.

Imtis tokių nekomercinių projektų atlikėją paskatino noras paveikti klausytojus – paskatinti toliau juos mąstyti apdainuotomis temomis. Nors Sadauskas nesiekia atstovauti masinei kultūrai, tačiau tikina surandantis nemažai bendraminčių. Tokius projektus supranta ir mielai priima visi pilietiški žmonės, suprantantys klasikinę muziką ir literatūrą, besidomintys valstybės istorija.

Šis projektas dainininko biografijoje toli gražu ne pirmas. Atlikėjas yra išleidęs jau keturias kompaktines plokšteles. Jose skamba dainos pagal kitų lietuvių literatūros klasikų – Martyno Mažvydo, Antano Baranausko bei Antano Vienažindžio eiles. Dabar Sadausko galvoje dar vienas projektas – kartu su bendraminčiais puoselėja idėją pastatyti paminklą Lietuvos himnui ir jo autoriui Vincui Kudirkai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.