Dusulio priežastis – virškinimo sutrikimas

Kasdien didelė dalis pacientų atvyksta pas gydytoją dėl dusulio.

Dažniausios dusulio priežastys – tai širdies ir kvėpavimo sistemos ligos bei ligos, sukeliančios mažakraujystę, apsinuodijimai.

Bet yra pacientų, kurie ilgai kenčia dusulio ir kosulio epizodus, patys sau nustato ir kantriai gydo „bronchitą”, nežinodami, kad jų dusulio bei kosulio priežastis – virškinimo sutrikimas.

Dieną jie jaučia perštėjimą gerklėje, dėl to sausai pakosti. Atsigėrus vandens, kosulys praeina.

Pradžioje tokie epizodai pasitaiko retai, būna trumpalaikiai ir gali kartotis kelerius metus, nesukeldami didelių problemų. Daugiau rūpesčių ligoniams sukelia atsiradęs naktinis kosulys, lydimas ryškesnio dusulio, pykinimo, vėmimo. Todėl jie patys įsigyja bronchus plečiančius vaistus vaistinėse ar gauna juos iš savo artimųjų, sergančių bronchine astma, obstrukciniu bronchitu.

Bet liga ir toliau progresuoja: naktį staiga ligonį pažadina stiprus dusulys, lydimas pykininimo, vėmimo. Dusulys būna toks stiprus, kad ligonis patenka į ligoninę.

O ten nustatomas virškinimo sutrikimas, sukėlęs dusulį: lėtinis skrandžio ir dvylikapirštės žarnos gleivinės uždegimas su padidinta sekrecija (rūgštingumu), diafragminė stemplės išvarža, stemlės erozijos, stemplės gleivinės uždegimas ir kitos virškinimo ligos. O virškinimo sutrikimai, virškinimo ligos gydomos dieta, medikamentais. Didesnės stemplės išvaržos operuojamos.

Šių ligų priežastis tokia paprasta. Tai padidintas skrandžio sulčių rūgštingumas, pradžioje sukeliantis skrandžio, o vėliau stemplės gleivinės pakenkimus, kurie gali pasireikšti tik dusuliu ir kosuliu.

To galime išvengti, patys laikydamiesi dietos, kuri užtikrina normalią skrandžio sulčių gamybą. Daugelis žino, kad rėmuo, pagrindinis padidėjusio rūgštingumo simptomas, jaučiamas gausiai pavalgius saldaus, riebaus, rūkyto, aštraus maisto, daugiau išgėrus kavos, alkoholio, bet neatsisako šių gyvenimo malonumų ir vartoja virškinimą gerinančius bei rūgštingumą mažinančius vaistus.

Bet ar tai padės jiems išvengti virškinimo sutrikimų, sukeliančių paslaptingą dusulį?

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.