Kova su moksleivių rūkymu – bergždžias reikalas

Rūkantys moksleiviai – galvos skausmas mokyklų vadovams ir aplink mokymo įstaigas gyvenantiems panevėžiečiams, kurie piktinasi nuorūkomis bei kitokiomis šiukšlėmis užterštomis daugiabučių laiptinėmis. Galbūt reikalingas kompromisas – mokyklose įteisinti rūkomuosius? Apie tai PB paprašė pasamprotauti kelis mokyklų direktorius.

Tapo rizikos tašku

J.Balčikonio gimnazijos vadovas Raimondas Dambrauskas tvirtino, kad neatsigynęs skundų mėgino spręsti problemą, pakvietė rūkančius moksleivius į susirinkimą, tiesa, tokių atėjo nedaug, bet su jais buvo kalbėtasi ir nutarta leisti mokyklos aikštyne, toliau nuo akių, įrengti rūkymo vietą. Moksleiviai išsikasė duobę šiukšlėms ir problema tarsi buvo išspręsta, tačiau, anot direktoriaus, ta teritorija netrukus tapo rizikos tašku, joje ėmė lankytis įtartini svetimi žmonės, gal netgi mėginantys moksleiviams siūlyti narkotikų, todėl sumanymo teko atsisakyti. Problema iki šiol liko neišspręsta.

„Pernai su mokiniais buvau sutaręs, kad per savo regėjimo prizmę prie mokyklos rūkančių nematyčiau. Bet jie gi eina toliau – prie „Egivelos”, į Senvagę, pas mus dar nėra įsisąmoninta, kad viešoje vietoje rūkantis moksleivis gali būti baudžiamas. Taip, mokykloje ir mokyklos teritorijoje jie nerūko, bet į mokyklą atvažiuoja mašinomis, per pertraukas susėda ir prisirūko, o paskui dvokiantys ateina į pamokas”, – sakė R.Dambrauskas.

Direktorius prisiminė užsienio mokyklų pavyzdžius. Danijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Vokietijoje, kur teko lankytis, valstybinėse mokyklose yra įrengti rūkomieji, kur vyresniųjų klasių moksleiviai, taip pat ir mokytojai rūko. Žinoma, dėl teisės rūkyti mokykloje reikalingas raštiškas tėvų sutikimas.

„Vyresniųjų klasių moksleiviams reikėtų suteikti išimčių, nes rūkymo problemos atsikratyti nepavyks. Juk paprastai rūkančio moksleivio ir šeimos nariai rūko, bet tokiu atveju būtinas tėvų sutikimas, reikalinga sustiprinti kontrolę, vidaus tvarką mokykloje. Gal net įrengti ir stebėjimo kameras”, – samprotavo R.Dambrauskas.

Direktorius vis dėlto linkęs kovoti su rūkymu, todėl, jo manymu, galima būtų įrašyti į gimnazisto sutartį punktą – rūkyti draudžiama, o į gimnazisto garbės kodeksą – šūkį – „Tikras gimnazistas – tik nerūkantis!”

Ėmėsi kompromiso

Gyventojų skundų neatsigynęs Vytauto Žemkalnio gimnazijos direktorius Artūras Totilas ėmėsi kompromiso. Už mokyklos teritorijos buvo įkastos šiukšlių dėžės ir ten moksleiviams leista rūkyti. PB direktorius sakė: „Bandžiau kovoti, rakindavau net mokyklos vartus, bet vis tiek atrasdavo, kur išlysti, ir eidavo į Smėlynės gatvę, bet tai dar blogiau. Kadangi vis tiek rūko, todėl šį reikalą derinome moksleivių taryboje, pranešiau tėvams ir leidau rūkyti prie tų šiukšlių dėžių”.

Gimnazijų direktoriams rūkantys moksleiviai mažesnė problema, nes ten mokosi jaunimas, o ką daryti vidurinių mokyklų vadovams, kur yra rūkančių nepilnamečių? „Ažuolo” gimnazijos direktorius Remigijus Glinskis teigė: „Yra ir labai jaunų rūkančių, bet tėvai tai toleruoja, nes rūko visa šeima. Sukontroliuoti nepilnamečius nerealu”.

Dėl moksleivių rūkymo bei rūkomųjų vietų įteisinimo R.Glinskis išsakė labai griežtą poziciją: „Pirmiausia rūkymas man nepriimtinas, aš nerūkau. Antra – mokyklos vadovas ir mokytojai su rūkymu turi teisę kovoti tik mokyklos teritorijoje. Kaip direktorius gali spręsti, kur už tvoros įkurti vietą rūkyti, juk tai jau svetima teritorija. Ji galbūt priklauso miesto Savivaldybei arba daugiabučio namo bendrijai. Pasiūlyme įteisinti rūkomuosius matau du prieštaravimus. Jeigu tai darytume mokyklos teritorije, būtų logiškiau, nes atsakomybė gultų ant mokyklos vadovo, tačiau pas mus įstatymu uždrausta rūkyti mokyklose, ligoninėse, viešojo maitinimo įstaigose. Įteisinti rūkymą už mokyklos teritorijos – tai jau turėtų būti tų teritorijų šeimininkų – Savivaldybės ar aplinkinių gyventojų sprendimas”.

Uždraustas vaisius skanesnis

R.Glinskis sutiko, kad uždraustas vaisius visada skanesnis, bet įteisinti rūkomuosius mokyklose – šito jo sąmonė nepriima, toks pasiūlymas kvepia populizmu. Panašios pozicijos laikosi ir žiniasklaidos kalbintas Nacionalinės tabako kontrolės koalicijos prezidentas Aurelijus Veryga. Jo teigimu, siūlymo mokyklų teritorijose steigti rūkomuosius nėra ko svarstyti, nes tai draudžia įstatymai.

„Kaunas, Šiauliai ar Panevėžys savo ruožtu negali kažko kito nuspręsti, net ir tėvams leidus, nors kažkada buvo toks precedentas Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijoje”, – sakė A.Veryga.

Paklaustas, ar planuojama mokiniams priverstinai duoti tablečių, kurios parodo, kad per paskutines 3 valandas žmogus rūkė, ir jei taip – 50 litų bauda bausti jų tėvus, koalicijos prezidentas sakė nieko apie tai negirdėjęs.

„Labai domiuosi tokiais dalykais, bet apie tabletes, kurios parodo, ar žmogus rūkė, negirdėjau”, – tvirtino specialistas.

A.Verygos žiniomis, yra du būdai nustatyti, ar žmogus rūko: specialus aparatas, į kurį papūtus skaičiuojamos anglies monoksido dalelės, ir labai brangūs šlapimo testai, kurie Lietuvoje yra naudojami tik norinčių mesti rūkyti konkursų dalyviams testuoti.

„Jei ir būtų tablečių rūkymui nustatyti, jas siūlyti mokiniams būtų neleistina, nes tai – žmogaus teisių pažeidimas. Reaguodama su specifine medžiaga ji galėtų sukelti papildomų reiškinių. Tabletės principas gali būti panašus kaip aversinis alkoholizmo gydymo metodas, kai alkoholikams duodavo išgerti preparatų, kurie pavartojus alkoholio sukeldavo pykinimą”, – aiškino medikas.

Amžiaus ribos, iki kurios negalima rūkyti viešosiose vietose, nėra. Teisės aktais rūkymas draudžiamas visose ugdymo, gydymo įstaigose ir jų teritorijose, sporto salėse, kitur. Pirkti tabako gaminius galima nuo 18 metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.