Į dūrius atsakyta šūviais

Šilainiuose peiliu sužeistas vyras užpuoliką nušovė legaliai turėtu ginklu

Užvakar Baltų prospekte kilo dar viena kruvina drama, savo scenarijumi primenanti vos prieš savaitę įvykusį susišaudymą Radvilėnų plente.

Pirminiais duomenimis, Šilainiuose gyvenantis jaunas vyras iš savigynai laikyto pistoleto šovė į peiliu ginkluotą užpuoliką. Pastarasis, prieš tai spėjęs sužaloti šaulį, mirė vietoje. Neoficialiomis žiniomis, jis galėjo būti pažįstamas su praėjusią savaitę nušautu Tomu Blažiu.

Užpuolikas triskart teistas

Kauno miesto vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pateiktose paros įvykių suvestinėse apie tragišką incidentą užsiminta trumpai. Teigiama, kad Baltų prospekto 107-ojo namo vienos laiptinės prieigose peiliu buvo sužalotas šio namo gyventojas 25-erių metų Darius Č., kuriam teko panaudoti savigynai išduotą ginklą. Netrukus atvykę policijos pareigūnai priešais penkiaaukštį esančioje pievelėje rado 27-erių metų kauniečio Artūro P. lavoną su šautinėmis žaizdomis. Oficialiai skelbiama, kad Darius Č. buvo operuotas. Pavojus jo gyvybei negresia.

Paaiškėjo, kad iš namų į prabangų savo BMW markės automobilį ėjusiam Dariui Č. kelią pastojo peiliu ginkluotas vyras, tris kartus smogęs į įvairias kūno vietas. Mėgindamas apsiginti, sužeistasis šovė į užpuoliką iš devynių milimetrų kalibro „Glock 19” markės pistoleto.

Duomenų bazėse patikrinę šiame kruviname išpuolyje nukauto vyro praeitį, Kauno teisėsaugininkai konstatavo, kad Artūras P. jiems pažįstamas kone iki skausmo, mat 27-erių metų vyriškis jau tris kartus buvo teistas už chuliganizmą, plėšimus ir kūno sužalojimą bei trejus metus praleido už grotų.

Ginklą atidavė policijai

„Kauno dienai” pavyko išsiaiškinti, kad sužeistasis prasitarė incidento metu pastebėjęs ne vieną užpuoliką. Pasak jo, netoliese galėjo būti dar trys ar keturi vyrai, tačiau nė vieno jų Darius Č. tvirtino nepažinęs. Į jų pusę Darius Č. taip pat šaudė, todėl tikėtina, kad, be nukautojo, dar gali būti ir sužeistųjų, kuriems pavyko pasprukti. Kol kas prielaidos apie kitus sužeistus užpuolikų grupės narius teisėsaugininkams patvirtinti ar paneigti nepavyko.

Be to, iškart po šio išpuolio buvo pastebėti iš atokiau esančių kiemų išvažiuojantys du automobiliai. Pasak liudytojų, vienas jų – angliškais valstybiniais numeriais „Volkswagen Golf” markės automobilis, o kitas – sidabrinės spalvos „Chrysler”. Tačiau Kauno apygardos prokurorai sako kol kas transporto priemonių nenustatę ir neaptikę duomenų, kad jos galėtų būti susijusios su įvykiu.

Iš pradžių pareigūnai manė, kad užpuolimo metu Darius Č. buvo kartu su savo drauge, tačiau vėliau šią versiją paneigė pats nukentėjusysis, pabrėžęs, kad susirėmime dalyvavo vienas. Mergina į pagalbą sužalotam draugui atbėgo tik po kruvino išpuolio.

Ginklu nuo užpuolikų apsigynęs, tačiau sunkių sužalojimų neišvengęs Darius Č. pats paskambino į policiją. Pareigūnai pasakojo, kad atvykusius prie Baltų prospekto 107-ojo namo, juos pasitikęs jaunas vyras iškart prisipažino: „Aš panaudojau savigynai turimą pistoletą. Atiduodu ginklą ir leidimą jį laikyti”. Po šių žodžių šoko ištiktas vaikinas virpančiomis rankomis padavė savo pistoletą, laikydamas jį už rankenos vos dviem pirštais. Kartu jis pateikė dokumentą, patvirtinantį ginklo teisėtumą.

Žaizdos gyvybei nepavojingos

Netrukus atvykusiems greitosios pagalbos medikams teliko konstatuoti nukauto Artūro P. mirtį. Jie nusivedė į savo automobilį sužeistą Darių Č. ir, trumpai jį apžiūrėję, su policijos pareigūnų palyda skubiai išvežė į Kauno medicinos universiteto klinikas. Sužalotasis nebuvo praradęs sąmonės.

Peiliu subadyto vaikino kūne aptiktos mažiausiai trys gilios durtinės žaizdos. Viena jų žiojėjo nugaros srityje, kita sėdmenyse, o trečia, kėlusi bene didžiausią grėsmę, kairiajame šone. Neatmetama, kad būtent šonkaulis apsaugojo, jog peilio geležtė nepasiekė širdies. Medikai nustatė, kad jaunam vyrui pažeisti plaučiai. Apie Dariaus Č. mėginimus apsiginti bei išvengti peilio dūrių liudijo sužalota ranka.

Pasak gydytojų, po operacijos vyro sveikatos būklė stabilizavosi. Viena durtinė žaizda buvusi tokia gili, kad operaciją atlikę medikai prasitarė, jog ten tilptų net visas pirštas.

Nušautojo kišenėse – daug pinigų

Prie susišaudymo vietoje dirbusių policijos pareigūnų prisijungus Kauno apygardos prokuratūros atstovui bei Teismo medicinos ekspertui, imtasi atidžiau apžiūrėti pievelėje tysojusį lavoną. Nutraukus mirusiojo kūną dengusią skraistę, smalsuolių minia daugiabučio kieme dar labiau padidėjo. Ant nugaros gulėjusio Artūro P. dešinėje rankoje iš tiesų buvo matyti peilis, lyg ir patvirtinantis jį nušovusio Dariaus Č. gynybinę versiją bei patirtų sužalojimų kilmę.

Teismo medicinos ekspertas, atidžiai apžiūrinėdamas Artūro P. drabužius, vieną po kitos skaičiavo jo kūne žiojėjusias šautines žaizdas. Specialistas viską stebėjusiems pareigūnams tyliai konstatavo, kad jų suskaičiavo mažiausiai septynias. Šauta buvo į pilvo bei krūtinės sritį ir kojas. Vien kairiosios šlaunies ir blauzdos priekinėje dalyje buvo matyti po vieną kulkos padarytą sužalojimą.

Iš pradžių ne vienas smalsuolis, žiūrėdamas į nušauto vyriškio dėvėtus sportinio tipo drabužius bei batelius, replikavo, esą tai turėtų būti eilinis gatvės plėšikas, ieškantis lengvo grobio ir besikabinėjantis prie atsitiktinių praeivių. Tačiau vėliau replikos nutilo, kai, iškraustę kišenes, pareigūnai rado ne tik vairuotojo pažymėjimą, nedidelį raktų ryšulį ir nemenką sumą pinigų stambiomis kupiūromis. Iš viso beveik pustrečio tūkstančio litų. Pinigai buvo tvarkingai perlenkti, tačiau išdėlioti skirtingose kišenėse.

Patirto incidento nekomentavo

Kauno klinikose prie Dariaus Č. palatos durų vakar iki vidurdienio budėjo policijos pareigūnai. Tačiau nuo pietų teisėsaugininkų apsaugos buvo atsisakyta.

„Kauno dienos” korespondentams aplankius Kauno klinikose gydomą vyriškį, pastarasis buvo itin nekalbus ir bendrauti su žiniasklaida atsisakė, teigdamas, esą to neleido ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai: „Kol nepasikalbėjau su tyrėjais, jų paliepimu, nieko nekomentuosiu ir nepasakosiu. Pirmiausiai noriu viską išdėstyti teisėsaugininkams ir gauti jų leidimą bendrauti su spauda”.

Viena, ką antrindamas medikams patvirtino ir pats Darius Č., jo sveikatos būklė pamažu gerėja. Nors vyras kalbėjo kiek prislėgtu balsu, tačiau užtikrino, kad jaučiasi vis geriau. Be jį prižiūrinčių artimųjų, vakar iki vidurdienio vaikiną jau buvo spėjęs ligoninėje aplankyti ir advokatas, su kuriuo dialogas buvo labai trumpas. Šaltinių duomenimis, galiausiai po pietų jaunuolį aplankė ir penketas panašaus amžiaus vaikinų, pamokiusių ir paaiškinusių, kaip ir ką reikia kalbėti su teisėsaugininkais.

Paklaustas, ar visuomet su savimi nešiojasi savigynai išduotą pistoletą, sužeistasis nedvejodamas atsakė: „Ginklą reikia ne tik įsigyti. Jį tiesiog privaloma ir nešiotis”.

Prokuratūroje informacija skurdi

Vakar popiet ikiteisminiam tyrimui dėl pastarojo įvykio vadovaujančios Kauno apygardos prokuratūros atstovai surengė spaudos konferenciją, kurioje vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Nerijus Marcinkevičius trumpai papasakojo apie teisėsaugininkų turimus duomenis, susijusius su šiuo incidentu. Pareigūnui teko pripažinti, kad po įvykio praėjus daugiau nei pusei paros, dar yra daug neaiškumų.

Paklaustas, kiek kulkų buvo paleista į nušautą Artūrą P., prokuroras negalėjo tiksliai atsakyti, teigdamas, kad gyvybę atėmė tikrai ne vienas šūvis. Pareigūnai teisinosi, esą apie tai kalbėti dar per anksti, nes nėra oficialių Teismo medicinos ekspertų išvadų. Oficialiai nepatvirtintais duomenimis, į vyriškį iššauta net vienuolika kartų, o kai kurios kulkos, šaunant iš arti, pataikė į tą pačią vietą.

Lygiai taip mįslingai N.Marcinkevičius atsakė ir žurnalistams pasiteiravus, kuo užsiima Darius Č. bei ar jis yra anksčiau pakliuvęs į teisėsaugininkų akiratį. Redakcijos šaltinių teigimu, kone visą pistoleto apkabą ištuštinęs ir aibę šūvių į tariamą užpuoliką paleidęs vyriškis taip pat yra turėjęs reikalų su teisėsauga: 1997-aisiais jis buvo teistas už chuliganizmą. Būtent dėl šios priežasties ginklas jam legaliai išduotas tik šiemet, išnykus teistumui. Be to, ne mažiau sensacinga ir ta detalė, kad Darius Č. maždaug prieš trejus metus turėjo kitą pavardę, o po to sumanė ją pasikeisti.

„Tiriamos įvairios galimos versijos. Viena jų – būtinoji gintis atsitiktinio užpuolimo ar kitokiu atveju, bet ji nėra pagrindinė. Taip pat aiškinamės, ar nebuvo suvedamos sąskaitos. Pareigūnai turi ir kitokių duomenų, tačiau jų tyrimo sumetimais neviešinsime. Negalime atskleisti, ar nušautasis ir sužalotasis peiliu buvo tarpusavyje susiję asmenys, tačiau mažai tikėtina, kad užpuolikas būtų sumaišęs savo aukas ir puolęs ne tą žmogų. Kardomoji priemonė šaudžiusiam piliečiui kol kas jokia neparinkta, bet ateityje dar bus matyti”, – kalbėjo N.Marcinkevičius ir pripažino, kad vakar po pietų ligoninėje gydomas Darius Č. dar nebuvo apklaustas.

Teisėsaugininkai tikino neturintys jokių duomenų, kad trečiadienio šūviai turėtų ką nors bendra su praėjusios savaitės susišaudymu greta Kauno technologijos universiteto, nors įvykiai labai panašūs savo scenarijais, tik anąkart šaulys tikino gynęs ne save, bet draugą. Redakcijos žiniomis, tąkart nušautas 24-erių metų Tomas Blažys ir užvakar nuo daugybės šūvių miręs Artūras P. galėjo būti pažįstami.

Kadangi nėra duomenų apie kurio nors iš pastarojo kruvino susirėmimo dalyvių priklausomybę nusikalstamoms grupuotėms, kol kas įvykį tiria Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyrius, tačiau niekas negali paneigti, kad netrukus ikiteisminis tyrimas gali būti perleistas ir Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybai, besidominčiai kriminalinio pasaulio grupuotėmis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.