Spustelėjęs šaltis kelia grėsmę sveikatai

Lietuvoje oro temperatūrai nukritus žemiau nulio, sostinės greitosios medikų pagalbos savaitgalį jau prireikė porai žmonių, tačiau manoma, kad nušalusiųjų galūnes artimiausiu metu gali padaugėti. Tuo tarpu Kaune su tokiomis problemomis dar nesusidurta.

Vakar „Kauno dienos” kalbinta Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties pamainos budinčioji gydytoja Alfreda Tuomenienė konstatavo, kad laikinojoje sostinėje šaltis didesnės žalos žmonių sveikatai dar nepadarė: „Nuo penktadienio lauke išties buvo šalta, tačiau į mus pagalbos dėl bendro kūno atšalimo ar nušalusių galūnių nė vienas pacientas nesikreipė”.

Gydytoja neslėpė, kad beveik visuomet tokiais atvejais susiduriama su benamiais arba alkoholinių gėrimų padauginusiais piliečiais. Nuolatinės gyvenamosios vietos neturintys asmenys dažnai nesivargina ieškoti pastogės nakvynės namuose, o ir vietų ten ne visada randa, todėl būna priversti glaustis šiluminėse trasose, laiptinėse ar kitose bent kiek šiltesnėse atokiose vietose. Vis dėlto tokie užkampiai ne visuomet užtikrina reikiamą šilumą, ir nušalimai tampa kone neišvengiami.

Dar kategoriškesnę nuomonę A.Tuomenienė išdėstė kalbėdama apie stikliuko mėgėjus. Gydytoja pabrėžė, kad alkoholio neva suteikiamas šilumos pojūtis tėra visiška apgaulė ir netgi priešingai – svaigalai blokuoja pojūčius ir kelia pavojų nepajausti nušalimų ar dar labiau nukentėti. Juolab kad dažniausiai žmonės nušąla pėdas arba plaštakas.

„Negana to, kad šaltis slopina skausmą, tą pačią funkciją atlieka ir slopinamąjį efektą dar padidina ir alkoholis, kuris kartu sukelia smarkų mieguistumą bei veikia visą žmogaus psichiką. Tad išgėrę asmenys dar labiau rizikuoja tapti šalčio aukomis”, – tvirtino gydytoja A.Tuomenienė.

Pasak medikų, pavojingiausias šaltis esant žvarbiam, vėjuotam ir drėgnam orui. Lygiai taip nušalimų antplūdį greitosios pagalbos medikai teigia pajuntantys oro temperatūrai nukritus žemiau nei dešimt laipsnių šalčio. Paklausti, kaip apsisaugoti nuo nušalimų, specialistai pataria šiltai apsirengti bei apsiauti ir stengtis kuo daugiau judėti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.