Į vaizdingąją Kačerginę veržiasi naujos statybos

Kauno rajono politikai pritarė prieštaringai vertinamiems planams urbanizuoti Nemuno pakrantę ir dalį pušyno

Nepaisydami Kačerginės gyventojų protestų, Kauno rajono politikai vakar pritarė prieštaringai vertinamai miestelio Bendrojo plano koncepcijai. Šis sprendimas palankus žemės savininkams, kurie norėtų pakeisti sklypų paskirtį ir vaizdingoje Nemuno pakrantėje bei Kačerginės pušyne įteisinti statybas.

„Tai tik pradžia. Prognozuoju, kad ateityje ir kiti Kačerginės miško parke žemę atsiėmę savininkai bandys pakeisti paskirtį. Vaizdingame pušyne atsiras nauji namai. Grėsmė iškilo apie 10 hektarų teritorijai. Siūlėme atlikti Kačerginės gyventojų apklausą, tačiau rajono Savivaldybė į tai net nesureagavo”, – teigė Kačerginės bendruomenės centro valdybos pirmininkas Gintautas Kazlauskas.

Taryboje tvyrojo chaosas

Vakar vykusio Kauno rajono tarybos posėdžio išvakarėse klausimas dėl Kačerginės bendrojo plano koncepcijos net nebuvo įtrauktas į darbotvarkę. Tai padaryta skubos tvarka. Negana to, politikams pristatyti du alternatyvūs variantai, tačiau paaiškėjo, kad balsavimui bus pateiktas trečiasis, kurį pasiūlė Socialdemokratų frakcija.

Po audringų diskusijų 17 rajono politikų pritarė, kad Nemuno pakrantėje ir šalia J.Janonio gatvės esančiame pušyne ateityje galėtų būti statomi namai. Būtent pagal tokią koncepciją bus rengiamas Kačerginės bendrasis planas. Tam prieštaravo 2, o 4 rajono Tarybos nariai susilaikė.

Dar metų pradžioje statybas bandyta įteisinti ir J.Biliūno gatvėje esančiame pušyne. Kol kas šių ketinimų atsisakyta.

Komisijos išvadų nelaukė

Kauno rajono taryboje buvo sudaryta komisija, kuri turėjo išsiaiškinti Kačerginėje kilusias problemas. Tačiau vakar rajono politikai nebuvo linkę laukti pačių sudarytos komisijos išvadų. Negana to, komisijos vadovas Gediminas Staugaitis apkaltintas tuo, jog pats gyvena Kačerginėje.

„Mes turėtume susirūpinti, kaip Kauno rajone išsaugoti kuo daugiau vaizdingų žaliųjų plotų. Raudondvario gamtos draustinyje jau rengiamasi statyboms. Toks pats likimas laukia Kačerginės, Kulautuvos. Kačerginėje yra apie 50 hektarų užliejamų pievų, kur sukurtas natūralus kraštovaizdis. Galite apskaičiuoti, kiek šioje vietovėje kainuoja aras. Prieš tokį kapitalą gamtai atsilaikyti sunku”, – teigė G.Staugaitis.

Neoficialiais duomenimis, aro kaina Kačerginėje svyruoja nuo 30 iki 40 tūkstančių litų.

Sklypai supirkinėjami

Daugiau nei metus tarp Kačerginės gyventojų jaučiama įtampa. Čia nuo seno gyvenantys žmonės, kurie atsiėmė tėvų žemę, yra suinteresuoti, kad būtų įteisintos statybos.

„Atsiėmiau apie 3 hektarus prosenelių žemės. Dabar galiu tik bulves joje sodinti. Ar ketinu statyti namą? Pati ne, bet turiu vaikų, anūkų. Negaliu leisti, kad čia sąlygas diktuotų naujakuriai. Konstitucija gina nuosavybę ir negalima jai uždėti grandinių”, – emocionaliai kalbėjo Kačerginėje gyvenanti Stanislava Veličkienė.

Paklausta apie masiškai Kačerginėje superkamus sklypus, moteris nebuvo itin šneki. „Na, žinote. Niekas man nesiūlė ir nieko nepardaviau”, – sakė ji.

„Mus bandoma supriešinti su senbuviais, tačiau, kalbėkime atvirai, Kačerginėje keletas žmonių supirkinėja sklypus. Be to, kol kas siūloma leisti statyti namus tik daliai savininkų. Vėliau kreipsis ir miško parke žemę atsiėmę žmonės. Žadame visomis įmanomomis priemonėmis ginti viešąją interesą. Tai, ką dabar matome, primena finansines machinacijas”, – teigė G.Kazlauskas.

Žalieji nuogąstauja

Lietuvos žaliųjų judėjimo tarybos narys Aleksandras Kerpauskas teigė, kad Kačerginėje sukurtas pavojingas precedentas. „Jau porą metų bandoma urbanizuoti žaliuosius plotus. Šis procesas buvo pristabdytas, tačiau dabar vėl suaktyvėjo. Kol kas pristabdyta invazija į J.Biliūno gatvėje esantį pušyną. Tačiau įtariu, kad tai padaryta dėl artėjančių rinkimų, o vėliau iškils pavojus, kad ir čia gali būti statoma”, – teigė A.Kerpauskas.

„Kauno diena” rašė, kad Seimas pritarė įstatymo pataisoms, kurios atvertų kelią miško parkuose savininkams atkurti nuosavybės teises natūra. Kelios dešimtys parlamentarų kreipėsi į Prezidentą Valdą Adamkų, kad šis vetuotų pataisas.

„Jeigu jos vis dėlto įsigalios, iškils didžiulė grėsmė ne tik Kačerginės, bet ir kitiems vaizdingiems miško parkams”, – teigė žaliasis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.