NBA čempionų žiedai lietuviams neprognozuojami

Ž.Ilgausko, D.Songailos, Š.Jasikevičiaus, L.Kleizos ir M.Andriuškevičiaus pajėgiausioje planetos krepšinio lygoje laukia 82 rungtynių maratonas

Poryt prasidės Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) čempionatas. Jame jėgas išmėgins ir penki Lietuvos krepšininkai – Žydrūnas Ilgauskas (Klivlendo „Cavaliers”), Darius Songaila (Vašingtono „Wizards”), Šarūnas Jasikevičius (Indianos „Pacers”), Linas Kleiza (Denverio „Nuggets”) bei Martynas Andriuškevičius (Čikagos „Bulls”).

Varžybos prasidės tylos minute

Lapkričio 1-ąją „Wizards” susitiks su „Cavaliers”, „Pacers” – su Šarlotės „Bobcats”, o „Bulls” – su Orlando „Magic”.

Šios ir kitos NBA čempionato rungtynės prasidės tylos minute. Bus pagerbtas spalio 28 dieną miręs 89-erių metų legendinis Bostono „Celtics” treneris Redas Auerbachas, kuriam vadovaujant ši komanda aštuonis kartus iš eilės tapo NBA čempione.

Ikisezoninėse varžybose iš lietuvių komandų sėkmingiausiai pasirodė „Bulls” (6 pergalės ir 2 pralaimėjimai) bei „Nuggets” (5-3).

„Cavaliers” laimėjo tik dvejas rungtynes ir šešerias pralaimėjo. „Pacers” sąskaitoje – 3 pergalės ir 5 nesėkmės, o „Wizards” pasiekė pusiausvyrą (4-4).

Skirtingai sekėsi ir mūsų krepšininkams. Rezultatyviausiai žaidė L.Kleiza, Denverio ekipai per 8 susitikimus pelnęs 111 taškų (vid. 13,9).

Vienos geriausių Lino rungtynių buvo su Milvokio „Bucks” (per daugiau nei 36 minutes pelnė 23 taškus, atkovojo 8 kamuolius ir atliko 3 rezultatyvius perdavimus). Deja, „Nuggets” pralaimėjo 108:119.

Ž.Ilgauskas per 8 mačus surinko 83 taškus (vid. 10,4), Š.Jasikevičius – 40 (vid. 5), M.Andriuškevičius per 6 dvikovas – 21 (vid. 3,5).

D.Songaila dėl nugaros traumos nežaidė nė vienų kontrolinių rungtynių.

Vidurio puolėjas – starto penkete

NBA ekspertų nuomone, vietą savo komandos starto penkete yra užsitikrinęs tik vienas Lietuvos atstovas – Ž.Ilgauskas, nors pripažįstama, kad šio vidurio puolėjo įtaka „Cavaliers” žaidimui vis mažėja.

L.Kleiza, Š.Jasikevičius, D.Songaila ir M.Andriuškevičius dažniausiai minimi tarp atsarginių. Neabejojama, kad iš jų rečiausiai į aikštę išeis Martynas. Vis dėlto specialistai pabrėžia, kad derėtų atkreipti išskirtinį dėmesį būtent į L.Kleizą ir į Š.Jasikevičių.

Priešsezoninėse varžybose Linas buvo vienas „Nuggets” lyderių (trečiasis pagal rezultatyvumą po Karmelo Entonio ir Dž.R. Smito).

Tikimasi, kad pagaliau atsiskleis Šaras, turint galvoje „Pacers” stratego Riko Karlailo ketinimus labiau pasikliauti „small ball” stiliumi.

JAV savaitraščio „Sports Illustrated” apžvalgininkų sudarytame 250 geriausių NBA žaidėjų sąraše Ž.Ilgauskas yra šeštasis tarp vidurio puolėjų ir 51-asis bendroje rikiuotėje. Š.Jasikevičius – 174-ojoje pozicijoje.

„Wizards” laukia sveikstančio naujoko

Ne tik pirmąsias, bet, ko gero, visas lapkričio mėnesio rungtynes teks praleisti D.Songailai.

Kol kas nežinoma, kada 204 cm ūgio puolėjas, šiuo metu besigydantis nugaros traumą, grįš į aikštę. Vašingtono klubo vadovų teigimu, žaidėjo reabilitacija klostosi ne taip, kaip tikėtasi, – ji užsitęs ilgiau, nei planuota, todėl gali būti, kad Darius gydytojų globoje užtruks iki Padėkos dienos, kuri JAV švenčiama paskutinį lapkričio ketvirtadienį.

Lietuvis su „Wizards” yra pasirašęs penkerių metų 23 mln. JAV dolerių vertės kontraktą.

Į Vašingtoną D.Songaila atvyko iš „Bulls” komandos, kurioje praėjusį sezoną sužaidė 62 rungtynes, per jas aikštelėje vidutiniškai praleisdavo po 21 minutę, surinkdavo 9,2 taško (48,1 proc. dvitaškių, 40 proc. tritaškių, 83,2 proc. baudų), atkovodavo po 4 kamuolius ir atlikdavo 1,5 rezultatyvaus perdavimo.

Nesunkią traumą per kontrolinį susitikimą su Toronto „Raptors” ekipa buvo patyręs Ž.Ilgauskas.

„Susimušiau kelį. Galėjau žaisti toliau, bet jaučiau skausmą, todėl nusprendžiau palikti aikštę. Jei tai būtų čempionato rungtynės, turbūt būčiau žaidęs toliau”, – paaiškino krepšininkas.

Favoritų priekyje – „Spurs” komanda

Prognozuojama, kad į atkrintamąsias varžybas pateks visos penkios lietuvių ekipos, tačiau nė vienai iš jų nepavyks tapti NBA čempione.

Praėjusį sezoną reguliariajame čempionate „Cavaliers” laimėjo 50 rungtynių ir 32 kartus nusileido varžovams (antroji vieta Rytų konferencijos Centriniame divizione).

Tame pačiame divizione kovojusi „Pacers” liko trečia (41-41), „Bulls” krepšininkai – ketvirti (41-41).

„Nuggets” klubas laimėjo Vakarų konferencijos Šiaurės Vakarų diviziono varžybas (42-40).

Pirmajame atkrintamųjų varžybų etape „Cavaliers” 4:2 parklupdė „Wizards”, tačiau antrajame 3:4 nusileido Detroito „Pistons”.

„Pacers” 2:4 pripažino Niu Džersio „Nets” pranašumą, o „Bulls” 2:4 pralaimėjo būsimam čempionui Majamio „Heat” klubui.

„Nuggets” 1:4 nukėlė kepures prieš Los Andželo „Clippers”.

Tradicinės NBA klubų generalinių vadybininkų apklausos duomenimis, šį sezoną čempionu turėtų tapti San Antonijaus „Spurs”, o naudingiausiu žaidėju – „Cavaliers” lyderis Lebronas Džeimsas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.