Pratimai, kurie išgelbės nuo marazmo

Būdai, neleidžiantys pavirsti nukriošusiu marazmatiku, žinomi jau seniai. O paskutiniai britų specialistų tyrimai rodo, jog šie pratimai ne mažiau efektyvūs nei vaistai – atliekant specialinius intelekto lavinimo pratimus savo smegenis galima pajauninti 10 metų.

Grupė mokslininkų iš Dublino sukūrė seniems pacientams ypatingą programą, išsaugančią smegenų darbingumą. Svarbiausias principas – stimuliuoti kaktos sritį, atsakingą už atmintį, dėmesį, humoro jausmą ir sprendimų priėmimo procesą, o kartu grąžinti mąstymui jaunatvišką lankstumą. Tam 3 tūkst. pagyvenusių žmonių kasdien atlikinėjo seriją prastų pratimų. Po kurio laiko senukai jau stebino neįtikimais rezultatais: jų smegenys funkcionavo taip, tarsi jie būtų žymiai pajaunėję.

Taigi ką daryti, kad laikas nesunaikintų proto aštrumo.

1. Prisiminkite kokį nors sąrašą, priskirdami kiekvienam punktui savą vaizdą – pavyzdžiui, peizažą, kurį stebite pasivaikščiojimo metu. Tai paveiks papildomas neuronų grandines ir pagerins atmintį.

2. Sunkiai atsimenamus dalykus išskirstykite dalimis: pavyzdžiui, telefono numerį lengviau įsiminsite, jei sugrupuosite skaičius po tris. Kartu patreniruosite ir dėmesį.

3. Skaitydami straipsnį, iš pradžių jį mintimis sukonspektuokite – pavadinimas plius trumpas turinys (apie ką kalbama, kokie pagrindiniai veikėjai ir t.t.). Mintimis vizualizuokite tai, apie ką skaitote, o tik paskui perskaitykite viską iš eilės. Iš anksto sukurta struktūra padės geriau įsiminti.

4. Būkite atidūs. Jūs galite, pavyzdžiui, nuvažiuoti nuo namų iki darbo ir neprisiminti nė vienos kelionės detalės, nes tuo metu kaktos sritis nedirba. Mokykitės stabtelėti ir galvoti, užduodant sau klausimus: kur aš? Ką veikiu? Šiuo būdu bus aktyvizuotas dėmesys.

5. Spręskite kryžiažodžius, žaiskite kompiuterinius žaidimus. Šie pratimai iš esmės sustiprina protinius sugebėjimus ir neleidžia smegenims senti.

Be to, išsaugoti proto jaunystę padeda fiziniai pratimai. Po keturių mėnesių aerobikos pratimų mokslininkų stebėti pacientai ėmė ne tik lengviau kvėpuoti, bet ir lengviau galvoti. Savo efektą duoda ir tinkama mityba – dieta, kurioje nedaug riebalų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.