Klaipėdiečiai pamiršta užrakinti duris

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Informatikos ir ryšių departamento duomenimis, per devynis šių metų mėnesius Klaipėdoje užregistruotos 285 vagystės iš gyvenamųjų patalpų.

Šios rūšies vagystės yra vieni iš dažniausiai užregistruojamų nusikaltimų mūsų šalyje. Ir nors uostamiestyje jų daugiau užregistruojama vasarą, pastebima, jog šaltuoju metų laiku vagys taip pat suaktyvėja.

Atskleista mažiausiai

Mažas tokių nusikaltimų atskleidžiamumas yra didelė problema. Remiantis VRM statistika, per devynis šių metų mėnesius Klaipėdoje atskleista tik 12,3 proc. vagysčių iš gyvenamųjų patalpų. Šis rodiklis yra prastesnis nei Kauno ar Vilniaus, nors šiuose miestuose vagysčių užregistruojama daugiau.

Ekspertų teigimu, vagystes atskleisti sunku, nes joms dažniausiai būna pasiruošta iš anksto, o nusikaltėliai veikia organizuotai ir žaibiškai. Todėl nesiėmus reikiamų saugos priemonių vagystės išvengti, sugauti vagį ar jį nustatyti vėliau beveik neįmanoma.

Statistika byloja, jog daugiausia vagysčių įvykdoma sekmadieniais, antradieniais ir ketvirtadieniais. Mažiausiai – pirmadieniais ir penktadieniais. Dažniausiai į gyvenamąsias patalpas įsilaužiama tarp 10 ir 17 valandos – darbo metu. Mažiausiai šios rūšies nusikaltimų užfiksuojama naktį bei ryte tarp 6 iki 10 val., kuomet yra didžiausia tikimybė, jog gyventojai bus namie.

Apvagiami miegant

Tačiau Klaipėdos vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Albinas Strumyla pastebi, jog uostamiestyje gan dažnai pasitaiko atvejų, kai gyventojų būstai apvagiami naktį, kuomet patys šeimininkai yra namuose ir miega.

Šių vagysčių priežastis – gyventojų neapdairumas. Jie tiesiog pamiršta vakare užrakinti duris. „Yra tokia nusikaltėlių kategorija, kurie eina per visas laiptines ir tikrina, ar nėra paliktų atrakintų durų. Ne kartą yra buvę, kad gyventojai atsibunda ir pasigenda savo daiktų”, – teigia A. Strumyla.

Pasak jo, būdas, kuriuo vagys patenka į gyvenamąsias patalpas, priklauso nuo metų laiko. Vasarą nusikaltėliai į patalpas dažniausiai patenka pro langus, kuriuos dažnai patys gyventojai pamiršta uždaryti. Žiemą užregistruojama daugiau vagysčių, kai durys atrakinamos ar išlaužiamos.

Policijos atstovas pataria gyventojams pasirūpinti būtiniausiomis saugos priemonėmis. Geros durys turėtų būti įstatytos ne tik butuose, bet ir laiptinėse. Buto durys turėtų atsidaryti į išorę, o ne į vidų, nes, pasak A. Strumylos, į išorę atsidarančias duris yra 3-4 kartus sunkiau išlaužti.

Šeimininkams, turintiems būstą pirmame aukšte, rekomenduojama ant langų užsidėti grotas, geriausia – iš vidaus. Taip pat labai svarbu gerai sugyventi su kaimynais.

Svarbu atsargumas

Su tuo sutinka ir saugos tarnybos „Ekskomisarų biuras” atstovas Tomas Ramašauskas.

„Aklai pasitikėti kaimynais negalima, tačiau palaikyti gerus santykius labai svarbu. Tiesa, negalima tikėtis, jog vagystės atveju kaimynas būtinai sureaguos taip, kaip reikia. Todėl pasikliauti vien garsine signalizacija nederėtų. Jei leidžia finansinės galimybės, gyventojai turėtų prijungti signalizaciją prie saugos tarnybos pulto”, – teigia T. Ramašauskas.

Jis rekomenduoja tas pačias priemones kaip ir policijos atstovai: šarvuotos durys, signalizacija ir draudimas.

Taip pat gyventojai neturėtų sudaryti sąlygų vagims patekti į būstą – išvykstant svarbu patikrinti, ar uždaryti visi langai, įsitikinti, kad užrakintos durys, priduoti signalizaciją.

A. Strumyla irgi teigia, jog jei tik leidžia finansinės galimybės, gyventojai turėtų pasirūpinti signalizacija: „Labai retas atvejis, kad nusikaltėliai bandytų įsilaužti į gyvenamąsias patalpas, kuriose įrengta signalizacija. Nusikaltėliai eina lengviausiu keliu.”

Anot tarnybos „Falck Security” Klaipėdos regiono vadovo Arvydo Gaidukevičiaus, apie signalizacijai skirtus laidus būtina pagalvoti iš anksto, o ypač remontuojant būstus. Manoma, jog namuose išvedžioti signalizacijos laidai greitai taps pranašumu jį parduodant.

Pasak T. Ramašausko, dažnai tik įvykus vagystei gyventojai susirūpina savo turto apsauga, nes suvokia, kad jei būtų tai padarę anksčiau, galbūt būtų išvengta tiek materialinių nuostolių, tiek moralinės žalos.

Svarbu atsargumo mokyti ir vaikus. Reikėtų vaikams paaiškinti, kad būdami namie vieni, jie neturėtų niekam atidaryti durų, o mokykloje nepaliktų raktų drabužių kišenėse. Raktus visada reikia nešiotis su savimi.

Vaikai neturėtų pasakoti draugams ar mažai pažįstamiems žmonės, jog šeima išvyksta ir nebus namuose. Taip pat nederėtų girtis turimomis vertybėmis ar brangiais daiktais.

„Apdairus žmogus prabangų televizorių į namus verčiau pargabens anksti ryte ar vėlai vakare, bet ne 17 valandą, kai didžiausia tikimybė sutikti kaimynus”, – sako A. Gaidukevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.