Menų spaustuvę šildys jaunatviška improvizacija meilės tema

Šį savaitgalį Menų spaustuvėje debiutuoja netradicinis šokio spektaklis „Srūva. Neliesk”, kuriame pasitelkę gyvos muzikos, šokio ir teksto samplaiką jaunieji kūrėjai improvizuos meilės tema. Spektaklio režisierius, LMTA šiuolaikinio šokio IV kurso studentas Jonas Verseckas, sako, kad spektaklį jie kurs „čia ir dabar” jausdami vieni kitų ir žiūrovų nuotaikas, tačiau atsispirdami nuo iš anksto sudėliotų režisūrinių taškų.

Šiame kelių menų sankirtoje atsiradusiame projekte dalyvaus spektaklio režisierius ir idėjos autorius Jonas Verseckas, muzikantas Ilja Pikalovas, šokėja Greta Stančiauskaitė bei režisieriaus asistentas Tautvilas Gurevičius. Jaunieji kūrėjai sieks atskleisti dviejų žmonių, kurie susitiko ir netapo nei draugais, nei meilužiais, bet visą laiką jautė vienas kito buvimą,– santykius.

Spektaklio kūrėjai pasakoja, kad premjeros kelias į sceną išties buvo mistiškas. Menininkai repetavo visą vasarą, tačiau rugsėjo mėnesį po repeticijos į avariją pateko du muzikantai, ir vienas jų rimtai susižalojo. Tad teko keisti sąstatą, o naujus narius atsirinkti nebuvo lengva, nes „norint improvizuoti scenoje, tuos žmones reikia ne tik puikiai pažinti, bet ir jausti – jie negali būti tiesiog susieti tam tikrų aplinkybių”, sako Jonas Verseckas.

Mintis sukurti tris skirtingus menus jungiantį improvizacinį spektaklį kilo Jonui Verseckui pasigedus Lietuvos scenose panašių bandymų. Anot jo, „visai neįdomu, kai muzikantas lipa ant scenos demonstruoti savo technikos – daug įdomiau, kai jis bando prabilti savo instrumento pagalba”. Pats Verseckas, nors studijuoja šiuolaikinį šokį LMTA, sakosi taip pat rašąs eiles ir dalyvaujantis muzikinės grupės veikloje. Jis teigia, kad apsibrėžti save kaip vienos srities kūrėją yra bereikalingas savęs spraudimas į rėmus.

Iki keturiasdešimt minučių trunkančiame improvizuotame spektaklyje jaunieji scenos menininkai mėgins laužyti nusistovėjusią nuomonę, kad muzikantas groja, o šokėjas šoka pagal jo grojamą muziką. Čia muzika reaguos į šokėją, šokėjas į tekstą, o tekstas – į kūno plastiką, ir sujungę visų scenoje ir žiūrovų salėje esančių žmonių kintamuosius į vieną lygtį gausime jaunatviškai gaivią improvizaciją meilės tema. Spektaklis sukurtas Menų spaustuvės jaunųjų scenos menininkų programai „Atvira erdvė”.

„Srūva.Neliesk” bus rodomas lapkričio 10, 11 d. 18 val. Menų spaustuvės Kišeninėje salėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.