Sieks išsaugoti unikalų Grybaulios tvenkinius

Seimo komitetas ragina Vyriausybę iš verslininkų atsiimti išnuomotus tvenkinius, kur buvo įpratę perėti jūriniai ereliai

Atsižvelgdamas į tai, jog paukščių pamėgtas Dzūkijos kampelis Grybaulios kaime vis labiau nyksta, Seimo Aplinkos apsaugos komitetas ėmėsi veiksmų, kad būtų išsaugota į tinklą „Natura-2000” įtraukta teritorija.

Buvę Grybaulios žuvininkystės tvenkiniai yra priskirti svarbių Lietuvos pelkių ir seklių vandenų kategorijai kaip tarptautiniu požiūriu vertinga teritorija, tinkama saugoti jūrinius erelius.

Per komiteto posėdį nuspręsta kreiptis į Vyriausybę, kad būtų paspartinta šios teritorijos paėmimo visuomenės poreikiams procedūra prieš terminą nutraukiant žemės nuomos sutartį.

Grybaulios žuvininkystės tvenkinius valstybė 2003-iaisiais dešimtmečiui išnuomojo bendrovei „Kabelių žuvis”. Naujieji savininkai įsipareigojo užsiimti žemės ūkio veikla, taip pat plėtoti žuvininkystės verslą. Tačiau dėl patiriamų nuostolių ir nepalankių sąlygų jie žuvininkystės verslą nutraukė. Iš penkiolikos tvenkinių išleidus vandenį ėmė reikštis pražūtingas poveikis aplinkai, pradėjo irti daugelį metų gyvavusi ekologinė sistema. Lizdavietes apleido kelios poros jūrinių erelių, prie naujų sąlygų teko pratintis maždaug 180 rūšių sparnuočiams, tarp kurių esama labai retų ir sparčiai nykstančių paukščių.

Aplinkos ministerija mėgino susidariusią situaciją derinti su bendrovės „Kabelių žuvis” savininkais, tačiau tai rezultatų nedavė. Valdininkai ir verslininkai vieni kitus kaltino neveiklumu. Šių metų pradžioje Aplinkos ministerija kreipėsi į Alytaus apskrities viršininko administraciją, kad bendrovei „Kabelių žuvis” išnuomota žemė būtų paimta visuomenės poreikiams. Tačiau ši procedūra įstrigo.

Be to, buvęs Alytaus apskrities viršininko pavaduotojas, laikinai ėjęs viršininko pareigas Arturas Juškauskas liepą pasirašė įsakymą, kuriuo buvo pakeisti nuomojamos žemės kadastro duomenys. Sklypui pritaikytos Specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygos.

Naujasis Alytaus apskrities viršininkas Eugenijus Palavinskas, susipažinęs su situacija Grybaulioje ir dokumentais, įžvelgė, kad jo pirmtakas Juškauskas pasirašydamas bendrovės „Kabelių žuvis” savininkams palankų įsakymą padarė tarnybinį nusižengimą. „Toks dokumentas galėjo būti parengtas tik pakeitus atitinkamą Vyriausybės nutarimą, o to nebuvo padaryta. Jį rengę darbuotojai jau nubausti”, – tvirtino naujasis apskrities vadovas.

Anot jo, Grybaulios tvenkinių nuomininkams siūlyta abipusiu susitarimu panaikinti Vyriausybės nutarimą pažeidžiantį įsakymą, bet šie nesutikę. „Teliko sustabdyti Juškausko pasirašytą įsakymą ir kreiptis į Alytaus rajono apylinkės prokuratūrą, kad būtų panaikintas sprendimas, kuriuo pakeista žemės naudojimo paskirtis”, – teigė Palavinskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.