Garsių gamintojų padangos – geresnės už pigias

Nuo hamletiško klausimo – pirkti žiemines padangas ar toliau važinėti vasarinėmis – vairuotojus išvadavo privalomą pirmųjų naudojimą numatančių Kelių eismo taisyklių pakeitimai.

Vietoje jo atsirado kiti klausimai. Kurios padangos geriausios? Į ką kreipti dėmesį – gamintoją ar kainą? Ar geros yra universalios padangos? Atsakymo į juos paieškas kasmet bando palengvinti įvairios vairuotojų organizacijos.

Neseniai didžiausias Europoje Vokietijos automobilininkų klubas ADAC išbandė universalias klasikinio 185/60 R14 T dydžio ir pigias 195/65 R15 T padangas, tinkančias populiariems modeliams „Audi A3” ir A4, „Ford Focus”, „Mazda3” ir 6, „Opel Astra”, „Vectra” ir „Zafira”, C klasės mersedesams, „Volkswagen Touran”, „Passat IV” ir „Golf IV bei V.

Vokiečių išvada viena – taupyti perkant žiemines padangas yra tolygu taupymui savo saugumo sąskaita.

Paaiškėjo, jog iš 13 išbandytų padangų, kainuojančių nuo 45 iki 70 eurų, tik vienos – slovėnų gamybos „Sava Eskimo S” buvo tinkamos apsnigtame kelyje ir ant ledo. Dar keturi modeliai – „Tyfoon Eurosnow M+S”, „Rigdon M+S 179”, „Viking Snowtech”, „Respa Okon MS179” įvardinti kaip turintys trūkumų, ir rekomenduoti su apribojimais.

Visos kitos padangos atmestos kaip netinkamos žiemą – dėl per ilgo stabdymo kelio ant šlapios dangos, blogo valdymo apsnigtame ar apledėjusiame kelyje.

Išbandytos ir 185/60 R14 T dydžio padangos, tinkančios „Ford Escort” ir „Fiesta”, „Fiat Brava”, „Škoda Fabia”, „Renault Megane”, „Hyundai Accent”, „Volkswagen Golf III” ir „Polo” modeliams.

Ypač rekomenduotinomis tapo garsių gamintojų padangos. Pavyzdžiui, „Bridgestone Blizzak LM20” pademonstravo geriausią charakteristikų subalansavimą, „Michelin Alpin A3” – ilgaamžiškumą, „Continental WinterContact TS 800” – geriausią sukibimą su keliu esant šlapiai dangai.

„Sniego karaliumi” pavadintos „Pirelli Snowcontrol” padangos. Praeitų metų nugalėtojos – „Goodyear UltraGrip 7” padangos – nepateko į geriausiųjų trejetuką dėl didesnės akvaplaningo rizikos.

Rekomenduotinomis ADAC ekspertai pavadino universalias „Goodyear Vector 5+”, „Hankook Centum H720” ir „Vredestein Quadrac 2” padangas, tuo pačiu pažymėdami, kad universalios padangos yra tik kompromisas.

Anot jų, vasarą ant sauso ar šlapio kelio bandomos universalios padangos įvertinamos ženklu „Rekomenduotina”, tačiau tokio įvertinimo jas bandant žiemą ant slidaus kelio dažniausiai nesulaukia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.