Nuo lapkričio – kitokios padangos ir greitis

Kelių eismo taisyklės vairuotojams primena, kad nuo lapkričio 1-osios keičiasi leistinas važiavimo greitis bei tai, kad jau laikas keisti automobilių padangas.

Lengvaisiais automobiliais automagistralėse nuo lapkričio 1 d. iki balandžio 1 d. galima važiuoti ne didesniu kaip 110 km/h greičiu, greitkeliuose (jo reikalavimus atitinka kelio A1 Kaunas-Vilnius ruožas) – ne didesniu kaip 100 km/h.

O pagal naujuosius taisyklių pakeitimus, žvyrkeliuose nuo 90 km/h greitis sumažintas iki 70 km/h.

Jau pats laikas keisti ir vasarines padangas į tinkamesnes šaltajam sezonui, mat nuo lapkričio 10 d. iki balandžio 1 d. visi automobiliai, kurių leidžiama maksimali masė ne didesnė kaip 3,5 t, privalo važinėti su žieminėmis arba universaliomis padangomis (jos pažymėtos raidėmis M+S).

Įstatymiškai žieminės padangos privalomos ne tik Lietuvoje, bet ir Švedijoje, Suomijoje, Norvegijoje, Slovėnijoje, Latvijoje, Estijoje, iš dalies Šveicarijoje bei Austrijoje.

Pasak saugaus eismo specialistų, didesnė avarijų rizika dėl netinkamų padangų atsiranda anksčiau nei iškrinta pirmasis sniegas. Ji iškyla ir termometro stulpeliui nukritus žemiau 7 laipsnių. Tada avarijos tikimybė net 6 kartus didesnė. Mat esant šaltesniam orui vasarinės padangos kietėja ir blogiau sukimba su kelio danga. Todėl nedygliuotomis žieminėmis padangomis patartina važiuoti jau spalį.

Svarbu paisyti tik dygliuotų padangų naudojimo terminų – jas galima naudoti ne anksčiau kaip nuo lapkričio 1-osios.

Reikia žinoti, kad kai kuriose Vakarų Europos šalyse yra uždrausta važinėti su dygliuotomis padangomis. Važinėti su dygliuotomis padangomis leidžiama Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, o taip pat Skandinavijos šalyse ir Rusijoje.

Besirūpinantieji saugiu važiavimu turėtų pasitikrinti, kad padangų protektoriaus gylis būtų ne mažesnis kaip 3 milimetrai. Pastarasis reikalavimas netaikomas tik transporto priemonėms, kurių leidžiama maksimali masė didesnė nei 3,5 tonos. Saugia padangų nusidėvėjimo riba specialistai laiko 4 mm gylio protektorių.

Kiek vėliau, nuo 2007-ųjų sausio 1-osios, įsigalios ir šie nauji Kelių eismo taisyklių pakeitimai: be to, kad automobilių vairuotojai visus metus privalės važiuoti su įjungtomis žibintų šviesomis, mopedų vairuotojams bus draudžiama eksploatuoti šią transporto priemonę neturint vairuotojo pažymėjimo, transporto priemonės registravimo ir valstybinės techninės apžiūros bei draudimo dokumentų, tamsiu paros metu kelyje priverstinai sustojęs motorinės transporto priemonės vairuotojas, išlipdamas iš jos, turės vilkėti liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba būti prisisegęs prie drabužių atšvaitą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.