Kompiuterinėse – vis mažiau vaikų

Vaikų teisių apsaugos kontrolierės siūlymas apriboti nepilnamečių lankymosi interneto kavinėse laiką pamažu įgyvendinamas.

Valstybinis aplinkos sveikatos centras parengė higienos normų projektą, kuriuo siekiama užtikrinti saugią ir sveiką aplinką interneto paslaugas teikiančiose vietose.

Numatoma leisti vaikams lankytis jose ne pamokų metu ir tik iki 20 val. vakaro. Visi interneto kavinių lankytojai bus registruojami specialiuose žurnaluose.

Higienos normos projekte pažymima, kad kompiuterinių tinklų prieigos taškų patalpose turi būti sudarytos saugios sąlygos, aplinka neturi kelti pavojaus lankytojų ir darbuotojų sveikatai.

Kontrolierė Rimantė Šalaševičiūtė teigė siekianti tik gero, tačiau uostamiesčio verslininkai abejoja naujų taisyklių sėkme.

Interneto kavinių mieste lieka vis mažiau. Nauji reikalavimai gali paskatinti uždaryti ir likusias.

Siūlymas absurdiškas

Vienos uostamiesčio interneto kavinės savininkas Andrius Stankevičius tikino, kad paauglių antplūdis jaučiamas po 13 valandos.

Ketinimą apriboti vaikų lankymosi interneto kavinėse laiką, vyras vadina absurdišku. „Tai kova su pasekmėmis. Ar geriau, kad paaugliai bastysis gatvėmis ir gers už kampo? Nesuprantu, ką reikia riboti. Net uždraudus gerti viešai, alų gurkšnojančių paauglių mieste apstu. Pro darželį ar mokyklą neįmanoma praeiti, visur pilna lėbaujančio jaunimo”, – stebėjosi A.Stankevičius.

Anot verslininko, vaikai po pamokų neturi ką veikti. O sėdėdami prie kompiuterio jie niekam netrukdo. Pašnekovas tikino pats juos prižiūrintis ir saugantis.

Kavinės nyksta

Šiuo metu mieste veikia vos keliolika interneto kavinių. Daugelis jų bankrutavo, o savininkai išvyko ieškoti laimės svetur.

„Tai ubagų verslas. Jį kūrė tie, kas nieko neišmanė apie kompiuterius, naudojo nelegalią programinę įrangą. Galop sumažino kainas iki tiek, kad nebegalėjo išsilaikyti. Dabar tie žmonės sėkmingai dirba Airijoje, statybose”, – aiškino liūdną interneto paslaugų verslo situaciją A.Stankevičius.

Anot jo, konkurencija tarp verslininkų buvo paremta kainų mažinimu. „Mokestis už valandą buvo mažinamas iki lito. Neliko kokybės. Į tokią interneto kavinę net nemalonu įeiti, ten nešvaru ir smirda”, – pastebėjo verslininkas.

Jo manymu, įvedus naujas taisykles, interneto prieigos taškų dar labiau sumažės.

Ieško prieglobsčio

Vienos jau nebeveikiančios interneto kavinės buvęs savininkas Viltaras Lutinskas abejojo, kad draudimais galima pasiekti teigiamų rezultatų.

„Kur kas veiksmingiau būtų įvesti komendanto valandą. Jeigu ne čia, vaikai stovės laiptinėse, vaikštinės gatvėmis, nes neturi ką veikti”, – teigė pašnekovas.

Jis pastebėjo, kad dalis kavinėje besilankančių vaikų sėdi iki vėlumos, nes bijo grįžti namo. „Vaikai patys guodėsi, kad nenori namo, nes yra skriaudžiami. Vakare jie būna pavargę, jiems reikia priglausti galvą. Interneto kavinė tampa užuovėja”, – pasakojo V.Lutinskas.

Svarbiausia – padėti

„Situacija yra liūdna”, – trumpai padėtį apibūdino Vaiko teisių apsaugos kontrolierė. Anot jos, iki šiol visi mėginimai ką nors pakeisti, baigdavosi tik kalbomis.

„Praėjusį gruodį mūsų įstaiga kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją su prašymu patvirtinti naujas higienos normas interneto kavinėms. Šių įstaigų darbuotojus ketinama specialiai apmokyti darbui su nepilnamečiais. Visi apsilankę vaikai turi būti registruojami žurnale”, – būsimą tvarką pristatė R.Šalaševičiūtė.

Ji teigė, kad svarbiausia užduotis – padėti vaikui. „Mažamečiai neturi ieškoti prieglobsčio interneto kavinėje. Tam mokyklose dirba socialiniai pedagogai, psichologai. Tai, kad vaikas per naktį glausis prie kompiuterio, problemos neišspręs”, – įsitikinusi naujų taisyklių projekto autorė.

Kontrolierės parengtame Administracinių teisės pažeidimų kodekso papildyme interneto kavinių ir salonų darbuotojams, kurie pažeis higienos normas, siūlomos griežtos piniginės sankcijos nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.