Aukštesnis postas – pilnesnė kišenė

Didžiausią parlamentinio darbo patirtį iš panevėžiečių Seimo narių turintis, tačiau mažiausiai uždirbantis Gintaras Šileikis papildomą algą mokėtų tik Seimo komitetų vadovams bei Seimo pirmininko pirmajam pavaduotojui. Tuo tarpu padorias sumas prie seimūnų atlyginimų papildomais postais prisiduriantys G.Šileikio kolegos panevėžiečiai Alfredas Pekeliūnas ir Julius Dautartas neslepia maną, kad yra nusipelnę gyventi geriau – juk aukštesnis postas taip pat reiškia ir didesnį darbo krūvį.

Senbuvio alga – mažiausia

Nors Panevėžio miesto ir rajono rinkėjų į Seimą deleguoti parlamentarai turi vienodus Seimo nario mandatus, jiems mokami atlyginimai – skirtingi.

Daugiausia iš keturių panevėžiečių atstovų uždirba Seimo naujokas, Panevėžio rajono eksmeras Alfredas Pekeliūnas, mažiausiai – nebe pirmąją kadenciją Panevėžio rinkėjų pasitikėjimą pelnantis ir todėl, atrodytų, didžiausią darbo Seime patirtį turintis Gintaras Šileikis.

Daugiau nei šis parlamentaras išlaidų per mėnesį gali sau leisti ir kiti du panevėžiečių išrinktieji – buvęs Panevėžio teatro „Menas” režisierius Julius Dautartas bei buvęs LTV „Panoramos” reporteris Skirmantas Pabedinskas.

G.Šileikio gaunamą Seimo nario atlyginimą viršijančius darbo užmokesčius A.Pekeliūnui, J.Dautartui ir S.Pabedinskui užtikrina užimami postai. Buvęs Panevėžio rajono meras papildomai gauna už Seimo vicepirmininko, J.Dautartas – už Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininko pavaduotojo, S.Pabedinskas – už Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko pavaduotojo pareigas.

Kokius nors postus, už kuriuos mokama papildoma alga, iš viso Seime turi net 113 parlamentarų iš 141.

Keliomis šimtinėmis apsiriko

Paklaustas apie pinigų sumą, kurią gauna už Seimo vicepirmininko pareigas, A.Pekeliūnas iš pradžių pareiškė, jog šis priedas sudaro apie tūkstantį litų.

Žurnalistei užsiminus, kad panašiai tiek mokama ir Seimo komitetų pirmininkams, valstiečiams liaudininkams atstovaujantis parlamentaras paprašė luktelėti – jis pasitikslinsiąs savo duomenis.

Netrukus A.Pekeliūnas pranešė, jog komitetų pirmininkai papildomai uždirba 1200, o Seimo vicepirmininkas – 1500 litų.

Nusipelnęs papildomo užmokesčio

Konservatorių frakcijos nario J.Dautarto teigimu, jis už Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininko pavaduotojo postą kas mėnesį prisiduria po maždaug 500 litų.

„Seimo nario algos į rankas gaunu apie 2700 litų. Ar turiu papildomai gauti ir už komiteto pirmininko pavaduotojo pareigas? Manau, kad taip – mano darbo krūvis tikrai gerokai didesnis nei kitų jokių papildomų pareigų neturinčių kolegų”, – PB teigė J.Dautartas.

Tačiau parlamentaras sutiko, kad atlyginimų Seimo nariams sistema galėtų būti peržiūrėta: „Aš prieš visokiausias kompensacijas – tegu moka vieną algą, o seimūnas pats sprendžia, kaip ją leisti”.

Šeši pavaduotojai – nenormalu

„Nei papildomų kėdžių, nei taburečių Seime neužimu, jokių karūnų neturiu – man moka tik už Seimo nario pareigas”, – dienraščiui sakė Liberalų sąjūdžio frakcijos narys G.Šileikis.

Paklaustas, ar, jo nuomone, kokius nors postus gavę parlamentarai turėtų uždirbti daugiau, G.Šileikis teigė, kad papildomo užmokesčio yra verti tik Seimo komitetų vadovai bei Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas.

„Komitetų pirmininkams darbo tikrai daugiau, taip pat sutinku, kad papildomai gautų ir pirmasis Seimo pirmininko pavaduotojas. Tačiau net šeši Seimo vicepirmininkai, kiek jų neseniai atsirado, mano įsitikinimu, yra visiškai nenormalu, tuščias pinigų švaistymas”, – PB tvirtino G.Šileikis.

Kiek papildomai uždirba eidamas Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko pavaduotojo pareigas, S.Pabedinsko paklausti dienraščiui nepavyko. Šią vasarą iš Darbo partijos frakcijos pasitraukęs ir pas Seimo valstiečius liaudininkus pasiprašęs seimūnas pastarosiomis dienomis su rinkimų stebėtojų misija lankosi Tadžikistane.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.