Dingę vaikai siutina tėvus

Minioje pasimetę, o vėliau atrasti vaikai tėvams neretai kelia nežaboto pykčio priepuolius.

Piktinosi „išpirka”

Dažną savaitgalį Tilžės gatvės turgavietėje garsiakalbiu skelbiama apie pasimetusį vaiką.

Vieną tokią dieną atgavusi savo maždaug 5 metų sūnų jauna mama barė: „Jei dar kartą dingsi, neisiu tavęs ieškoti. Dar pinigus už tave mokėti reikia.”

Kita moteris stebėjosi ir piktinosi, kad už vaiką teko sumokėti „išpirką”.

Paaiškėjo, kad iš motinos rankų išsprūdęs vaikas dingo tarp prekybininkų palapinių. Motina ieškojo sūnaus pati, bet neradusi nusprendė kreiptis į turgavietės informavimo tarnybą.

Čia dirbanti Stefanija Dambrauskienė sakė, kaip ir turgaus prekiautojai, dirbanti ne už algą, o pagal patentą. Skelbimai, kuriuos ji skaito per garsiakalbį, yra moters prekė, tad už juos imamas mokestis. Jai tenka skaityti informaciją apie rastus bei pamestus daiktus, parduodamas prekes, teikiamas paslaugas.

Griebė pinigus

S.Dambrauskienė neslėpė už skelbimą apie dingusį vaiką taip pat paėmusi 10 ar 20 litų. Ji prisiminė, kad savaitgalį buvo pasimetę net du vaikai. Vieno jų motina maldavo paskelbti apie sūnaus dingimą ir geranoriškai sumokėjo mokestį.

Kai vaikas atsirado, jos ir sutuoktinio elgesys pasikeitė. S.Dambrauskienė pasakojo buvusi iškoneveikta vaiko tėvų. Maža to, berniuko motina primygtinai reikalavo grąžinti jai sumokėtus pinigus ir net bandė pagriebti per vagono langelį ant informatorės stalo gulėjusią kupiūrą.

Pamatęs įtūžusius tėvus, berniukas pravirko.

Puola mušti

S.Dambrauskienė pasakojo, kaip skirtingai vienodoje situacijoje elgiasi tėvai. Kartą turgavietėje vaiką praganė pusamžis vokietis. Informatorė prisiminė, kad vyras jai ne tik nuoširdžiai padėkojo bet ir dosniai atsilygino, padavęs 50 litų.

Ne kartą moteriai yra tekę prašyti tėvų, kad jie nebartų pasimetusių mažylių, o kartais vaikus tenka ginti ir nuo suaugusiųjų smurto. Savo įniršį tėvai išlieja stumdydami ir net mušdami vaikus.

Mokesčio neima

Didžiausio mieste prekybos centro „Akropolis” informacijos darbuotoja pasakojo, kad čia taip pat dažnai pasimeta vaikai. Per garsiakalbį prekybos centre skelbiama tik apie vaikus iki 10 metų. Manoma, kad vyresni gali patys susisiekti su tėvais.

Informacijos darbuotoja pastebėjo, kad dažniausiai nuo tėvų atsilieka 3-5 metų vaikai. Tokie mažyliai mažai ką gali apie save pasakyti, todėl skelbiant apie pasiklydusį vaikelį tenka apibūdinti jų išvaizdą.

Visos informacijos paslaugos „Akropolyje” yra nemokamos, tad bendraujant su tėvais informatorėms keblumų nekyla.

Merginos ne kartą yra mačiusios iš džiaugsmo verkiančius tėvus. Tačiau būna ir tokių, kurie griebiasi diržo.

Išgyvena stresą

Beveik visi pasimetę vaikai būna sutrikę ir nusiminę. Ilgus metus dirbusi darželio auklėtoja S.Dambrauskienė neslėpė mokanti bendrauti su mažyliais. Ji ne tik nuramina vaikus, pavaišina juos saldumynais, bet ir leidžia per garsiakalbį patiems pakviesti mamą.

Vaiko krizių centro socialinė darbuotoja Judita Bilytė prisiminė, kad kartą gatvėje pasimetęs apie 4 metų berniukas buvo atvestas į vaikų grupę.

Ne pagal sezoną apsirengęs vaikas atkreipė praeivių dėmesį. Patekęs į nepažįstamą aplinką, normalioje šeimoje augantis vaikas jautėsi nejaukiai ir skaudžiai išgyveno.

Kartą parduotuvėje nuo suaugusiųjų atsilikęs apie 6 metų mažylis paėmė kažkokią prekę ir buvo sulaikytas apsaugos darbuotojų. Vaikas taip išsigando, kad pamiršo net savo vardą ir pavardę.

Vaikų teisių apsaugos tarnybos vadovė Gražina Aurylienė įsitikinusi, kad tėvai kalti dėl pasimetusių vaikų išgyvenimų. Vieną ar du vaikus nesužiūrėti yra savotiškas nusikaltimas.

Užsienyje tėvai už tai baudžiami baudomis. Ten nusikaltimu laikoma vežimėlį palikti prie parduotuvės.

G.Aurylienės manymu, ir mūsų šalyje vertėtų griežčiau ginti vaikų interesus. Tėvams neretai pritrūksta atsakomybės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.