“Tvarka” negarantuoja tvarkos

Naujos LPG įrangos apžiūros taisyklės esamų problemų nesprendžia

Naujoji automobilių su dujų įranga apžiūros tvarka negarantuoja, kad dujomis varomi automobiliai bus eksploatuojami ekonomiškai, ekologiškai ir saugiai. Tvarka nepriimtina nei teisiniu, nei techniniu, nei ekologiniu požiūriu. Teisiniu požiūriu nepriimtina todėl, kad nedetalizuota, kokie rekvizitai nurodomi įrangos montuotojo išduodamoje pažymoje – įrašas, kad dujų įrangą montavo firma „Ragai ir kanopos” (nors tai irgi rekvizitas) negarantuoja, kad įvykus nelaimingam atsitikimui pilietis ras teisybę teisminio nagrinėjimo metu.

Techniniu požiūriu tai nusikaltimas, nes nėra numatyta baliono multivožtuvo sertifikavimo patvirtinimo reikalavimas. Automobiliai su dujų įranga, kurių balionų multivožtuvai yra be apsauginio vožtuvo, yra potencialios bombos, keliančios vairuotojui, keleiviams ir aplinkiniams pavojų. Nėra numatyta tikrinti, ar multivožtuvas neleidžia baliono užpildyti daugiau kaip 80 proc. maksimalaus jo tūrio. Užpildžius dujomis visą baliono tūrį dujų nuotėkis į aplinką garantuotas.

Ekologiniu požiūriu naujos taisyklės yra nonsensas, nes neužtikrinama, kad ekologišku kuru važiuojantis automobilis mažiau terštų aplinką. Visame pasaulyje kovojama su automobilių daroma žala aplinkai – jei automobilyje yra Liambda zondas, privaloma įrengti ir EKO sistemą. Nėra garantijos, kad to reikalavimo bus paisoma ir pas mus.

Išvada – naujoji tvarka įvesta ne tam, kad užtikrintų saugumą važiuojant dujomis, o kad atimtų iš smulkiųjų įmonių – dujų įrangos montuotojų pinigėlius, imamus už dujų įrangos techninę apžiūrą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.