Lietuvos piliečiai turi teisę gauti socialines išmokas vaikams tose Europos Sąjungos šalyse, kuriose jie gyvena ir dirba

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė informavo visų savivaldybių Socialinius paramos skyrius apie galimybę gauti socialines paramos išmokas vaikams, kurių tėvai dirba Europos Sąjungos šalyse.

Pagal Lietuvos Respublikos išmokų vaikams įstatymą ir pagal Išmokų vaikams skyrimo ir mokėjimo nuostatus, patvirtintus Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2004-06-28 nutarimu Nr. 801, išmokos skiriamos tik nuolat Lietuvos Respublikoje gyvenantiems asmenims: Lietuvos Respublikos piliečiams, kurių duomenys apie gyvenamąją vietą Lietuvos Respublikoje įrašyti į Lietuvos Respublikos gyventojų registrą, taip pat nuolat Lietuvos Respublikoje gyvenantiems užsieniečiams ir asmenims be pilietybės. Minėtame įstatyme nustatyta, kad išmokos yra skiriamos vaikams, tačiau mokamos yra tėvams. Išvykus tėvams dirbti į užsienį ir apie išvykimą pranešus Gyventojų registrui, vaikai, net ir tais atvejais, kai lieka gyventi Lietuvoje, išmokos netenka.

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigoje tiriant pareiškėjų skundus matyti, kad vis dar trūksta informacijos apie socialinių išmokų už vaikus mokėjimą Europos Sąjungos šalyse.

Visų Europos Sąjungos šalių, taip pat ir Lietuvos, piliečiai turi teisę gauti socialines išmokas už vaikus tose Europos Sąjungos šalyse, kuriose jie gyvena ir dirba. Šios pašalpos mokamos vadovaujantis Europos Sąjungos (Europos Sąjungos reglamentas Nr. 1408/71/EEB „Dėl socialinės apsaugos sistemų taikymo pagal darbo sutartį dirbantiems asmenims ir jų šeimos nariams, persikeliantiems Bendrijoje” ir reglamentas Nr. 574/72/EEB, nustatantis reglamento Nr. 1408/71/EEB įgyvendinimo tvarką) ir nacionaliniais dokumentais.

Minėtos išmokos mokamos asmenims, gyvenantiems tam tikroje šalyje nacionaliniuose dokumentuose nustatytą laiką ir joje registravusiems savo gyvenamąją vietą. Kai kuriuose šalyse, pavyzdžiui Vokietijoje, šios socialinės išmokos vaikams yra mokamos nepriklausomai nuo to, ar vaiko tėvai dirba ir ar yra apdrausti socialiniu draudimu.

Svarstant klausimą dėl socialinių išmokų vaikui skyrimo, yra patikrinama, ar vaikas gyvena toje valstybėje, į kurios institucijas kreipiamasi dėl pašalpos skyrimo (bendra tvarka vaikas turi gyventi kartu su tėvais, tačiau kartais daromos išimtys) ir ar tėvai negauna socialinių išmokų už vaikus kitose Europos Sąjungos valstybėse. Jei išmokos yra mokamos ir kitose Europos Sąjungos valstybėse, paprastai išmokamas tik skirtumas tarp pašalpą teikiančioje valstybėje nustatyto dydžio pinigų sumos ir mokamos sumos užsienyje.

Kontrolierė paprašė Socialinių paramos skyrių darbuotojus, atsižvelgiant į didėjantį Lietuvos piliečių, vykstančių dirbti į užsienio valstybes skaičių, detaliai informuoti savo savivaldybių gyventojus apie galimybę gauti socialines išmokas vaikams kitose Europos Sąjungos valstybėse.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.