Futbolas: „Sūduva” žengė į Europą

Lietuvos futbolo federacijos taurę pirmą kartą per savo istoriją iškovojo Marijampolės „Sūduva”, ji šeštadienį Kaune finale 1:0 įveikė Panevėžio „Ekraną”. Įvartį 1-ą rungtynių minutę įmušė saugas Darius Maciulevičius.

Laimėjusi taurę „Sūduva” įgijo teisę kitą sezoną Lietuvai atstovauti UEFA taurės turnyre. „Ekranas” kelialapį į šį Europos turnyrą gali pelnyti kaip šalies vicečempionas.

Ketvirtas Maciulevičiaus titulas

Retai būna, kad per lemiamas rungtynes viską lemtų įvartis, įmuštas chronometro rodyklei nespėjus apsukti vieno rato. Maciulevičius smūgiu iš 17 metrų kamuolį į vartus pasiuntė 53-ią sekundę.

Jei „Sūduva” taurę iškovojo pirmąkart, tai 33 metų Maciulevičius šių varžybų laimėtoju tapo ketvirtą kartą. 1993 ir 1994 metais jis triumfavo atstovaudamas Vilniaus „Žalgiriui”, o 1995 metais taurę iškovojo žaisdamas Kauno „Inkaro-Grifo” gretose. Beje, 1994 metais taip pat Kaune vykusiame finale iš Kauno kilęs Maciulevičius įmušė tris įvarčius į „Ekrano” vartus, o žalgiriečiai tas rungtynes laimėjo 4:2.

Šįsyk finalas nuvylė daugelį varžybas stebėjusių specialistų. Po praleisto įvarčio panevėžiečiai atakavo beveik visą laiką, bet tai darė lėtai, dažnai klydo perduodami kamuolį, todėl pavojų prie „Sūduvos” vartininko Gyčio Padimansko vartų sukeldavo retai.

Gerą progą išlyginti rezultatą 67-ą minutę turėjo „Ekrano” gynėjas Arūnas Klimavičius, bet po kampinio galva jo smūgiuotas kamuolys praskriejo šalia virpsto. 73-ią minutę į vartus nepataikė laisvas baudos aikštelėje paliktas panevėžiečių puolėjas Povilas Lukšys.

Atliekant lemiamą „Ekrano” šturmą bandė dalyvauti net komandos vartininkas Arvydas Skrupskis, bet pavojaus „Sūduvos” vartams nebuvo.

Prieš kelias dienas marijampoliečiai per A lygos rungtynes su „Vilniaus” komanda praleido penkis įvarčius. Tiek kartų kamuolys į „Sūduvos” vartus šį sezoną dar nebuvo įskriejęs. Finale šios komandos gynėjai žaidė gana užtikrintai. Tad neatsitiktinai „Sūduvos” vidurio gynėjas Tomas Mikuckis buvo išrinktas geriausiu finalo mačo žaidėju. Jam įteikta namų kino sistema ir LFF taurė. Be to, Kauno apskrities futbolo federacijos prizai atiteko „Sūduvos” žaidėjui Maciulevičiui ir panevėžiečiui Vitalijui Kavaliauskui.

Trenerių vertinimai

„Sūduvos” strategas Algimantas Gabrys sakė, kad „Ekranui” pavyko primesti savo žaidimo taktiką.

„Greitai įmuštas įvartis turėjo įtakos tolesnei varžybų eigai. Panevėžiečiams atidavėme teritorinę persvarą, bet varžovai buvo priversti dažnai oru siųsti į baudos aikštelę, kur mūsų gynėjai laimėjo daugumą dvikovų. Aišku, šiandien „Ekranui” buvo negeriausia diena, bet mūsų futbolininkai žaidė pasiaukojamai”, – pažymėjo Gabrys.

„Ekrano” vyriausiasis treneris Virginijus Liubšys sakė per finalą nepažinęs komandos.

„Mūsų futbolininkai į Kauną turbūt atvyko pasiimti taurės, o ne rimtai kovoti. Prieš kelias dienas komanda sužaidė puikias šalies čempionato rungtynes Klaipėdoje su „Atlantu”, bet šiandien trūksta žodžių nusakyti mūsų žaidimą. Komandos žaidimo nepagyvino ir atlikti keitimai”, – atvirai dėstė Liubšys.

Finalo statistika

SŪDUVA – EKRANAS 1:0 (1:0)

Įvartis: 1:0 Maciulevičius (1).

„Sūduva”: Padimanskas, Grigas, Gvildys, Mikuckis, G.Klevinskas (V.Slavickas, 79), D.Čigladzė, Miklinevičius, Maciulevičius (Urbšys, 64), Leimonas, Mačiulis (Adomaitis, 54), Abramenka.

„Ekranas”: Skrupskis, Skroblas, Banevičius (Varnas, 73), Klimavičius, Paulauskas, Kavaliauskas, Kučys (Petrauskas, 60), Savėnas, Tomkevičius, Pogrebanas (Michalčukas, 46), Lukšys.

Įspėti Maciulevičius (20), Pogrebanas (29), D.Čigladzė (42).

Teisėjai – Chileckis, Dirda, Kontvainas (visi – Kaunas).

Kauno S.Dariaus ir S.Girėno stadionas. 2000 žiūrovų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.