Lapkritį paaiškės trijų katedrų likimai

Gali būti, kad kitais mokslo metais Klaipėdos universiteto (KU) Socialinių mokslų fakultete (SMF) nebebus žurnalistikos pirmakursių.

Netrukus bus sprendžiamas trijų Klaipėdos universiteto (KU) Socialinių mokslų fakulteto (SMF) katedrų likimas – lapkričio 2 d. baigiasi kandidatų į katedrų vedėjų vietas dokumentų priėmimo terminas.

Aukštojo mokslo įstatyme yra numatyta, jog asmenys, kuriems 65 metai ir daugiau, norintieji dalyvauti konkurse katedrų vedėjų vietai užimti, turi gauti kelių aukštojo mokslo įtaigos institucijų leidimus. Viena jų – universiteto studentų atstovybė (šiuo atveju KUSS).

SMF susiklostė padėtis, jog net trys katedrų vedėjai turi daugiau nei 65 metus. Balandį KUSS Taryba atmetė profesorių Viktoro Urbono, Juozapo Vyto Urbono ir Stasio Vaitekūno prašymus dalyvauti konkurse katedrų vedėjų vietoms užimti.

Dėl šios priežasties Bibliotekininkystės, Komunikacijos ir Socialinės geografijos katedroms buvo iškilusi grėsmė likti be vadovų.

Tačiau KU Senatas nusprendė skelbti naują konkursą motyvuodamas tuo, kad KUSS Taryba nekorektiškai priėmė sprendimą, tad neva galėjo būti pažeisti net įstatymai: yra numatyta, jog svarstant personalijų klausimus balsuojama turi būti slaptai, tad šiuo atveju KUSS Tarybos sprendimas laikomas nekorektišku.

Nežada išeities

Tačiau net naujo konkurso paskelbimas nežada išeities iš padėties. Jau kitą savaitę baigiasi dokumentų priėmimas šioms vietoms užimti, o prašymų vis dar nesulaukta.

Šiuo metu Bibliotekininkystės katedrai laikinai vadovauja prof. V. Urbonas, Komunikacijos katedros vedėjo pareigas iki pavasario eis prof. J. V. Urbonas. Prof. S. Vaitekūnas pasitraukė iš katedros vedėjo posto, laikinai į šias pareigas paskirta doc. dr. Angelija Bučienė.

„Mes vis dar tikimės, kad bus rasta specialistų ir nepuolam skleisti apie save jokių gandų. Man atrodo, kad iškilo pavojus tik žurnalistikos specialybei, gali nutikti taip, kad šios specialybės studentų kitais metais nebepriimsime, nes prof. J. V. Urbono dar nepavyko įtikinti, kad jis vėl dalyvautų konkurse”, – teigė SMF dekanas doc. dr. Antanas Bučinskas.

Pats Komunikacijos katedros vadovas taip pat į situaciją reaguoja ramiai. „Pažiūrėsim, gal bus pageidaujančių, aš tikrai nieko prieš, jei mane pakeis kas nors kitas. Gal ir teisingai studentai nusprendė, bet problema yra ta, jog žurnalistikos specialybės daktarų, kurie galėtų pretenduoti į katedrų vedėjų postą, nėra daug. Žurnalistai mieliau dirba redakcijose, nei atlieka mokslinį darbą ir rašo disertacijas”, – teigė J. V. Urbonas.

Su panašiomis problemomis susiduria ne tik KU, bet ir Vilniaus universiteto žurnalistikos institutas.

Dėl kitų katedrų, kaip teigė dekanas, didelių problemų nėra, vienokia ar kitokia išeitis iš padėties bus rasta.

Studentai laikosi savo

KUSS Prezidentas Vitalijus Kondratas teigia, jog KUSS Taryba tvirtai laikosi savo pozicijos. „Taryba turi bendrą poziciją šiuo klausimu ir, atrodo, neketina jos keisti, tačiau nereikia dramatizuoti. Juolab kad yra net keletas sprendimų, kuriuos mes jau siūlėme. Katedrų vedėjai gali būti skiriami Rektoriaus laikinai eiti pareigas iki atsiras kvalifikuoti asmenys, tinkantys jų vietai užimti. Profesoriai tiesiog turėtų užsiauginti sau pamainą, pritraukti jaunus specialistus”.

Apie tokį užsiauginimą jau pradėta kalbėti, tačiau studentų sprendimas vis vien yra traktuojamas kaip abejojimas minėtų katedrų vedėjų kompetencija ir dėstytojai vienareikšmiškai pareiškia „ne” bet kokiam kompromisui.

„Minėtųjų profesorių mokslo laipsniais niekas neabejoja. Studentai tiesiog nusprendė, kad į vadovaujančias pareigas turėtų eiti jaunesni ir lankstesni specialistai. Tačiau ką kalbėti apie studijų kokybę, apie jaunų specialistų pritraukimą ar bent jau dedamas pastangas juos pritraukti, jei universitete galima sukurti katedrą su vienu profesoriumi.

O kas nutiks, jei iš tiesų susiklostys tokia situacija, kad vedėjas dėl sveikatos problemų nebegalės eiti pareigų, o jį pakeisti nebus kam? Uždaryti katedrą? Šis KUSS žingsnis – studentų toliaregiškumo pasireiškimas, nes negali visa katedra priklausyti nuo vieno žmogaus”, – samprotavo KUSS Prezidentas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.