Obuolys per dieną gali atitolinti vizitą pas medikus, tačiau pilna lėkštė daržovių gali labai padėti kovoti su atminties sutrikimų problemomis senyvo amžiaus žmonėms, pirmadienį paskelbė Jungtinių Valstijų tyrėjai.
Vyresnio amžiaus žmonės, suvalgantys vidutiniškai 2,8 porcijos daržovių per dieną, palyginti su žmonėmis, kurie suvalgo mažiau nei vieną porciją daržovių, linkę iki 40 proc. rečiau skųstis atminties praradimu ar kitais protiniais negalavimais, teigė tyrėjai.
„Tai labai padrąsinančios naujienos, kurios rodo, kad sulaukus brandaus amžiaus galima išlaikyti kognityvinę sistemą visiškai veiklią”, – teigė tyrimo autorė Marta Kler Moris (Martha Clare Morris) iš Rašo universiteto medicinos centro Čikagoje.
M. K. Moris ir mokslininkų komanda ištyrė 3 tūkst. 718 vyresnių nei 65 metų žmonių, kurie pildė klausimynus apie jų racioną ir mažiausiai du kartus, kol vyko tyrimas, atliko testus, tikrinančius jų protinius gebėjimus.
Žmonės, vartoję daugiausia žaliųjų daržovių – salotų lapų, špinatų, mažiausiai skundėsi dėl atminties sutrikimo. Kitos taip pat labai naudingos daržovės atminties būklei gerinti – geltonosios, pavyzdžiui, moliūgai, bei įvairių rūšių kopūstai.
Ankštiniai augalai mažiau naudingi atminties būklei, o dažnas vaisių vartojimas apskritai nedarė įtakos, teigiama tyrimo rezultatuose, paskelbtuose žurnale „Neurology”.
M. K. Moris teigė, jog vienas iš galimų daržovių poveikio atminčiai paaiškinimų būtų tai, kad jose yra daug vitamino E, kuris gerina smegenų funkcijas.