M.Volkova: „Valdžia apleido plaukimo sportą“

Daugiau nei du dešimtmečius plaukimo trenere dirbusi ir Sovietų sąjungos rinktinės narius Klaipėdoje treniravusi Margarita Volkova stebisi uostamiesčio valdininkų abejingumu, nesugebėjimu išsaugoti mūsų miesto baseinų ir apatišku požiūriu į plaukimo sportą.

Sportuoja 37 metų senumo baseine

„Klaipėdos sportininkai turi tik vieną – „Gintaro” – baseiną, kuris yra prastos būklės, pastatytas 1969 metais. Apskritai jis pastatytas ne sportininkams, o tik mokyti aplinkinių mokyklų vaikus plaukti. „Gintaro” baseine visiškai nėra vietos, ten per varžybas net netelpa dalyviai, o ką dar kalbėti apie varžybas stebėti panorusius žiūrovus. Klaipėdai tiesiog būtinas naujas baseinas. Nė viename Lietuvos mieste į plaukimo sportą nežiūrima taip atsainiai. Visur kyla nauji baseinai, o tik pas mus jie uždaromi ir daugelį metų nerekonstruojami”, – teigė jau kelis metus į užtarnautą pensiją išėjusi plaukimo specialistė.

„Neptūne” – tiesiog virė gyvenimas

Moteris „Klaipėdai” pasakojo, kad daugiau nei prieš dešimtmetį plaukimo sportas Klaipėdoje buvo vienas populiariausių. „Kai dar dirbo „Neptūno” baseinas, jame tiesiog virte virė gyvenimas – nuo vaikų gausos tiesiog skambėdavo visas baseinas. Pas mus kiekvieną dieną apsilankydavo mažiausiai tūkstantis paplaukioti panorusių vaikų. Taip pat baseine mėgdavo pasipliuškenti ir suaugusieji bei pagyvenę žmonės. Baseinas atsidarydavo nuo paties ryto – 6.30 val. ir iki pat vėlyvo vakaro būdavo pilna žmonių.

Tuomet treniruodavosi povandeninio plaukiojimo, šuolių, sinchroninio plaukimo ir vandensvydžio grupės. Mūsų plaukikai šalyje buvo lyderiai – laimėdavo ir prieš Vilnių bei Kauną.

Būtent „Neptūno” baseine rengdavome Lietuvos, Baltijos šalių ir tarptautinius čempionatus. Nuo gausybės žiūrovų tiesiog lūždavo tribūnos. Buvo tiesiog nuostabu”, – su nostalgija prisiminė senus laikus moteris, kuri išugdė gerai ne tik Lietuvoje, bet pasaulyje žinomus plaukikus kaip Eduardas Klementjevas, Lena Anikina ir daugelį kitų.

Treniruoklių salė – tragiška

Dabar retsykiais į „Gintaro” baseiną užsukanti plaukimo specialistė teigė, kad dabar liūdna žiūrėti į trenerių ir sportininkų sudaromas sąlygas. „Vaikai priversti treniruotis susigrūdę. Plaukikams fizinis pasirengimas yra vienas svarbiausių pergalės kriterijų. Be fizinių treniruočių neįmanoma pa-ruošti profesionalaus sportininko. O „Gintaro” baseine treniruoklių salė mažesnė nei kambarys. Geriausiu atveju vienu metu ten gali treniruotis du trys atletai. Klaipėdoje turime olimpietį Pavelą Suškovą, tačiau vis vien valdininkai į visa tai žvelgia pro pirštus.

Pamenu, kai dar Eugenijus Gentvilas buvo miesto meras, treneriams buvo pasakęs: „Turime Klaipėdoje jūrą ir treniruokitės joje”. Juk tai tas pats, kas žaisti į vieną krepšį.

Jau prieš penkiolika metų valdininkai pradėjo kalbėti apie naujojo baseino statybas, tačiau rimtesnių veiksmų nesiimta iki pat šiol. Jau seniausiai žadėjo rekonstruoti buvusį „Neptūno” baseiną. Man žinoma, kad už rekonstrukcijos projektą buvo sumokėję šimtą tūkstančių litų, tačiau įdomu kur tas projektas dingo”, – stebisi valdžios veiksmais pašnekovė.

Ji įsitikinusi, kad, prieš statant Klaipėdoje naują baseiną, valdžiai vertėtų pasikonsultuoti su Klaipėdos plaukimo treneriais. „Jie yra apkeliavę daugybę užsienio šalių, galėtų daug patarti. Tiesiog jie daug daugiau žino, ko reikia sportininkams, nei valdžia”, – mano M.Volkova.

Rūpestį kelia sportininkų stipendijos

– Pastaruoju metu treneriai skundžiasi, kad dabar labai sunku surasti talentų, kaip manote kodėl?

– Anksčiau vaikai buvo labiau užsispyrę ir darbštūs, tiesiog visomis jėgomis siekdavo savo užsibrėžto tikslo.

Kai aš dirbau trenere, pas mus atkeliaudavo labai daug vaikų, galėjome atsirinkti iš daugybės tik pačius geriausius. Taip pat vaikai buvo patenkinti, kadangi nemokamai galėjo keliauti po užsienio šalis, gaudavo maitinimą ir sportininkus visada palaikydavo mokyklos valdžia.

– Geriausias Klaipėdos plaukikas – Atėnų olimpinių žaidynių dalyvis Pavelas Suškovas neseniai mūsų dienraščiui teigė, kad gauna juokingai mažą stipendiją ir norint sportininkui išgyventi būtina ieškotis darbo. Įdomu, kokia Jūsų nuomonė apie tai?

– Be abejo, tai labai skaudu. Pavelas ir jo trenerė Natalija Gurkova yra tikri šios sporto šakos fanatikai. Džiugu, kad jie yra labai užsispyrę ir siekia savo užsibrėžto tikslo. Tai ką jie daro – tikras žygdarbis. Tik savo jėgomis ir atkaklumu gali pasiekti aukštumų.

Mano nuomone, geriausiems sportininkams turėtų būti skiriamos atitinkamos algos. Pavyzdžiui, mano geriausieji auklėtiniai gaudavo panašias algas, kaip ir aš. Be to, tada dirbau labai daug.

– Kokią matote plaukimo ateitį?

– Nors aš jau sena, tačiau man labai svarbi plaukimo ateitis. Sutinku savo buvusius auklėtinius ir jie tiesiog klausia, kur Klaipėdoje galima paplaukioti. Juk jei mūsų mieste uždarytų „Gintaro” baseiną, sportininkai būtų priversti treniruotis tik už pinigus „Dinamo” baseine. Plaukimas mūsų mieste visada buvo aukšto lygio ir jokiu būdu nereikia jo apleisti.

Yra nemažai garsių žmonių, kurie savo sportinį kelią pradėjo nuo plaukimo. Plaukimas stiprina sportininko valią, užsispyrimą ir gerina savijautą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.