Policija paplonino vairuotojų ir pėsčiųjų pinigines

Per savaitę trukusią kelių eismo saugumo akciją Kauno miesto patruliai nubaudė apie tūkstantį asmenų

Dėl šiurpios žuvusiųjų statistikos, įvairiuose Lietuvos miestuose visą savaitę policija rengė akciją „Pėstieji”. Per ją Kauno miesto patrulių rinktinė nubaudė beveik tūkstantį pėsčiųjų ir vairuotojų. Pasak pareigūnų, pėstieji vis dar jaučiasi esantys karaliais, nors pasikeitusios Kelių eismo taisyklės gerokai suvaržė jų teises.

Į įspėjimus nereaguoja

Akcija „Pėstieji” šalies mastu vyko spalio 20-27 d. Kauno miesto pareigūnai vakar susumavo jos rezultatus. Tai nebuvo prevencinė akcija, todėl patruliai neapsiribojo įspėjimais.

„Per dvidešimt darbo metų policijoje įsitikinau, kad mūsų žmonės nesupranta įspėjimų kalbos, – sakė Patrulių rinktinės vadas Remigijus Balandis. – Gal tik kas dvidešimtam tie įspėjimai padeda”.

Šį kartą patrulių taikinyje atsidūrė daugiausia pėstieji. Pareigūnai pasirinko kelias vietas mieste, kuriose žmonės ignoruoja net šalia esančias požemines ir antžemines perėjas. Daugiausiai pėsčiųjų nukenčia Vytauto prospekte ties Autobusų stotimi, K.Donelaičio gatvėje prie Vytauto Didžiojo universiteto, Savanorių prospekte prie prekybos centro „Savas”. Šiuose ruožuose pareigūnai neužtrukdavo ilgiau nei pusvalandį.

Teisinosi skubiais reikalais

Į numatytas vietas patruliai atvykdavo specialiu autobusu. Iš jo buvo filmuojama, kaip pėstieji pereina gatvę neleistinoje vietoje. „Tai darėme todėl, kad žmogus nesiginčytų, kad neva nepažeidė Kelių eismo taisyklių”, – sakė Patrulių rinktinės specialistas Gintaras Gatulis.

Jis ką tik buvo užfiksavęs, kaip viena moteris nuo keleivinio transporto stotelės su krepšiais rankose nėrė per gatvę Autobusų stoties link. Kitapus ją pasitiko pareigūnai. Moteris dievagojosi bijojusi pavėluoti į autobusą. Tačiau ją pareigūnai vis tiek nubaudė 10 Lt bauda. „Galėjome bausti ir 20 litų bauda, bet apsiribojame minimalia, – sakė G.Gatulis. – Požeminė perėja yra vos už kelių metrų, o antžeminė – už penkiasdešimties metrų. Argi sunku nepažeidinėti taisyklių?”

Per maždaug 20 minučių ne vietoje gatvę perėjo 12 žmonių. Tarp jų buvo ir Rusijos Federacijos pilietis. Pareigūnai jo nenubaudė, nes rusas turėjo tik šešis litus.

Užsienietis stebėjosi, kodėl būtina gatvę pereiti perėjoje, o ne ten, kur nori.

Aukų po truputį mažėja

Per savaitę Kauno miesto pareigūnai nubaudė apie 350 pėsčiųjų. „Pakoregavus Kelių eismo taisykles, pėsčiasis jau nėra karalius, – primena Kauno miesto patrulių rinktinės vadas R.Balandis. – Taisyklėse aiškiai parašyta, kad įžengti į važiuojamąją dalį pėsčiajam leidžiama atsižvelgus į artėjančios transporto priemonės atstumą bei jos greitį”.

Pasak R.Balandžio, pastarųjų metų statistika kelia didelį nerimą. Per devynis šių metų mėnesius Kaune žuvo 127 pėstieji. Praėjusiais metais per tokį patį laikotarpį žuvo 145 žmonės. Dalis tragedijų įvyko pėsčiųjų perėjose. Apie 70 proc. pėsčiųjų žūsta tamsiu paros metu.

Be kita ko, per akciją patruliai stebėjo, ar vairuotojai ir keleiviai segi saugos diržus. Už važiavimą neprisisegus diržo buvo nubausta per 500 asmenų. Jiems skirtos nuo 25 iki 50 litų baudos. Statistikos duomenimis, šiais metais per devynis mėnesius žuvo 153 vairuotojai ir keleiviai, kurie nebuvo prisisegę saugos diržų. Pernai aukų skaičius siekė 139.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.