Mūsų mažiesiems

„Reno” batų gamintojų užsakymu Tiubingeno universiteto Sporto medicinos klinikos specialistų atliktų tyrimų duomenimis, 30 proc. vaikų nešioja netinkamus batus. Pasak specialistų, tai nereiškia, kad tiek tėvų nesirūpina tinkamu vaikų apavu – tiesiog sunku pastebėti, kad vaikui, ypač mažam, batai netinka.

Tinkamas dydis

Vaiko pėdos, skirtingai nei suaugusiojo, dar auga ir formuojasi. Jose daug kremzlinių audinių, todėl yra minkštos ir lengvai deformuojasi. Vaikų pėdų nervai taip pat nėra taip gerai išsivystę kaip suaugusiųjų. Todėl vaikų kojos gali lengvai prisitaikyti beveik prie kiekvienų batų ir nejusti, kad jie per maži.

Tėvai dažniausiai pastebi tik tai, kad batas spaudžia, kai vaikui tampa sunkiau bėgioti ir vaikščioti. O juk dėl netinkamos avalynės gali kilti tokių problemų kaip netaisyklingai suaugę kojų pirštai ar sulėtėjęs jų augimas, sąnarių pažeidimai, netaisyklinga laikysena, pernelyg pakilusi į viršų keltis.

Beje, vis dar paplitęs mitas tiek tarp vartotojų, tiek ir daugumos batų gamintojų, kad tinkama avalynė yra ta, kurios ilgis ir plotis atitinka pėdos matmenis. Tačiau ignoruojami kiti ne mažiau svarbūs faktoriai – pado lankstumas ir aukštis, kulno plotis ir aukštis, vidinis pado reljefas. Juk batai turi atitikti natūralius pėdos išlinkimus. Būtent nuo šių sąlygų priklauso, ar batai bus patogūs, ar galės taisyklingai formuotis pėda vaikui augant. „Reno” batų gamintojai bene vieninteliai ėmė bendradarbiauti su medikais ir remdamiesi jų tyrimais bei rekomendacijomis gamina vaikams batus.

Į parduotuvę – su mažyliu

Tačiau dar nereiškia, kad geros kokybės batus avėdamas vaikas puikiai jausis. Ne mažiau svarbu, kad jie būtų tinkamo dydžio. Dažniausiai tėvai perka vaikams batus prasidėjus naujam sezonui arba kas pusmetį. Tačiau specialistai įspėja, kad kai kuriais vaiko raidos tarpsniais pėda auga itin sparčiai. Todėl kas 3 mėnesius derėtų tikrinti, ar batai vis dar tinka.

Painiavos būna ir dėl to, kad įvairių avalynės gamintojų to paties dydžio batai kartais labai skiriasi. Todėl į parduotuvę reikia vestis ne tik išrankų paauglį, bet ir vos pradėjusį vaikščioti mažylį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.