Penktadalis darbuotojų Lietuvoje nenori dirbti su savo vadovais

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „TNS Gallup” duomenimis, 19 proc. pilną darbo dieną dirbančių Lietuvos gyventojų ateityje nenorėtų dirbti viename padalinyje su dabartiniais savo vadovais. Net 25 proc. darbuotojų nėra patenkinti vadovų kompetencija ir nerekomenduotų savo tiesioginio vadovo paskirti į tokias pareigas dar kartą.

Pasak „TNS Gallup” Žmogiškųjų resursų tyrimų skyriaus vadovės Almos Tamošaitytės, įmonės ar padalinio vadovo kompetencija ir asmeninės savybės yra itin svarbus veiksnys, lemiantis darbuotojų pritraukimą ir išlaikymą, todėl rengiant šį projektą pirmiausia buvo siekiama išsiaiškinti, ko žmonės tikisi iš savo tiesioginių vadovų ir kaip juos vertina.

Lietuvos darbuotojams svarbiausia, kad jų tiesioginis vadovas gerai išmanytų savo veiklos sritį ir vertintų darbuotojus. Pagal profesinę kompetenciją vadovaujantys darbuotojai yra vertinami tikrai palankiai – 78 proc. apklaustųjų ši aspektą įvertino teigiamai, tačiau tik 20 proc. dirbančiųjų mano, kad juos vadovai vertina.

„Vadovo kompetencijos ir asmeninių savybių svarbą puikiai apibūdino „Deutsche Bank” Europos skyriaus Mokymo ir ugdymo centro direktorius Reineris Jensenas, pasakęs, kad žmonės įsidarbina į kompanijas, tačiau jas palieka dėl vadovų. Tai patvirtina ir tyrimas, atskleidęs nemažai įdomių aspektų, susijusių su vadovo ir pavaldinio tarpusavio santykių vertinimu”, – sakė A. Tamošaitytė.

Pasak jos, Lietuvos gyventojai palankiausiai vertina aspektus, susijusius su vadovo kompetencija, tarp kurių – srities išmanymas, pagalba sprendžiant problemas, verslo vedimas į sėkmę. Prasčiau vertinamos vadovų asmeninės savybės, kurios yra formuojamos šeimos, patirties bei individualių pastangų dvasiškai tobulėti. „Skirtingai nuo išmokstamų dalykinės kompetencijos charakteristikų, pagalbos darbuotojų tobulėjimui, sugebėjimo įkvėpti darbui, buvimo sektinu pavyzdžiu, atvirumo pokyčiams, teisingumo ir pastovumo stygius Lietuvoje įvardijami kaip dažno vadovo trūkumai”, – sakė A. Tamošaitytė.

Pilną darbo dieną dirbantys Lietuvos gyventojai vertindami savo vadovus labiausiai atsižvelgia į šiuos aspektus:

Vadovas gerai išmano sritį, kuriai vadovauja;

Vadovas vertina savo darbuotojus;

Vadovas veda verslą į sėkmę;

Vadovas turi gerus bendravimo įgūdžius;

Vadovas aiškiai išdėsto savo lūkesčius;

Vadovas padeda iškilus problemoms;

Vadovas yra teisingas ir pastovus;

Vadovas suteikia reikalingą informaciją;

Pavaldiniai vadovui rūpi ne tik kaip darbuotojai, bet ir kaip žmonės;

Vadovas užduotis atlikti paveda atsižvelgdamas į darbuotojų įgūdžius ir sugebėjimus.

Tyrimą „Lietuvos vadovų vertinimas” „TNS Gallup” atliko 2006 metų birželio – liepos mėnesiais. Tyrimo metu buvo apklausti 423 18-65 metų Lietuvos gyventojai, dirbantys pilną darbo dieną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.