Šiaurės tarybos sesijoje diskutuojama Lietuvai svarbiais klausimais

Bendradarbiavimas energetikos bei mokslo ir švietimo srityse abipus Baltijos jūros, o taip pat kova prieš prekybą žmonėmis ir prostituciją ir gerovės politikos modelio populiarinimas. Tai pagrindiniai Lietuvai aktualūs klausimai, numatyti šių metų Šiaurės tarybos sesijos programoje, kuri spalio 31 – lapkričio 2 d. vyksta Danijos sostinėje Kopenhagoje.

Sesijos išvakarėse Kopenhagoje susitiko ir Šiaurės bei Baltijos šalių ministrai pirmininkai. Susitikimo metu premjerai didžiausią dėmesį skyrė energetikos bei bendradarbiavimo su Rusija klausimams. Danijos premjeras Anders Fogh Rasmussen pabrėžė, jog Baltijos ir Šiaurės valstybių bendradarbiavimas yra svarbus visam Baltijos jūros regionu bei suteikia naujų impulsų tradiciniam penkių Šiaurės šalių bendradarbiavimui. Lietuvos ministras pirmininkas Gediminas Kirkilas akcentavo būtinybę kartu su Šiaurės šalimis įgyvendinti alternatyvius energijos tiekimo būdus ir taip sulaužyti energetinę priklausomybę nuo Rusijos.

Šiaurės tarybos sesija yra svarbiausias Šiaurės šalių parlamentinio bendradarbiavimo metų renginys. Sesijoje apžvelgiamas šių šalių bendradarbiavimas ir teikiami pasiūlymai tolimesnei veiklai. 1991 m. Šiaurės šalims pradėjus bendradarbiauti su Baltijos šalimis, sesijoje numatomos ir Šiaurės bei Baltijos šalių bendradarbiavimo gairės. Sesija rengiama Šiaurės tarybai pirmininkaujančioje šalyje.

Sesijos metu tradiciškai įteikiamos Šiaurės tarybos aplinkosaugos, literatūros, muzikos ir kino premijos. Šių metų aplinkosaugos premija bus įteikta klimato tyrinėtojui Bogi Hansen iš Farerų salų, literatūros – Švedijos poetui Göran Sunnevi, muzikos premija norvegei kompozitorei Natashai Barrett ir kino premija filmui „Zozo”, kurį režisavo libaniečių kilmės Švedijos režisierius Josef Fares. Šios premijos įsteigtos, siekiant skatinti susidomėjimą Šiaurės šalimis ir propaguoti šiaurietišką identitetą.

Šiaurės taryba (įsteigta 1952 m.) yra Šiaurės šalių tarpparlamentinio bendradarbiavimo forumas, kurį sudaro 87 Šiaurės šalių parlamentarai. Tarybos tikslas – remti ir plėtoti Šiaurės šalių bendradarbiavimą įstatymų leidybos, kultūros, viešojo transporto, aplinkosaugos, socialinės politikos, ekonomikos ir kitose srityse. Pirmoji Šiaurės tarybos sesija įvyko 1953 m. Danijos sostinėje Kopenhagoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.