Į ligoninę – pagal grafiką

Nors visose uostamiesčio ligoninėse yra teikiama būtinoji medicinos pagalba, klaipėdiečiams rekomenduojama žinoti sveikatos įstaigų budėjimo grafiką.

Tuomet žmonės išvengtų nesusipratimų ir greičiau patektų į medikų rankas.

Nukando ausį

Jau ne vienerius metus uostamiesčio greitosios žino, kurią dieną į kurią ligoninę gabenti pacientą. Pirmadienį, trečiadienį, penktadienį, sekmadienį – pagrindinės Klaipėdos ligoninės budėjimo dienos, antradienį, ketvirtadienį, šeštadienį pacientai dažniausiai gabenami į Apskrities ligoninę. Dėl kai kurių patologijų Jūrininkų, Klaipėdos ligoninės budi ištisą savaitę.

Ligoninių budėjimo ir ekstrinės medicinos pagalbos teikimo grafiką yra patvirtinusi Klaipėdos apskrities gydytojo tarnyba. Tačiau net ir galiojant tokiai tvarkai nesusipratimų išvengti nepavyksta.

Savaitgalį klaipėdietei Reginai savas šuo nukando dalį ausies.

Greitoji moterį atvežė į Klaipėdos apskrities ligoninę, nes tądien buvo jos budėjimo diena.

Tačiau po kurio laiko pacientė buvo pervežta į Klaipėdos ligoninę.

Klaipėdos apskrities ligoninės Priėmimo skyriaus vedėjas Jonas Klapatauskas aiškino, jog moterį reikėjo skiepyti nuo pasiutligės, o tokia paslauga teikiama tik Klaipėdos ligoninėje.

Be to, pagal sužalojimus klaipėdietei prireikė veido ir žandikaulio chirurgijos paslaugos. Ji taip pat teikiama tik Klaipėdos ligoninėje.

Greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiasis gydytojas Rimvydas Juodviršis teigė, jog greitosios medikams ne visada pavyksta labai tiksliai nustatyti sužalojimo pobūdį ar diagnozę. Todėl ir atsitinka taip, kad iš vienos ligoninės pacientą reikia pervežti į kitą.

Norai nepageidaujami

Nepaisant nesusipratimų, R.Juodviršis įsitikinęs, jog tvarka, kuria nustatyta kuriomis dienomis į kokią ligoninę vežti pacientus, yra būtina.

Tačiau jei pacientas pageidauja atsidurti konkrečioje ligoninėje, nors tą dieną ji nebudi, žmogaus noras ne visada lieka išgirstas.

„Pacientui paaiškinama, jog ligoninėje, kuri budi pagal grafiką, yra sutelktos medikų pajėgos, todėl į ją vykti bus tik geriau. Jei pacientas kategoriškai pageidauja būti nuvežtas į kitą ligoninę, tai jau problema. Tačiau greitosios medikai visuomet įvertina realų gyvenimą”, – sakė Klaipėdos apskrities gydytojo tarnybos vedėjas Valdemaras Anužis.

Jei, pavyzdžiui, pacientui po operacijos namuose prasidėjo komplikacijos, išsikvietus greitąją pagalbą reikia informuoti, kurioje ligoninėje žmogus buvo operuotas. Tuomet, anot V.Anužio, pacientą greitoji tikrai nuveš į tą ligoninę, nors ji tądien ir nebus budinti.

Pagalba – visą parą

Ligoninės medicinos pagalbą pagal turimas licencijas turi teikti visą parą.

Tačiau Klaipėdos ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis patarė savarankiškai į sveikatos priežiūros įstaigą atvykstantiems klaipėdiečiams bent preliminariai žinoti, kuriomis dienomis kuri ligoninė yra budinti.

„Jei žmogus atvyks, jo tikrai niekas neišvarys. Tačiau budėjimo tvarka yra tam, kad geriau organizuotume savo pajėgas. Budėjimo dieną ligoninė yra pasirengusi priimti daugiau pacientų nei įprastą dieną, budi tam tikrų sričių specialistai”, – aiškino V.Janušonis.

Tačiau, nepaisant budėjimo grafikų, žmogui, atvykusiam į daugiaprofilinę ligoninę, pasak V.Anužio, būtinoji pagalba privalo būti suteikiama bet kurią savaitės dieną bet kuriuo paros metu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.