Alternatyviai muzikai pritarė delfinė

Originalaus instrumento kristalisto muzika, „akompanuojama” delfinų, vaizdai iš Andriaus Seliutos filmo „Dievuje” sekmadienį suvirpino žiūrovų širdis Lietuvos jūrų muziejaus delfinariume. Šis – jau trečiasis – festivalio „Alternatyva” renginys tiksliausiai atspindėjo gamtosauginę jo koncepciją.

Žvarbus oras nesustabdė klaipėdiečių – pasižiūrėti originalaus reginio į Jūrų muziejų plūstelėjo daugiau kaip šimtas žiūrovų.

Tiesa, pirmasis vakaro dalyvis amerikietis gitaristas Dži Bei Vilitas (J. B. Willit) publiką šiek tiek suerzino. 1950-1970-ųjų muziką atliekantis muzikantas grojo neblogai, tačiau geriau jau jis būtų nedainavęs. Jei čaižaus cypiančio vokalo improvizacijos „pro šalį” būtų užsitęsusios dar penkias minutes, publika tikriausiai būtų pradėjusi skirstytis. Tačiau visi pakančiai klausėsi, o kai festivalio organizatorius Martynas Švėgžda von Bekkeris apšildžiusįjį pristatė kaip metus Vilniuje gyvenantį ir gatvėse bei kiemuose grojantį muzikantą, jam buvo atleista ir padėkota aplodismentais. Kitame festivalyje toks „numeris” būtų kritikuotinas, bet po „Alternatyvos” vėliava įmanoma ir tokia alternatyva…

Juolab kad delfinų ir pagrindinio vakaro muzikanto – originaliu instrumentu kristalistu grojančio prancūzo Mišelio Deniov (Michael Deneuve) – pasirodymas su kaupu atpirko pirmąjį nesusipratimą. Kristalistas – instrumentas, veikiantis pianino principu, tačiau jo garsas sklinda per krištolinius volelius, o skambesys sustiprėja atsimušdamas į didžiulius skardos lakštus. Kristalisto skambesys sunkiai su kuo nors palyginamas, tačiau jis neabejotinai malonus tiek žmogaus, tiek delfino ausiai. M. Deniov koncerto klausytojai žmonės už malonumą dėkojo aplodismentais, o delfinai – savo garsais. Ypatingą dėmesį muzikai pademonstravo jauniausioji delfinariumo gyventoja delfinukė Bitė. Ji ne tik smagiai „dainavo”, atidžiai klausėsi, bet ir gyrė muzikantą purkšdama ant jo ir ant kristalisto vandenį. Atrodo, jog M. Deniov savo pasirodymą baigė kiaurai permirkęs.

„Nežinojome, ar iš tiesų įvyks mūsų sumanyta kristalisto muzikos, delfinų ir kino vaizdo jungtis, bet tikėjom, ir ji įvyko”, – po koncerto džiaugėsi M. Švėgžda von Bekkeris.

Penktasis alternatyvus klasikinis muzikos festivalis „Alternatyva-2006. Gamta” įvairiose Klaipėdos vietose vyks iki lapkričio 14 d. Šiandien, lapkričio 7 d., 18 val., festivalio programoje – vieno garsiausių pasaulio džiazo muzikanto kontrabosininko Henrio Teksjė (Henri Texier, Prancūzija) džiazo kvinteto koncertas Žvejų rūmuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.