Parlamentarai baugina grėsmėmis

Valstybės saugumo departamento veiklą tiriantis parlamentinis komitetas prabilo apie „rimtas grėsmes nacionaliniam saugumui”

Po to, kai Prezidentas Valdas Adamkus pareiškė neketinąs atsižvelgti į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) siūlymą laikinai nušalinti VSD generalinį direktorių Arvydą Pocių nuo pareigų, parlamentarai viešais pareiškimais ir skambučiais Prezidento patarėjams ėmė prašytis audiencijos pas šalies vadovą.

Prezidentas pirma nori išvadų

Vakar NSGK surengė dar vieną neeilinį posėdį VSD patalpose, kurio metu apklausė nuo pareigų nušalintą VSD 4-ojo skyriaus vadovą Kastytį Braziulį bei dar kelis saugumo pareigūnus. Priminsime, kad užvakar parlamentinio komiteto nariai taip pat apklausė VSD kontržvalgybos valdybos viršininką Vytautą Damulį bei jo pavaduotoją Vilmantą Bieliauską, kuriuos A.Pocius antradienį, kaip ir K.Braziulį, nušalino nuo pareigų.

Po vakarykščio posėdžio NSGK pirmininkas Algimantas Matulevičius nekomentavo, ką naujo sužinojo iš apklaustų pareigūnų. „Mes kiekvieną kartą, kai mums liudija, sužinome ką nors naujo arba pasitvirtiname tai, ką žinome. Bet to atskleisti aš negaliu”, – sakė parlamentaras.

A.Matulevičius sakė, kad komitetas vis dar laukia oficialaus Prezidento atsako į užvakar NSGK išplatintą pareiškimą, kuriame šalies vadovui siūloma „spręsti klausimą dėl A.Pociaus tinkamumo parlamentinio tyrimo metu eiti VSD generalinio direktoriaus pareigas”. „Po to prašymo mes laukiame, kad Prezidentas priimtų tam tikrus sprendimus, o ne tik kad atstovai spaudai darytų skubotus pareiškimus”, – kalbėjo A.Matulevičius.

Žurnalistams teko priminti A.Matulevičiui, kad Prezidentas pats, o ne per savo atstovus bent porą kartų užvakar ir vakar pareiškė, kad neketina nušalinti A.Pociaus.

„Niekada nesakiau, kad A.Pocius turi likti. Aš prašau vieno, kad komitetas baigtų savo tyrimus, perduotų išvadas Seimui ir, vadovaudamasis Seimo rekomendacijomis, aš galėsiu daryti sprendimus”, – vakar pakartojo Prezidentas.

Laukia kvietimo

Vis dėlto, kaip matyti iš NSGK narių pareiškimų, parlamentarai tikisi, kad sugebėtų Prezidentą įtikinti patraukti į šalį „tyrimui trukdantį” A.Pocių, jeigu gautų progą savo motyvus šalies vadovui išdėstyti asmeniškai. A.Matulevičius vakar sakė, jog skambino į Prezidentūrą ir V.Adamkaus patarėjams išdėstė komiteto pageidavimą susitikti.

„Mes negalime atskleisti visų tyrimo aplinkybių, bet jeigu Prezidentas norėtų gauti informaciją iš mūsų, o ne per žiniasklaidą, pasikalbėti akis į akį, tai mes labai laukiame tokio kvietimo iš Prezidentūros. Ne todėl, kad mes norėtume nueiti į Prezidentūrą, o todėl, kad spręstume labai rimtus klausimus, kurie iškyla tyrimo metu”, – sakė A.Matulevičius.

A.Matulevičius žurnalistus patikino, kad grėsmės, kurias įžvelgė komitetas, yra labai rimtos. „Aš tą sakau labai atsakingai. Kai kas nori supaprastinti mūsų tyrimą, tačiau šitas tyrimas yra labai rimtas su labai rimtomis grėsmėmis nacionaliniam saugumui”, – tvirtina NSGK pirmininkas.

Konservatoriai įsiprašė į apklausą

Premjeras Gediminas Kirkilas, kaip ir Prezidentas, nepalaiko Seimo komiteto iniciatyvos nušalinti A.Pocių nuo pareigų, kol vyksta parlamentinis tyrimas. „Kiek aš žinau, VSD vadovo nušalinimui nėra teisinių galimybių. Nelabai įsivaizduoju, ką tas duotų. Ką reiškia nušalinimas? De facto vadovas vis tiek liktų, todėl aš nežinau, ar tai nesukeltų dar didesnės intrigų bangos”, – vakar kalbėdamas per radiją sakė G.Kirkilas.

A.Matulevičius vakar neigiamai įvertino prasidėjusias diskusijas apie galimybę pakeisti VSD pavaldumą, perduodant jį iš Prezidento ir Seimo globos į Vyriausybės rankas. Pasak NSGK pirmininko, tokios kalbos tik trukdo VSD veiklos tyrimui. O NSGK pirmininko pavaduotojas Algis Kašėta vakar pareiškė, kad, užuot diskutavus dėl VSD pavaldumo, reikėtų ieškoti būdų, kaip stiprinti operatyvinės veiklos kontrolę.

„Turime kalbėti ir apie operatyvinės veiklos kontrolės depolitizavimą. Vietoje šiuo metu egzistuojančios, bet ne kažin ką teveikiančios Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos, reikėtų įkurti nepriklausomą instituciją, į kurią kompetentingus specialistus, teisininkus deleguotų Prezidentas, Seimas ir Vyriausybė”, – sakė A.Kašėta.

Vakar NSGK gavo konservatorių Andriaus Kubiliaus ir Jurgio Razmos prašymą juos apklausti kaip liudytojus. Tėvynės sąjungos nariai tikina, kad jų suteikta informacija būtų naudinga tiriant Baltarusijoje žuvusio VSD pareigūno Vytauto Pociūno paskyrimo į Baltarusiją aplinkybes. Komitetas į šį prašymą atsižvelgė ir ketina konservatorius apklausti pirmadienį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.