„Mažeikių naftos” vadovas laikysis savo kėdės

Daugumos valdybos narių nemalonę užsitraukęs „Mažeikių naftos” vadovas tvirtina, kad įmonės akcininkai juo pasitiki

„Mažeikių naftos generalinis direktorius Paulas Nelsonas Englishas, kuriuo nepasitikėjimą pareiškė „Jukos” atstovaujantys bendrovės valdybos nariai, teigė neketinąs atsistatydinti. Vakar po susitikimo su ūkio ministru Vytu Navicku jis sakė susipažinęs su valdybos narių kaltinimais ir jų motyvais, tačiau juos atsisakė komentuoti.

Englishas tvirtino nepraradęs nei Mažeikių įmonę perkančios „PKN Orlen”, nei „Yukos International UK B.V” vadovybių pasitikėjimą.

„Paveikslas labai aiškus, bet jūs patys turite jį sudėlioti iš pastarųjų įvykių”, – po susitikimo su ūkio ministru Englishas buvo nekalbus.

Didžiausio „Mažeikių naftos” akcininko koncerno „Jukos” atstovai įmonės valdyboje pareiškė nepasitikėjimą įmonės generaliniu direktoriumi praėjusį šeštadienį. Nepasitikėjimą juo pareiškė keturi iš septynių „Mažeikių naftos” valdybos narių. Jie Ūkio ministerijai ir „Jukos” išsiuntė laišką, kuriame išdėstyti motyvai, kodėl bus siekiama Enlishą atstatydinti.

Sprendimus dėl direktoriaus šią savaitę priims tiek Lietuvos Vyriausybė, tiek „Yukos International UK B.V.” valdyba. Pastaroji, anot ūkio ministro ir premjero Gedimino Kirkilo patarėjo Sauliaus Spėčiaus, praėjusią savaitę laiške patikino, kad Englishą palaiko „Yukos International” vadovybė. Tačiau tokio laiško negavo „Mažeikių naftos” valdybos nariai.

„Lauksime lapkričio 2-3 dienos, kai vyks „Yukos International” valdybos posėdis, ir žiūrėsime, kaip akcininkai vertina tokį valdybos narių apsisprendimą, nes nuo jo priklausys Lietuvos Vyriausybės pozicija bei tolesni veiksmai”, – po susitikimo su Englishu sakė Navickas.

Anot „Jukos” atstovo „Mažeikių naftos” valdyboje Tomo Gižo, jei valdyba nepalaikys keturių „Jukos” atstovų pozicijos, jie ketina pasitraukti iš valdybos. Vyriausybės pozicija, pasak Navicko turėtų paaiškėti kitą šeštadienį.

Gižas naujienų agentūrai BNS vakar teigė, kad Englishu nepatenkinti valdybos nariai turi numatę kandidatą į „Mažeikių naftos” generalinio direktoriaus postą.

„Jukos” atstovai „Mažeikių naftos” valdyboje teigia siekiantys išsaugoti parduodamą turtą ir todėl nori keisti dabartinį „Mažeikių naftos” vadovą.

„Mūsų prievolė – išsaugoti tą turtą maksimaliai didelės vertės. Tai, kas neseniai įvyko, yra pakankamas signalas ir faktas, kad iš naujo svarstytume įmonės valdymo klausimus”, – vakar sakė Gižas.

Lenkai siūlo palaukti

„Mažeikių naftą” perkantis Lenkijos naftos koncernas „PKN Orlen” pareiškė manantis, kad šiuo metu nėra būtina keisti įmonės vadovo. Išplatintame lenkų įmonės pranešime teigiama, kad šiuo metu turi būti išsaugotas valdymo tęstinumas, o visi sprendimai, taip pat ir dėl personalo, turi būti priimami užbaigus sandorį.

Koncernas taip pat paneigė pranešimus, esą jis suinteresuotas sumažinti „Mažeikių naftos” vertę. Teigiama, kad investicija į „Mažeikių naftą” yra didžiausia Lenkijos ūkio istorijoje, o koncernas yra suinteresuotas didinti jo investicijų vertę. Todėl spekuliacijos, kad koncernas neva suinteresuotas priešingais veiksmais ir bendradarbiavo su dabartiniais „Mažeikių naftos” vadovais, yra absurdiškos.

Skubina darbus

Padėtis „Mažeikių naftoje” ypač paaštrėjo spalio viduryje naftos perdirbimo gamykloje kilus dideliam gaisrui, dėl kurio įmonė teigia patyrusi apie 48 mln. JAV dolerių (130 mln. litų) nuostolių. Per devynis mėnesius gauta 374 mln. litų grynojo pelno, o po gaisro įmonė sumažino šių metų pelno prognozę iki 245 mln. litų (3,6 karto mažiau negu pernai).

Praėjusią savaitę pranešta, kad „Mažeikių naftos” atstatymo darbai vėluoja ir kad nuo gaisro nukentėjusi mažoji vakuuminė kolona nebus atstatyta per du mėnesius. Tokį tikslą buvo užsibrėžusi kiek anksčiau posėdžiavusi įmonės valdyba. Preliminariomis BNS žiniomis, šį įrenginį gamins Ukrainos Dneprodzeržinsko gamykla, kurioje buvo pagaminta ir sprogusi kolona.

Tačiau vakar „Mažeikių nafta” paskelbė, kad prieš 15 metų užkonservuota mažoji vakuuminė kolona turėtų būti vėl paleista iki gruodžio pabaigos. Teigiama, kad tai leis papildomai padidinti šviesiųjų naftos produktų gamybą 22 procentais. Mažoji kolona yra „Mažeikių naftos” bitumo ir sieros gamybos komplekse, o spalio 12-ąją per gaisrą sprogusi didžioji kolona buvo mazuto giluminio perdirbimo komplekse.

Siūlo nesiblaškyti

Kad situacija, susijusi su „Mažeikių nafta”, yra įtempta, patvirtina ir aukšti Lenkijos valdžios pareigūnai. „Situacija „Mažeikiuose yra gerokai sudėtingesnė po pastarojo meto įvykių, dėl kurių bus patirta žalos”, – pareiškė Lenkijos ekonomikos ministro pavaduotojas Tomaszas Wilczakas. Jo teigimu, vis dėlto „PKN Orlen” turėtų neatsisakyti savo planų įsigyti „Mažeikių naftą”. „Dar aiškinsimės, kaip bus mokamos kompensacijos, bet manau, kad sandoris turi būti tęsiamas”, – pridūrė jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.