Teisingumo ministras trumpins eiles prie notarų biurų

Teisingumo ministras Petras Baguška pasirašė įsakymą dėl viešojo konkurso notarų vietoms užimti aštuoniose savivaldybėse.

Po vieną papildomą notarą turėtų rastis Akmenės, Alytaus, Anykščių, Prienų, Raseinių, Šilutės, Varėnos ir Vilkaviškio (Kybartų seniūnijoje) rajonuose. Pretendentų dokumentai bus priimami iki metų pabaigos, o nauji notarai dirbti turėtų pradėti jau kitąmet. Anot ministro P.Baguškos, „šis konkursas turėtų padėti į apskričių centrų ir rajonų savivaldybes pritraukti perspektyvius ir kvalifikuotus teisininkus – sudarysime visas galimybes notariato gretas papildyti geriausiai pasirengusiems kandidatams”. Tokias galimybes ministras pažymėjo akcentuodamas, kad jau pradėjo veiklą atnaujintos sudėties notaro kvalifikacinio egzamino ir viešojo konkurso komisijos.

„Naujai skelbiami konkursai turėtų vykti jau pagal pasikeitusius Notaro kvalifikacinio egzamino ir viešojo konkurso komisijų nuostatus. Padidinsime kvalifikacinio egzamino vaidmenį, siūlysime panaikinti viešame konkurse dalyvaujančių pretendentų privalumus, papildomo balo vertę palikdami tik konkurse dalyvaujantiems notarams. Abiejų komisijų darbe sieksime maksimalaus skaidrumo ir objektyvumo” – pažymėjo P.Baguška.

Šiuo metu teisingumo ministro įstatymu yra nustatyta, kad Lietuvoje iš viso turi dirbti 280 notarų. Deja, kai kuriuose rajonuose net ir keletą kartų skelbiant konkursus pretendentų dirbti šį darbą neatsiranda. Tačiau ministras P.Baguška neslepia ketinimo ne tik išnaudoti visą notarų skaičiaus kvotą jau iki kitų metų balandžio. Vėliau ketinama notarų skaičių dar padidinti iki maždaug 320.

Beje, šią savaitę vyko ir dviejų Vilniaus miesto notarių Dalytės Stankūnienės ir Genovaitės Šiško neeilinės atestacijos. Pirmadienį posėdžiavusi Notarų atestavimo komisija nepriėmė galutinio sprendimo nė vienos iš svarstytų notarių atžvilgiu. Notarė D.Stankūnienė į posėdį neatvyko dėl ligos, o G.Šiško atestaciją nuspręsta atidėti iki kitų metų sausio 15 dienos. Iki to laiko bus atliktas papildomas tyrimas dėl skunduose apie notarės veiklą minimų aplinkybių.

„Tenka konstatuoti, jog atestacija tiesiog neįvyko, tačiau esu įsitikinęs, jog Notarų atestavimo komisija sekantį kartą savo darbą padarys iki nustatyto termino pabaigos,”.- tvirtino ministras P.Baguška.

Ministras taip pat išreiškė nusivylimą, jog šią savaitę turėjo iškelti kelias drausmės bylas Vilniaus miesto notarėms Daliai Štaupienei, Gelminei Každailienei. „Gauti gyventojų skundai dažnai sėkmingai sprendžiami ministerijos darbuotojų pagalba tarpininkaujant tarp interesanto ir notaro. Deja, kai kuriais atvejais notarų profesinės etikos pažeidimai yra pernelyg grubūs, jog galėtume užmerkę akis juos pamiršti” – drausmės bylų iškėlimą komentavo ministras P.Baguška.

Primename, kad šiuo metu tebevyksta tyrimas dėl Varėnos notarės Dalios Kisielienės veiklos. „Ministerija labai atsakingai žvelgia į šios problemos sprendimą, nes šiuo atveju tyrimą atlieka ne tik ministerijos darbuotojai, bet ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba” – pažymėjo teisingumo ministras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.