Ruduo lengvu džiazo ritmu

Tarptautinis festivalis „Kaunas Jazz” savo 2006 metų sezoną gimtajame mieste baigė šešių koncertų ciklu

VDU koncertų salėje, klube „Combo”, Istorinėje Prezidentūroje bei Vytauto bažnyčioje penktadienį ir šeštadienį muzikavo džiazo atlikėjai iš JAV, Kubos, Suomijos, Estijos, Lenkijos, Kamerūno, Prancūzijos ir Nyderlandų. Koncertų ciklas „Kaunas Jazz ruduo” tapo tarptautinio Kauno džiazo festivalio naujos meno vadovės pirmuoju išbandymu.

Čigoniškas šėlsmas Prezidentūros salėje

Jonui Jučui tapus kultūros ministru ir pasitraukus iš festivalio rengėjų štabo, „Kaunas Jazz rudens” programą parengė jo dukra Indrė Jučaitė. Ji pratęsė šeimyninę tradiciją patenkinti nebe pirmi metai liepsnojančią publikos meilę temperamentingiems Lotynų Amerikos ir afrikietiškiems ritmams, pakviesdama į Kauną Hernano Romero ir Manuelio Karo duetą bei Afrikos džiazo legendą Manu Dibango.

Tačiau čigonišką šėlsmą ir džiazo improvizacijas savo kūryboje supinantis gitaristo, vokalisto H.Romero duetas vieną koncertą grojo naujoje, netikėtoje, bet pasiteisinusioje erdvėje – Istorinės Prezidentūros salėje. O nakties koncerte „Combo” klube JAV ir Kubos atlikėjų duetas vienam vakarui tapo trio – pasipildė lietuviu saksofonininku Kęstučiu Vaiginiu, kurio grojimas susilaukė publikos komplimentų.

Atrodo, kita „Kaunas Jazz” tradicija – bent vienas nemokamas koncertas sakralioje erdvėje – irgi nebus numarinta. Mielai džiazą į savo erdves įsileidžiančioje Vytauto bažnyčioje šį kartą pasirodė geriausiu Lenkijos trimitininku tituluojamo Piotro Vojtasiko kvartetas.

Klasikos ir džiazo jungtis

Tačiau I.Jučaitė pasikėsino į kitą nerašytą „Kaunas Jazz” tradiciją – jauni, juo labiau lietuvių, atlikėjai, tegali būti garsenybių „apšildytojai”, tai yra groti pirmojoje vakaro dalyje. Populiariausias Lietuvos jaunosios džiazo kartos bosininkas Domas Aleksa savo projektą „D’Orange” (su „Kaunas Jazz” jau girdėtu jaunuoju talentu iš Estijos – vokaliste Sofija Rubina) pristatė po jau pasaulyje pripažinto Mariano Petresku trio iš Suomijos. Tai pirmas kartas festivalio „Kaunas Jazz” istorijoje.

Pirmojoje penktadienio koncerto VDU salėje dalyje Mariano Petresku trio atliko programą „Sveiki, misteri Mocartai”. Ją Suomijoje gyvenantys du broliai rumunai Petresku ir ekslondonietis Keitas Heilas, aišku, skyrė austrų genijaus jubiliejui. Šiuolaikiškai pateikti ne tik V.A.Mocarto, bet ir Johaneso Bramso, Sergejaus Rachmaninovo, Antonino Dvoržako, Piotro Čaikovskio kūriniai priskirtini Europoje vis dar mėgstamai klasikos bei džiazo jungčiai, tinkamai į klasikos ir džiazo lankas vilioti jaunimą. Po to skambėjęs D.Aleksos „hiphopinis, fankinis, fjužinis” „D’Orange” tarsi atstovavo muzikai, „suvilioto jaunimo” laukiančiai vėliau.

Afrikietiška „makosa” šiuolaikiniu rūbu

Koncertų ciklo „Kaunas Jazz ruduo” finalui pasirinktas kamerūniečio saksofonininko ir vokalisto Manu Dibango kolektyvas. Pastaraisiais metais „Kaunas Jazz” rengėjai nuolat į festivalio programą įmesdavo „afrikietiškų perliukų” (pakanka prisiminti Ričardą Boną ir Koko Mbasi), publikai sukeldavusių tiesiog ekstazę. Kad garsas apie ją yra pasklidęs plačiai, paliudijo šeštadienio vakaro koncerto publika, kurios gal net trečdalį sudarė kokybiškais muzikiniais renginiais išlepinti vilniečiai.

„Manu Dibango’s Soul Makossa Gang” – taip vadinosi vienu geriausių pasaulio saksofonininkų tituluojamo kamerūniečio M.Dibango Prancūzijoje suburto kolektyvo parengta programa. Vienintelis jos pavadinime esantis nesuprantamas žodis „makosa” reiškia tradicinę afrikietišką muzikavimo formą. Dvi koncerto dalis skambėjusi „makosa” buvo įvilkta į lengvą šiuolaikinį rūbą, giminingą Stingo ar Piterio Gabrielio atliekamoms melodijoms. Nenuostabu, gausioje 72-ejų metų M.Dibango kūrybinių draugysčių biografijoje – ir bendri projektai su šiomis žvaigždėmis.

M.Dibango, saksofonininkas ir fleitininkas Džonatanas Handelsmanas, pianistas Žuljenas Agaza, gitaristai Kaba Malekani ir Noelis Ekvabis, vokalistė Valeri Ekum, mušamųjų „magai” Žakas Konti-Bilon bei Guy Nvogang kartais groja ir gerokai „sunkesnį” džiazą.

Naktiniame koncerte „Combo” klube olandų šešetukas „Relax” suplakė klubinio džiazo miksą iš hiphopo, Lotynų Amerikos ritmų, drumenbeiso ir, žinoma, džiazo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.