Ekonominių vertinimų rodiklis spalio mėnesį nepasikeitė

Statistikos departamentas praneša, kad ekonominių vertinimų rodiklis šių metų spalio mėnesį, palyginti su rugsėjo mėnesiu, nepasikeitė ir sudarė 16 procentų. Vartotojų ir pramonės pasitikėjimo rodikliai sumažėjo 1, mažmeninės prekybos – 2 procentiniais punktais. Pramonės pasitikėjimo rodiklio sumažėjimą lėmė pesimistiškesnė produkcijos gamybos prognozė artimiausiais mėnesiais. Mažmeninės prekybos pasitikėjimo rodiklio sumažėjimui įtakos turėjo šiek tiek sulėtėjęs įmonių ekonominės būklės gerėjimo tempas. Statybos pasitikėjimo rodiklis spalio mėnesį padidėjo 1, paslaugų sektoriaus – 2 procentiniais punktais. Statybos pasitikėjimo rodiklio padidėjimą lėmė šiek tiek optimistiškesnė darbuotojų skaičiaus prognozė artimiausiais mėnesiais. Paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklio padidėjimui įtakos turėjo padidėjusi teikiamų paslaugų paklausa.

2006 m. spalio mėnesį pramonės įmonių apklausos rezultatai parodė, kad pagamintos produkcijos paklausa ir toliau didėjo: 29 procentai apklaustųjų nurodė, kad paklausa jų įmonėse didėjo, 10 procentų – kad mažėjo. Didėjo ir gamybos apimtis, tai nurodė 40 procentų. Kad gamyba sumažėjo, nurodė 11 procentų įmonių. Įmonių vadovai, nors ir ne taip optimistiškai, tačiau ir toliau tikisi gamybą didėsiant: tai prognozavo 27 procentai, gamybą mažėsiant prognozavo 14 procentų. Didžiausias gamybos augimas numatomas odos ir odos dirbinių bei baldų gamybos įmonėse. Prognozuojamas nežymus darbuotojų skaičiaus mažėjimas: jį mažinti žada 16 procentų įmonių vadovų, didinti – 13 procentų. Prognozuojamas kainų didėjimas: 20 procentų įmonių ketina didinti kainas, 3 procentai – mažinti.

Gamybos įmonių vadovai iš veiksnių, ribojančių gamybą, pažymi nepakankamą paklausą (30 proc. įmonių) ir beveik trečdalis įmonių (30 proc.) kvalifikuotos darbo jėgos trūkumą. Tačiau beveik trečdalis įmonių (31 proc. įmonių) teigė, kad jų gamybinei veiklai netrukdo niekas.
Statybos įmonių vadovų teigimu, darbų apimtis didėjo, tik ne taip sparčiai kaip per praėjusius mėnesius. Tai, kad statybos darbų apimtis didėjo, nurodė 42 procentai įmonių, 4 procentai teigė, kad mažėjo. Dauguma (83 proc.) statybos įmonių teigė, kad užsakymų statybos darbams gauna pakankamai, 7 procentai įmonių teigė, kad turi daugiau negu reikia, ir 10 procentų – užsakymų statybos darbams turi per mažai. Statybos darbų užsakymai artimiausiais mėnesiais ir toliau didės, tačiau lėčiau nei per praėjusius mėnesius: 30 procentų apklaustų įmonių nurodė, jog užsakymai didės, 12 procentų – kad mažės. Pasak daugumos (72 proc.) įmonių vadovų, darbuotojų skaičius artimiausiais mėnesiais nesikeis. Galimą statybos darbų kainų didėjimą numato beveik pusė (47 proc.) apklaustų įmonių, ir tik 1 procentas prognozuoja kainas mažėsiant.

Statybos įmonių teigimu, jų veiklą labiausiai riboja kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas (56 proc. įmonių), 10 procentų įmonių nurodė nepakankamus užsakymus, 25 procentai įmonių teigė, kad jų statybinei veiklai netrukdo niekas.

Spalio mėnesio mažmeninės prekybos apklausos rezultatai parodė, kad prekių apyvarta didėjo, tačiau lėčiau nei praėjusiais mėnesiais. Apyvarta augo beveik visuose didžiuosiuose prekybos tinkluose ir beveik pusėje (44 proc.) visų kitų apklaustų prekybos įmonių. Vadovų teigimu, gerėjo ir įmonių ekonominė būklė, nors irgi ne taip sparčiai, kaip per praėjusius mėnesius. Ekonominės būklės pagerėjimą nurodė beveik visi didieji prekybos tinklai ir beveik trečdalis (27 proc.) visų kitų įmonių. Spalio mėnesį savo įmonės ekonominę būklę gerai įvertino 59 procentai įmonių, blogai – tik 1 procentas. Mažmeninės prekybos įmonių vadovai ir artimiausiais mėnesiais tikisi ekonominės būklės gerėjimo. Taip mano beveik visi didieji prekybos tinklai ir 34 procentai kitų prekybos įmonių (daugiausia prekiaujančių autodetalėmis, vaistais). Priimti daugiau darbuotojų planuoja visi didieji prekybos tinklai ir tr! ečdalis visų kitų įmonių. Kad kainos mažmeninėje prekyboje artimiausiais mėnesiais didės, prognozuoja 15 procentų įmonių, kad mažės – 2 procentai, o dauguma (83 proc.) mano, kad kainos nesikeis.

Pasak įmonių vadovų, mažmeninės prekybos įmonių veiklai, kaip ir ankstesniais mėnesiais, labiausiai trukdo konkurencija (nurodė 41 proc. įmonių), netobuli įstatymai (16 proc.), nepakankama paklausa (15 proc.), darbuotojų trūkumas (13 proc.), tik 2 procentai nurodė, kad jų veiklos neriboja niekas.

Paslaugų sektoriaus apklausos rezultatai parodė, kad įmonių teikiamų paslaugų paklausa per pastaruosius mėnesius ir toliau didėjo: spalio mėnesį 38 procentai apklaustųjų nurodė, kad paklausa padidėjo, 10 procentų – kad sumažėjo. Paklausa didėjo visame paslaugų sektoriuje, išskyrus kultūros ir sporto veiklos bei fizinės gerovės užtikrinimo įmones. Didėjo ir darbuotojų skaičius – 35 procentai įmonių nurodė, kad darbuotojų skaičius padidėjo, 12 procentų – kad sumažėjo. Per pastaruosius mėnesius gerėjo ir įmonių ekonominė būklė, tik ne taip sparčiai, kaip per praėjusius mėnesius: 19 procentų įmonių vadovų teigė, kad ji pagerėjo, 4 procentai – kad pablogėjo. Be to, spalio mėnesį, palyginti su rugsėjo mėnesiu, šiek tiek mažiau įmonių vadovų savo įmonės ekonominę būklę vertino gerai: spalio mėnesį ją vertino gerai 64 procentai, rugsėjo – 66 procentai. Geriausiai savo įmonės ekonominę būklę vertino telekomunikacijų, su kompiuteriais susijusių bei transporto įmonės. Pasak įmonių vadovų, teikiamų paslaugų paklausa artimiausiais mėnesiais ir toliau didės. Paklausą didėsiant numato 35 procentai, mažėsiant – 15 procentų apklaustųjų. Labiausiai paklausos padidėjimo tikisi su kompiuteriais susijusių bei kultūros ir sporto įmonių vadovai. Priimti daugiau darbuotojų žada 20 procentų įmonių, 75 procentai mano, kad darbuotojų skaičius artimiausiu metu nesikeis. Teikiamų paslaugų kainų didėjimą artimiausiu metu prognozuoja 9 procentai apklaustųjų, mažėjimą – 5 procentai, o 86 procentai apklaustųjų mano, kad jos nesikeis.

Įmonių vadovų teigimu, paslaugų sektoriaus įmonių veiklą, kaip ir ankstesniais mėnesiais, labiausiai riboja darbo jėgos stoka (25 proc. įmonių) ir nepakankama paklausa (19 proc. įmonių). Tačiau net 44 procentai apklaustųjų teigė, kad jų įmonės veiklos neriboja niekas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.