Žmonės netrukus nustos vartoti žuvį, nes ji išnyks

Trečdalis jūrų ir vandenynų atsidūrė ties nualinimo riba. Žvejai sugauna dešimtį kartų mažiau žuvų ir jūros gėrybių, nei prieš dešimtį metų. Dėl šių produktų trūkumo didėja susirgimų psichinėmis ligomis skaičius.
2048 metais žuvis ir jūros gėrybės gali išnykti iš meniu, jei jų populiacija ir toliau mažės. Šias išvadas pateikė tarptautinė tyrinėtojų grupė, nustačiusi, kad žuvų atsargos žaibiškai greitai nyksta.
Kaip teigia tyrinėtojai, žuvų mažėjimo priežastimi tapo biologinių įvairovių jūroje žalojimas. Jūreiviai tampa vis gudresni ir išradingesni, gamindami vis geresnius ir didesnius tinklus, naudodami vis naujesnes žuvų gaudymo technologijas. Žuvų populiacija nespėja atsistatyti, tuomet jų kiekis sparčiai mažėja.
Norint sugrąžinti žuvų skaičių, ar bent išlaikyti turimas jų atsargas, būtina didinti zonų, kuriose draudžiama žvejoti, skaičių. Kaip teigia vienas iš pranešimo autorių: „Mes naudojamės vandenyno gėrybėmis taip, tarsi turėtume dar kažkokias gyvų organizmų atsargas, kurias galima būtų pakeisti esančias žuvis”.
Britų mokslininkai nustatė, kad žmogaus raciono pasikeitimai ženkliai padidino psichinių ligų skaičių. Pavyzdžiui, tose šalyse, kuriose žuvis ir jūros gėrybės nėra dažni svečiai ant stalo, daugėja depresija sergančių asmenų. Žuvis, ypač riebi, būtina smegenų veiklai. Manoma, kad depresija vystosi, kai organizme trūksta folio rūgšties,seleno bei aminorūgščių, esančių žuvies produktuose. Šių medžiagų trūkumas didina rizika susirgti šizofrenija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.