Europoje laukiamas „Faustas” bus parodytas ir Lietuvoje

Vakar Modenoje (Italija), koprodiuserių Emilia Romagna teatro scenoje, įvyko režisieriaus Eimunto Nekrošiaus spektaklio „Faustas” pasaulinė premjera. Pagal Johanno Wolfgango Goethe’s „Faustą” sukurtas spektaklis Modenoje bus rodomas ir šiandien. Po gastrolių Maskvoje (lapkričio 15 ir 16 dienomis) „Faustas” bus parodytas ir Lietuvos nacionaliniame dramos teatre. Milanas šio spektaklio laukia pavasarį. Numatyta nemažai gastrolių.

Prieš išvykstant į Italiją surengtoje spaudos konferencijoje Faustą vaidinantis aktorius Vladas Bagdonas prisipažino, kad tai buvo sunkiausias jo vaidmuo. „Su E.Nekrošiumi visad malonu dirbti. Jis ieško naujų kelių, sprendimų, nemėgsta kartotis, – kalbėjo aktorius. – Kai mane italai pakvietė vaidinti filme „Karas ir taika”, atsakiau, jog negaliu, repetuoju pas E.Nekrošių „Faustą”. „Suprantame, labai daug teksto”, – atsakė italai. Iš tiesų teksto daug, ir jis sunkus, net prieštaraujantis vaidybos taisyklėms”.

E.Nekrošius sakė: „Šis spektaklis nelengvas, kaip ir kiti mano spektakliai. Gal žiūrovui tai mažiau patinka. Dabar yra kitokio teatro poreikis, tačiau stengiamės nepakliūti į madingų spektaklių, kuriems lankomumas garantuotas, kontekstą”. Aktorius V.Bagdonas pridūrė, kad madingos tendencijos yra ne kas kita, kaip visuotinis komercializavimasis. E.Nekrošiaus spektakliams tai yra svetima.

Dar gegužę, kai spektaklis buvo tik kuriamas, parodytas jo eskizas Sankt Peterburge, teatre-festivalyje „Baltijskij Dom”, buvo apdovanotas žiniasklaidos prizu. Sankt Peterburgo spaudoje pasipylė liaupsinantys įvertinimai: „E.Nekrošius pasiekė teatro įvaldymo aukštumas: iš pradžių jis pavertė teatrine materija „Giesmių giesmės” biblinę poeziją, dabar – didžiąją J.W.Goethe’s knygą apie Faustą. Tą pačią knygą, kurioje garsusis daktaras, pažinęs visų mokslų paslaptis, sustoja ties pačios svarbiausios būties mįslės riba ir, nerasdamas atsakymo, apimtas liūdesio pakimba virš bedugnės. Nors Goethe’s tragedijos raizginiui išnarplioti E.Nekrošiui prireikė keturių valandų sceninio veiksmo, atrodo, jog sudėtinga filosofinė materija pasidavė jam su neįtikimai lengvai. Viskas paprasta jo sceninėje knygoje. Atrodo, kad E.Nekrošius statytų ne Goethe’s poemą, o patį jos orą, jos mirtinas bedugnes” („Rossijskaja gazeta”).

„Faustą vaidinantis Vladas Bagdonas, galima teigti, yra didis šiuolaikinis aktorius. Jis vaidina tai, kas neįmanoma, žmogų, pajutusį žudančią tuštumą, suprantantį pavojų ir nuolat bandantį įveikti jį” („Kommersant”).

„Fausto” esmę E.Nekrošius traktuoja kaip visiškai paprastą formulę, išreikštą maldoje „Tėve mūsų”: „ir neleisk mūsų gundyti, bet gelbėk nuo nuo pikto…” „Net dabar, pažiūrėjus sceninį eskizą, galima tvirtinti: šiam „Faustui” lemta įeiti į pasaulio teatro istoriją kartu su kitais E.Nekrošiaus šedevrais” („Gazeta”).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.