Lietuvos Vatikane – politinis Rojus

Vienuolynų žeme vadinamoje Kretingoje tvyro tokia aura, kad net partiniai oponentai nesiurbia vieni kitiems kraujo – Savivaldybės taryboje paprasčiausiai nėra nei pozicijos, nei opozicijos.

Šiuo atžvilgiu Kretingoje susiklostė analogų neturinti situacija, nes politikai tarsi priklauso vienai partijai, ir per dvi kadencijas nekilo jokių skandalų.

Viską lemia valdymo principas, pagal kurį postai skiriami ne atsižvelgiant į politinę spalvą, o į žmogaus kompetenciją. Tokia praktika galėtų tapti puikiu pavyzdžiu politiniams kraujasiurbiams kitose Klaipėdos apskrities savivaldybėse.

Palikimas – skolos

Absoliučios daugumos Kretingos rajono taryboje nėra turėjusi nė viena partija nuo 1995 metų.

1997-aisiais 8 mandatus iš 25 gavo konservatoriai, o Tarybą sudarė 7 politinių vienetų atstovai. Po trijų metų vykusiuose savivaldos rinkimuose Lietuvos valstiečių partijos ir Krikščionių demokratų sąjungos koalicija tegavo 5 vietas, tačiau tai buvo geriausias pasiekimas Taryboje. Net 5 partijos gavo po 3 vietas.

2002 metais iškovoję 9 mandatus sublizgėjo socialdemokratai. Vėl po tris vietas gavo keturios partijos. Rinkimuose balotiravosi 9 politinės jėgos. 8 iš jų pateko į Savivaldybės tarybą.

Kretingos valdymą sąlyginai galima būtų suskirstyti į etapą iki dabartinio rajono mero Valerijono Kubiliaus atėjimo į valdžią 2000 metais ir po.

„Vakarų ekspresui” politikai pasakojo, kad nuo 1996 iki 2000 metų Kretingą valdęs Juozas Šakinis Savivaldybės vadovo kėdę paliko su 21 mln. litų įsiskolinimu kreditoriams.

„Tai muzikantas, menininkas, pedagogas. Jis nebuvo geras rajono vadovas”, – mūsų dienraščiui sakė vienas iš Kretingos politikų.

Socialdemokrato V. Kubiliaus valdymas iš esmės pakeitė situaciją – vietoje 42 mln. litų biudžeto 2000-aisiais kitąmet rajono Savivaldybė planuoja disponuoti 71 mln. litų. Įsiskolinimai siekia kelis milijonus, tačiau valdžia visų kreditų negrąžina sąmoningai, nes prioritetu lauko investicijas.

Nėra opozicijos

„Vakarų ekspresui” kalbinant įvairių socialdemokratams didžiojoje politikoje oponuojančių partijų atstovus rajono Taryboje nepavyko rasti nė vieno oponento.

Išties Taryboje nėra nei valdančiosios daugumos, nei mažumos. Maža to, V. Kubilius savo pavaduotoju Tarybos pritarimu paskyrė konservatorių Juozą Mažeiką, kuris net nebuvo išrinktas į Tarybą po 2002 metų rinkimų.

„Jis buvo ankstesnę kadenciją Tarybos nariu ir galėjo grįžti. Man svarbiausia yra ne partija, o kompetencija. Lygiai tokiu pačiu principu yra skiriami ir komitetų vadovai. Mes ne politikuojame, o dirbame. Todėl nėra nei nepamatuotų ambicijų, nei kaprizų, nei drabstymosi purvais, šmeižimo”, – „Vakarų ekspresui” sakė V. Kubilius, kuris norėtų meru būti perrinktas ir trečiajai kadencijai.

Jis teigė, kad ginčai, diskusijos vis dėlto vyksta – ypač komitetuose.

„Tačiau Tarybos posėdžiai ilgiau 2 valandų nevyksta. Taip yra todėl, kad iškart po 2000-ųjų rinkimų su visų partijų skyrių vadais sutarėme dirbti išvien. Nėra net teorinės opozicijos Taryboje. Jei norime rajono žmonėms gero – suteikta terpė reikštis visiems. Kiekvienas pasiūlymas svarstomas”, – sakė meras. Jis yra ir socialdemokratų Kretingos skyriaus sąrašo lyderis artėjančiuose rinkimuose.

Mero teigimu, per balsavimą Taryba virsta viena didele partija, niekas nesivadovauja politiniais principais.

„Partijų ribos išnyksta. Kretingoje gerai sutaria visos partijos. Taryboje yra frakcijos, tačiau jos niekada savęs neiškelia aukščiau Tarybos, komitetų”, – sakė V. Kubilius, kuris pripažino nematantis sau realios konkurencijos Kretingos rajone.

Įžvelgė fenomeną

„Vakarų ekspresui” neoficialiai konservatorių lyderiai yra teigę, kad V. Kubilius yra „gerasis socialdemokratas”, kurio nuversti net nesiekiama.

Konservatorių Kretingos skyriaus vadovas bei sąrašo lyderis J. Mažeika pripažino, kad Lietuvos Vatikanu tituluojamoje Kretingoje politinė situacija yra unikali.

„Į viską žiūrima iš praktinės, ūkinės pusės. Grynos politikos pas mus nėra. Manau, kitose savivaldybėse riejamasi dėl nemokėjimo ar nenoro susikalbėti. Jei pas mus nugali socdemų nuomonė, mes dėl to tragedijos nedarome”, – dienraščiui sakė J. Mažeika ir pridūrė negirdėjęs apie galimą korupciją ar neskaidrią veiklą Kretingos politinėje padangėje.

Buvęs Kretingos vicemeras, iš Darbo partijos neseniai pasitraukęs Seimo narys Virginijus Domarkas teigė, kad valdymo sėkmę lemia ūkiškumas.

„Kretinga tikrai fenomenali tuo atžvilgiu. Rajono vadovas sugeba apjungti bendram darbui žmones. Jei biudžete pinigai numatyti mokykloms, tai jie ten ir nukeliauja. Ne partinei citadelei, kaip kitur. Jei lėšos skiriamos gatvių remontui, tai nebūtinai ten, kur gyvena Tarybos nariai ar jų giminės, o kur skirtas prioritetas”, – sakė parlamentaras.

Anot politiko, Kretingoje išaugta iš tokio mąstymo, kai opozicija žūtbūt trokšta mero kraujo nepaisant to, kad kritika nepagrįsta, siekiama bet kuriame gerame darbe surasti ką nors blogo. Taip yra Seime.

„Rinkimų rezultatus aš prognozuočiau labai panašius – turėtų vėl meru tapti V. Kubilius. Tik nemanau, kad kokia nors partija laimės daugumą mandatų Taryboje”, – spėliojo politikas.

Vienuoliška ramybė

Mūsų dienraščio kalbinti politikai svarstė, kad Kretingoje politinę ramybę gali veikti ir miesto aura – veikia net keturi vienuolynai, žmonės pamaldūs, kūrybingi.

„Kartais aš taip ir pagalvoju. Mūsų santykiai Taryboje – dalykiniai, be išsidirbinėjimų. Į valdymą žiūrima iš esmės, o ne per partinę prizmę. Nesavanaudiškai dirba ir Savivaldybės administracija. Viskas kaip anais senais rusų laikais – yra tvarka, ir tiek”, – „Vakarų ekspresui” sakė Darbo partijos Kretingos skyriaus pirmininkas Algimantas Šoblinskas.

Jis kritikavo V. Kubiliaus pirmtako J. Šakinio, kuris šiuo metu dirba Taryboje, darbą.

„Šis meras tik parašus dėjo, o ne vadovavo rajonui”, – sakė jis bei pridūrė, kad Darbo partija planuoja Taryboje iškovoti bent tris mandatus.

Didelių ambicijų nepuoselėjo ir rinkimų naujokai Lietuvos liberalų sąjūdžio atstovai – anot Kretingos skyriaus vadovės Renatos Bumblienės, būtų gerai gauti nors vieną mandatą.

„Žinau, kad merui oponuojančiųjų beveik nėra. Tačiau aš manau, kad tai nėra gera situacija, opozicijos buvimas Taryboje yra sveikintinas veiksnys”, – teigė ji.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.